Μ. Χαρακόπουλος σε Υπ. Ανάπτυξης: Δυσλειτουργικές οι διατάξεις για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές στην Θεσσαλία

Μ. Χαρακόπουλος σε Υπ. Ανάπτυξης: Δυσλειτουργικές οι διατάξεις για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές στην Θεσσαλία

-Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει εκδοθεί ακόμη προκήρυξη για την είσοδο νέων παραγωγών

 «Η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας επισημαίνει ότι από την ψήφιση του νόμου 4849/21 και μετά, δεν έχει εκδοθεί κάποια προκήρυξη για την είσοδο νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας. Το γεγονός αυτό, αφενός αποθαρρύνει τους νέους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, αφού οι αποχωρήσαντες παραγωγοί δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, το οποίο του εξέθεσε τις παρατηρήσεις του για την δυσλειτουργία του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τις λαϊκές αγορές, που χρήζει βελτιώσεων.

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «οι λαϊκές αγορές αποτελούν σημαντικό κόμβο για την προμήθεια του ελληνικού νοικοκυριού με φρέσκα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και η εύρυθμη λειτουργία τους εξυπηρετεί και τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς αγρότες, που διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας δημιουργούν προσκόμματα στο επάγγελμά τους, όπως την έκδοση νέων αδειών για την είσοδο νέων παραγωγών και την κάλυψη των κενών θέσεων στις λαϊκές. Στην πράξη, στην επαρχία, η πλειονότητα των παραγωγών που διαθέτει τα προϊόντα του είναι μικροί παραγωγοί, με μικρές ποσότητες εποχιακών φρέσκων προϊόντων, οι οποίες εξαντλούνται συνήθως γρήγορα. Η υπάρχουσα νομοθεσία, που προβλέπει την έκδοση νέων αδειών και την κάλυψη των κενών με προκήρυξη από την Περιφέρεια και όχι από τον Δήμο, πρακτικά δεν συμβάλει στην ευελιξία που απαιτείται ώστε η λαϊκή αγορά σε κωμοπόλεις ή ακόμη και στις επαρχιακές πόλεις, να προσφέρει ποικιλία φρέσκων προϊόντων, άρτια εξυπηρέτηση στον καταναλωτή, αλλά και οικονομική διέξοδο στον εκάστοτε μικροπαραγωγό.

Συνεπώς, ζητούν μετά την τριετή εφαρμογή του Ν. 4849/2021 να υπάρξουν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι μικρότερου μεγέθους λαϊκές αγορές στην επαρχία. Άλλως, προτείνουν, ως πρακτικότερο μέτρο, την επαναφορά έκδοσης και θεώρησης των αδειών στην έδρα των δήμων που ανήκουν οι παραγωγοί, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, καθώς, έτσι, θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα της λαϊκής αγοράς και η προσφορά στον καταναλωτή, ενώ παράλληλα, θα διευκολυνθεί η είσοδος νέων παραγωγών, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια αναμένουν την έκδοση προκήρυξης».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Προτίθεστε μετά την τριετή εφαρμογή του Ν. 4849/2021 για τις λαϊκές αγορές, να αξιολογήσετε την λειτουργικότητά του και να επανεξετάσετε το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι λαϊκές αγορές στην επαρχία;

2) Εξετάζετε την επαναφορά έκδοσης και θεώρησης των αδειών των παραγωγών λαϊκών αγορών στην έδρα των δήμων που ανήκουν οι παραγωγοί;

Κεντρική φωτό: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας.


Σχολιάστε εδώ