Γ. Γεραπετρίτης σε Stéphane Séjourné: Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό
Την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με το Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
“Εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, έχουμε, για πρώτη φορά, τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα, η αστάθεια στον Νότιο Καύκασο και βεβαίως μία κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική στην Υποσαχάρια Αφρική, ιδιαιτέρως στην περιοχή του Σαχέλ.” αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.
Και πρόσθεσε: “Στην Ερυθρά Θάλασσα, Ελλάδα και Γαλλία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES» για την κατοχύρωση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής μετά και την επίθεση που δέχτηκε το ελληνικής σημαίας, δεξαμενόπλοιο «SOUNION».”
Oι δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné (Αθήνα, 16.09.2024)
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε,
με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντάς σας θερμά, για την απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron να σας προτείνει ως Ευρωπαίο Επίτροπο.
Είναι βέβαιο ότι θα αναλάβετε αυτή τη θέση έχοντας κατά νου το καλό της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Και το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έγινε σήμερα, την ημέρα της συνάντησής μας, μου φέρνει στη σκέψη το απόφθεγμα του Jean Baudrillard “la coincidence de choses heureuses, est heureuse”.
Είναι ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, τον καλό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné. Την ευτυχή, μάλιστα, ημέρα κατά την οποία προτάθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, ως νέος Γάλλος Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Bienvenue à Athènes! 🇬🇷🇫🇷
Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης υποδέχθηκε σήμερα στο @GreeceMFA τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, S. Séjourné
Le ministre des Affaires étrangères, Giorgos Gerapetritis, a reçu aujourd’hui @GreeceMFA le ministre des Affaires étrangères de la France, @steph_sejourne pic.twitter.com/8uxF8qlmSJ
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 16, 2024
Κατ’ αρχάς κ. Υπουργέ, θα ήθελα να συγχαρώ τη Γαλλία για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της χώρας μου για το γεγονός ότι αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία – ιδίως κατά την τελετή λήξης – στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, που είναι εξάλλου εκείνο, το οποίο γέννησε την ιδέα του Ολυμπισμού.
Ελλάδα και Γαλλία ανέπτυξαν, διαχρονικά, μία ισχυρή στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Τις αξίες του διαφωτισμού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Οι αρχές αυτές ήταν εξάλλου, εκείνες που γέννησαν τη μεγάλη γαλλική επανάσταση, πηγή έμπνευσης για τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Όπως, επίσης, ήταν πηγή έμπνευσης για τα ελληνικά Συντάγματα του αγώνα, τα αντίστοιχα γαλλικά επαναστατικά κείμενα και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789.
Για να μας ενώσει περαιτέρω, τον 19ο αιώνα, το ολυμπιακό όραμα του Pierre de Coubertin και τον 20ο αιώνα το ευρωπαϊκό όραμα του Robert Shumann.
Στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περίοπτη θέση η καταλυτική συνεισφορά της Γαλλίας, των Προέδρων Charles de Gaulle και Valéry Giscard d’Estaing.
Και, βεβαίως, στους δύσκολους καιρούς που βίωσε η χώρα μου, η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό μας στη δύσκολη εποχή της μείζονος οικονομικής κρίσης.
Συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα επίπεδα με τη φίλη Γαλλία, εταίροι στην ΕΕ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ιδίως, σε διμερές επίπεδο, σε αγαστή διαρκή συνεργασία. Στον ΟΗΕ, η Γαλλία στήριξε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Προσβλέπουμε στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, στο συντονισμό των δράσεων και την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών μας θέσεων κατά τη διετία της συνύπαρξής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το 2025-2026.
Με το Παρίσι έχουμε κοινή αντίληψη για τα καίρια θέματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Πιστεύουμε βαθιά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και θέλουμε «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να ευημερήσει». Όπως, προσφυώς, έλεγε ο Σουμάν, η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα, που πρώτα θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη.
Η Έκθεση Draghi είναι ακόμα μια αφορμή για αναστοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης και τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η προσωπική σας συμβολή από τη νέα θέση σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει καίρια στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης.
Κοινή αντίληψη έχουμε, επίσης, για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου.
Οι γαλλικές και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η «Ένωση για τη Μεσόγειο» και το «MED9», είναι ενδεικτικές της σημασίας που οι δύο χώρες αποδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο.
Μοιραζόμαστε, επίσης, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Υπουργό, τις προκλήσεις της μετανάστευσης, ως χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά επίσης την ασφάλεια, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.
Συνειδητοποιούμε ότι η Μεσόγειος είναι το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα βιώνει ήδη, με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο, τις συνέπειές της. Και οφείλω να ευχαριστήσω τη Γαλλία, δια του Υπουργού, για τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού στην Αττική.
Σε διμερές επίπεδο, συζητήσαμε, όπως το πράττουμε διαρκώς, για τη μετανάστευση.
Από πλευράς μας, επισημαίνουμε την ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων.
Συζητήσαμε με τον Υπουργό τον συντονισμό των δράσεών μας, έτσι ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας που αφορούν την εφαρμογή του Συμφώνου. Και να έχουμε μία κοινή πορεία προς την ενσωμάτωση του κεκτημένου αυτού.
Εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, έχουμε, για πρώτη φορά, τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα, η αστάθεια στον Νότιο Καύκασο και βεβαίως μία κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική στην Υποσαχάρια Αφρική, ιδιαιτέρως στην περιοχή του Σαχέλ.
Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη άμεσης επίτευξης εκεχειρίας, έτσι ώστε να προληφθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και να σταματήσει η περαιτέρω διάχυση της κρίσης.
Στην Ερυθρά Θάλασσα, Ελλάδα και Γαλλία, συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES» για την κατοχύρωση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής μετά την επίθεση στο, ελληνικής σημαίας, δεξαμενόπλοιο «SOUNION».
Όπως και στη Μέση Ανατολή έτσι και στην Ουκρανία, η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Καταδικάσαμε εξ αρχής τη ρωσική εισβολή, ως αναθεωρητική πράξη και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών έρχεται από τη φίλη Αρμενία. Η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αρμενίας.
Τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της διαφοράς με το Αζερμπαϊτζάν και της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των μερών, το συντομότερο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή παρέχουμε όλες τις καλές μας υπηρεσίες για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Βεβαίως, βασικά θέματα που μας απασχόλησαν με τον κ. Υπουργό – ενόψει της νέας του θέσης – είναι η αρχιτεκτονική στη διαδικασία των αποφάσεων της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη διεύρυνσή της.
20 και πλέον χρόνια μετά την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, Ελλάδα και Γαλλία παραμένουμε ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την ευόδωση αυτής της διεύρυνσης είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η καθολική – και όχι επιλεκτική – τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνω ότι, ως διεθνής συνθήκη, έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη και παράγει υποχρεώσεις, οι οποίες οφείλουν να τηρούνται στο έπακρο.
Είμαι πεπεισμένος κ. Υπουργέ ότι η συνεργασία μας και στο οικονομικό επίπεδο έχει περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης.
Στον τουρισμό το 2023 είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε στην Ελλάδα περίπου 2 εκατομμύρια Γάλλους που αποτελούν μία πραγματική γέφυρα για τους λαούς μας.
Και βεβαίως, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ενισχυμένη συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.
Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο, κύριε Υπουργέ.
Έχω δεσμούς με τη Γαλλία εδώ και δεκαετίες. Έζησα σε αυτή τη χώρα, η διατριβή μου επικεντρώθηκε στο γαλλικό δίκαιο και απέκτησα σημαντική εμπειρία κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στο Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα ανώτατο διοικητικό δικαστήριο που λειτούργησε ως πρότυπο για την Ελλάδα. Η βαθιά ιστορική φιλία των λαών μας, καθώς και τα προσωπικά μου βιώματα με οδηγούν στη σχέση συνεργασίας και αδελφοσύνης που καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε.
Με αυτές τις σκέψεις, καλωσορίζω τον αγαπητό φίλο κ. Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné, και τον ευχαριστώ για την τιμή που μας έκανε.