Γ. Καββαθάς στο “Π”: Οι νέοι φόροι θα αποδειχθούν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

Γ. Καββαθάς στο “Π”: Οι νέοι φόροι θα αποδειχθούν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ


Μόνο απογοήτευση προκάλεσαν στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας μας οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι αυξημένες προσδοκίες μας δεν οφείλονταν τόσο στις διαρροές και στα δημοσιεύματα για γενναιόδωρες παροχές όσο στο ότι όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε αποδείχθηκαν βάσιμα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον φορολογικό πέλεκυ που έπεσε πάνω σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και αυτοαπασχολουμένους με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και την επιβολή των τεκμηρίων.

Η εξαμηνιαία έκθεση για το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις που δημοσιεύσαμε μόλις δύο ημέρες πριν από την ομιλία στη ΔΕΘ έδειξε ότι ο σχετικός δείκτης υποχώρησε σημαντικά, κατά 14 μονάδες, και έφτασε στις 50. Αιτία, ο πληθωρισμός και, κυρίως, η αυξημένη φορολογία λόγω των τεκμηρίων. Οι δηλώσεις, δε, που συμπλήρωσαν φέτος οι επαγγελματίες έπεισαν και τον πλέον καλόπιστο ότι οι νέοι φόροι θα αποδειχθούν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι…

Τα μέτρα στόχευαν στον εντυπωσιασμό. Η πληθώρα μέτρων για το στεγαστικό, τη φορολογία, την ευαλωτότητα, την ανάπτυξη, το δημογραφικό, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις έκρυβε τη χαμηλή αξία του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Η ωφέλεια που θα προκύψει από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αποδειχθεί από αδιάφορη έως ανύπαρκτη μπροστά στις επιβαρύνσεις που φέρνει η τεκμαρτή φορολόγηση. Οι τρεις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στα τεκμήρια (επέκταση της έκπτωσης του 50% για οικισμούς με έως 1.500 κατοίκους, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του μέγιστου μισθού εργαζομένου και αναπροσαρμογή του μέσου τζίρου) δεν αφορούν την πλειονότητα όσων θίγονται από τον νόμο. Διορθώνουν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις και υπερβολές. Η πλειονότητα όσων θίγονται θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους το 2025, όταν αυξηθούν οι μισθοί!

Η μείωση του ορίου για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων (από 2 εκατ. τζίρο που ψηφίστηκε φέτος σε άνω των 500.000 ευρώ από τον Απρίλιο του 2025) ισοδυναμεί με νέα επιβάρυνση για τις μικρές επιχειρήσεις. Από πού θα βρουν τα έσοδα για το νέο και αναπάντεχο αυτό κόστος; Που σημαίνει επιπλέον ότι στην επόμενη κακοκαιρία, τύπου «Ντάνιελ», όσες επιχειρήσεις δεν έχουν τους πόρους να ασφαλιστούν δεν θα αποζημιωθούν από το κράτος. Μα οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας που επέδειξε το κράτος στο να θωρακίσει τις υποδομές του έναντι της κλιματικής αλλαγής. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η κρατική αβελτηρία.

Στις παροχές, κάτω από τον τίτλο «αναπτυξιακές», περιλαμβάνονται κίνητρα ύψους 40 εκατ. ευρώ για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόκειται για επαναφορά της λογικής του «Σχεδίου Πισσαρίδη», που εντόπιζε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Και τώρα αφιερώνουν και χρήματα για την εξαφάνιση των μικρών από τον επιχειρηματικό χάρτη. Είναι χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για την κάλυψη του υπέρογκου ενεργειακού κόστους ή ως φοροαπαλλαγή για να υποκινηθεί η δημιουργία συνεργειών (cluster), όπως κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους ή την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θα επεκταθεί και σε ζευγάρια έως 50 ετών και για το οποίο θα δεσμευθούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ, η γνώμη μας είναι ότι θα αποτύχει, όπως απέτυχε και το πρώτο. Σε μια φουσκωμένη αγορά δεν προσθέτεις πόρους, γιατί το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να φουσκώσει περισσότερο. Και ήδη οι τιμές κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα, έχοντας αυξηθεί κατά 9% στα διαμερίσματα μέσα σε ένα έτος και κατά 69% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του 2008, όπως έδειξε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, με αφορμή την αύξηση από 1/1/2025: Γνώμη μου είναι πως αποτελεί κοροϊδία να ανακοινώνεται ως παροχή μια αύξηση που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Η προσαρμογή των συντάξεων στον καλπάζοντα πληθωρισμό όφειλε να πραγματοποιείται μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και όχι να ανακοινώνεται ως δωράκι…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ