Μανώλης Χριστοδουλάκης: Για την κυβέρνηση η λύση στη λειψυδρία είναι το ακριβότερο νερό

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Για την κυβέρνηση η λύση στη λειψυδρία είναι το ακριβότερο νερό

Του
Μανώλη Χριστοδουλάκη


Με το πρόσχημα της λειψυδρίας και της κλιματικής κρίσης έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκης.

Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που ισχύει και στην ενέργεια, δηλαδή κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση, με την ΡΑΕΕΥ να καθίσταται υπεύθυνη ώστε να «προστατεύσει» τους καταναλωτές από υπερβολικές χρεώσεις.

Και το ερώτημα που τίθεται για το προτεινόμενο σύστημα κλιμακωτής χρέωσης είναι το προφανές:

Θα καλύπτει τη μέχρι σήμερα μέση κατανάλωση των νοικοκυριών η κατώτερη κατηγορία κλίμακας, ή τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους;

Και ακόμα περισσότερο, το Υπουργείο πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι η αύξηση των λογαριασμών του νερού;

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ  είναι η θέσπιση μιας ευρείας πρώτης κλίμακας σταθερής τιμολόγησης, με όριο πάνω από τον μέσο όρο κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών, ώστε να καλύπτονται όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι μέσες οικιακές ανάγκες, ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, η κλιμακωτή τιμολόγηση θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση της υφιστάμενης τιμής του νερού, στην πρώτη κλίμακα(σταθερή) τιμολόγησης. Και αυτό γιατί, όπως το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σταθερά στις θέσεις του, οι συνέπειες τις κλιματικής κρίσης πλήττουν πρώτα τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και το νερό είναι το πρώτο και ίσως πιο κρίσιμο παράδειγμα.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν και στο θέμα του νερού, οι καταναλωτές είναι αυτοί που αναμένεται να επιφορτιστούν με άλλη μια αύξησησ τους λογαριασμούς τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων.

Οι πολίτες είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν τις αβελτηρίες και την καθυστέρηση της κυβέρνησης στη λήψη έγκαιρων μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.



Σχολιάστε εδώ