Μ. Κρανίδης στο “Π”: Θετικά αλλά αποσπασματικά τα μέτρα για ακίνητα και στέγη που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Θετικά αλλά αποσπασματικά τα μέτρα για ακίνητα και στέγη που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO «Krama Property»,
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
www.kramaproperty.com


O πρωθυπουργός εξήγγειλε στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέτρα, κίνητρα και αλλαγές για διάφορες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Κάποια από αυτά αφορούν το κλάδο της ακίνητης περιουσίας και της στέγης. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα ποια είναι αυτά και την εκτιμώμενη επιρροή τους.

1.«Σπίτι Μου II»: Πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας έως 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό. Στο νέο πρόγραμμα διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, με αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο και αντίστοιχη αύξηση για τα ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά. Το μέτρο αυτό, βέβαια, ενισχύει τεχνητά τη ζήτηση για συγκεκριμένα ακίνητα κατοικίας, άρα αυξάνει και τις τιμές τους. Παράλληλα, στηρίζει νέα ζευγάρια για την απόκτηση κύριας κατοικίας με ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

2.Ενεργειακή αναβάθμιση: Πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Είναι ένα πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ», αλλά είναι σημαντικά τα κριτήρια που θα ισχύσουν, δηλαδή εάν θα περιλαμβάνει μόνο κύριες κατοικίες ή και κενά ακίνητα, που απαιτούν σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση και την αξιοποίησή τους.

3.Κλειστά ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέπουν μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό κίνητρο, που αποτελεί πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς για να λειτουργήσει. Σίγουρα είναι θετική μια απαλλαγή φόρου, αλλά για να έχει μαζική επιρροή δεν πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά κριτήρια. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος, αφού αυτά τα ακίνητα σήμερα είναι κενά, χωρίς φόρο μισθωμάτων.

4.Φόρος Airbnb: Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Νέες άδειες Airbnb: Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας (1ο, 2ο, 3ο) τουλάχιστον για έναν χρόνο. Πρόκειται για περιοριστικά μέτρα της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά μικρής κλίμακας.

5.Απελευθέρωση περισσότερων ακινήτων προς αγορά ή ενοικίαση: Στην προσπάθεια θα συμβάλει και το μέτρο που ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα «golden visa», το οποίο αφορά την απόκτηση βίζας για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης σε κατοικία με 250.000 ευρώ, με υποχρεωτική αξιοποίηση με κλασική μίσθωση μόνο. Είναι ένα κίνητρο που ωφελεί την προσφορά νέων ακινήτων με χρήση κατοικίας, αλλά επίσης είναι μικρής κλίμακας, χωρίς μαζική επιρροή.

6.ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Παράλληλα, όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, ενώ εάν δεν το κάνουν από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση θεομηνίας. Ένα μέτρο που δίνει μεγαλύτερο κίνητρο για την ασφάλιση των ακινήτων σε μια ομάδα ιδιοκτητών και επιβάλλει την ασφάλιση με μικρότερο κίνητρο σε αυτούς με ακριβότερες ιδιοκτησίες. Στην ουσία, αποσκοπεί στη διεύρυνση του χαμηλού αριθμού των ασφαλισμένων ακινήτων, ώστε να εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος σε περίπτωση θεομηνιών.

Η ανάλυση των μέτρων και των κινήτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ αναδεικνύει τη θετική πτυχή τους και την ώθηση που θα δώσουν για τη βελτίωση του στεγαστικού, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τον αποσπασματικό χαρακτήρα τους, την περιορισμένη επιρροή τους και την αδυναμία τους να προσφέρουν λύση για το στεγαστικό ζήτημα.

Λύση στο στεγαστικό και εξισορρόπηση στην αγορά ακινήτων θα δώσουν δύο μαζικές ενέργειες και μόνο: 1) η αξιοποίηση των χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου και η κοινωνική κατοικία, 2) η ενεργοποίηση των χιλιάδων ακινήτων των τραπεζών, των funds και των νομικών προσώπων και φορέων. Αυτές είναι οι δύο μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και λύση του στεγαστικού. Τα αποσπασματικά μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν οδηγούν σε ένα μαζικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα για την κοινωνία. Απαιτείται βούληση για ολοκληρωμένη δράση και πολιτική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ