Ράλι της τιμής του καφέ στις ξένες αγορές

Ράλι της τιμής του καφέ στις ξένες αγορές

–Θέμα ημερών να γίνει ακόμα πιο πικρό και το… δικό μας καφεδάκι


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Aπό τις αρχές Ιουλίου πήραμε την πρώτη… κρυάδα με τις αυξήσεις στον καφέ, αλλά αυτές αφορούσαν τον σερβιριζόμενο. Τώρα θα… τις καταλάβουμε για τα καλά, καθώς έχουν φτάσει στο… ταβάνι οι διεθνείς τιμές του προϊόντος μετά τον παγετό που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες στη Βραζιλία, που αναμένεται να μειώσει αισθητά την παραγωγή. Από την άλλη, η πρωτοφανής ξηρασία που επικρατεί στο Βιετνάμ, την άλλη, μεγάλη καφεπαραγωγό χώρα, έχει ήδη μειώσει δραματικά τις ποσότητες καφέ που παράγονται.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυξήσεις της τάξεως του 20% στις διεθνείς τιμές του καφέ.

Στη χονδρική, οι τιμές της ποικιλίας Arabica έχουν ανέβει κατά 45%, ενώ της ποικιλίας Robusta κατά 65%.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι παράγοντες του χώρου στην Ελλάδα τονίζουν ότι είναι θέμα ημερών να δούμε την τιμή του εσπρέσο σε κάψουλες (συσκευασία 10 τεμαχίων) να φτάνει από τα 5 στα 6 ευρώ και του αλεσμένου εσπρέσο (συσκευασία 250 γραμμαρίων) να πηγαίνει από τα 6 στα 7,2 ευρώ.

Ο ελληνικός καφές (συσκευασία 194 γραμμαρίων) θα πάει από τα 3,9 στα 4,7 ευρώ, ενώ ο στιγμιαίος (συσκευασία 200 γραμμαρίων) αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ, από 8,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Στα καταστήματα οι αυξήσεις θα είναι ακόμα πιο μεγάλες, αφού ο φρέντο εσπρέσο θα πωλείται από 3,6 έως 4 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από 4,5 έως 4,8 ευρώ.

Δηλαδή, θα θες ένα ταληράκι για να πιεις έναν καφέ. Πότε με τον έναν πότε με τον άλλο τρόπο, πάντα θα βρίσκεται μια αιτία για να… αδειάζει η τσέπη μας. Ο τρόπος για να… γεμίζει δεν έχει βρεθεί ακόμα. Και μάλλον δεν θα βρεθεί ποτέ…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ