Φοβερά πράγματα… Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τη στήριξη του Ελπιδοφόρου: 995.000 δολάρια έδωσε η «Ηγεσία των 100» τα προηγούμενα πέντε έτη

Φοβερά πράγματα… Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τη στήριξη του Ελπιδοφόρου: 995.000 δολάρια έδωσε η «Ηγεσία των 100» τα προηγούμενα πέντε έτη

Ο Οργανισμός της «Ηγεσίας των 100» έδωσε κατά τα πέντε περασμένα έτη και συγκεκριμένα από το 2021 χορηγίες οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό το ποσό των 995.000 δολαρίων για τον Τομέα των Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής, στον οποίον προΐσταται ο Στράτος Σαφιολέας, αποκαλύπτει η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας (ρεπορτάζ του Θεοδώρου Καλμούκου).

Τον κ. Σαφιολέα έφερε στην Αμερική από την Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Δημήτρης Λογοθέτης, σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») τον Απρίλιο του 2024 δήλωσε άγνοια για το πώς ο Σαφιολέας ξοδεύει τα χρήματα της «Ηγεσίας των 100» και αποκάλυψε ότι δεν είχε δώσει κανέναν απολογισμό.

««Ε.Κ.»: Η «Ηγεσία των 100» κατά τα περασμένα τρία χρόνια έχει δώσει πάνω από 600 χιλιάδες δολάρια για το Τμήμα Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής, στο οποίο έχει διορίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον Στράτο Σαφιολέα. Σας έχει δώσει ο κ. Σαφιολέας λεπτομερή απολογισμό που του είχατε ζητήσει για το πώς διέθεσε ή διαθέτει αυτά τα χρήματα διότι αυτός είναι υπεύθυνος. Σας τον έδωσε τον απολογισμό;

Δημήτρης Λογοθέτης: Στο Συνέδριο που ήμασταν μαζί το συζητήσαμε αυτό το θέμα κι όταν θα ανεβώ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή έχω κλείσει ραντεβού μαζί του και θα το συζητήσουμε λεπτομερώς. Θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτά που κάνει και σίγουρα, όπως κάνουμε με κάθε χορηγία που δίνουμε, είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Πρέπει να περάσει από μια επιτροπή.

Δημήτρης Λογοθέτης: Οπωσδήποτε έχω μια γενική ιδέα.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας λοιπόν.

«Ε.Κ.»: Οταν ήλθε ο κ. Σαφιολέας βρήκε ένα οργανωμένο Τμήμα Επικοινωνιών. Βρήκε τον «Ορθόδοξο Παρατηρητή», ο οποίος ήταν δίγλωσσος και τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον κατάργησε και έστησε αυτό τον ηλεκτρονικό στην Αγγλική. Εσείς που είστε ελληνολάτρης έχετε δει πόσες φορές τον χρόνο γράφονται κείμενα στα Ελληνικά σ’ αυτόν τον ηλεκτρονικό «Παρατηρητή»; Για ποιο Τμήμα Επικοινωνιών μου λέτε κύριε πρόεδρε…;

Δημήτρης Λογοθέτης: Γίνεται μία ολόκληρη διαδικασία από την επιτροπή χορηγιών όταν έρχεται κάποιος και ζητά χορηγία. Εγώ δεν είμαι μέλος, είναι ανεξάρτητη η επιτροπή. Κάθε χρόνο καθένας που παίρνει χρήματα μας δίνει αναφορά.

«Ε.Κ.»: Γιατί δεν σας έδωσε ο κ. Σαφιολέας τόσα χρόνια; Ξέρετε πού διαθέτει τα χρήματα της «Ηγεσίας των 100» ο κ. Σαφιολέας, ξέρετε;

Δημήτρης Λογοθέτης: Οχι, όπως σας είπα αυτή την Παρασκευή θα καθίσω μαζί του για να μάθω περισσότερα…

Επειτα από τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο κ. Σαφιολέας έστειλε έκθεση στην «Ηγεσία των 100» της οποίας ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκαλύπτει σήμερα κεντρικά της σημεία.

Διευκρινίζεται ότι η έκθεση αυτή βασικά ανάγεται στην χορηγία των $419.000 που δόθηκε το έτος 2019. Δεν έχει δώσει απολογισμό για τις χορηγίες 2022 και 2023 στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και $300.000 για την έκθεση της ιστορίας των εκατό χρόνων της Αρχιεπισκοπής.

Διευκρινίζεται ακόμα πως οι χορηγίες αυτές της «Ηγεσίας των 100» είναι χρήματα πάνω και πέρα από αυτά που δίνονται από τον οικονομικό προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός των ετών 2023 και 2024 ήταν 690.000, ενώ αυξήθηκε για το έτος 2025 στις 860.000 για δε το 2026 στις 885.000.

Εκτός από το Τμήμα Επικοινωνιών του Σαφιολέα, υπάρχει και το Τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων (Public Relations) ο προϋπολογισμός του οποίου για τα έτη 2023 και 2024 ήταν 200.000, ενώ για τα έτη 2025 και 2026 αυξήθηκε στις 235 χιλιάδες.

Επίσης υπάρχουν και άλλα ξεχωριστά τμήματα υπαγόμενα ουσιαστικά στην προβολή της Αρχιεπισκοπής, τα οποία χρηματοδούνται από τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής, τα εξής: Το Τμήμα Πληροφορικής Τεχνολογίας (Information Technology) για τα έτη 2023 και 2024 ο προϋπολογισμός ήταν 650 χιλιάδες, ενώ για το 2025 μειώθηκε στις 607.000 και για το έτος 2026 αυξήθηκε στις 630 χιλιάδες.

Ακόμα οι Διακονίες του Ιντερνέτ (Internet Ministries) για τα έτη 2023 και 2024 ήταν 575.000, ενώ αυξήθηκε για το 2025 στις 687.000 και για το 2026 αυξήθηκε κι άλλο στις 720 χιλιάδες.

Τονίζεται ότι και αυτά τα τμήματα πάνω και πέρα από τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής λαμβάνουν ενίοτε και χορηγίες από την «Ηγεσία των 100».

Η έκθεση που έδωσε ο Σαφιολέας όπως εγράφη και πιο πάνω αφορά την χορηγία των $419.000 του έτους 2021.

Ξεκινά την έκθεση του, λοιπόν, ευχαριστώντας την «Ηγεσία των 100» για την υποστήριξη στο τμήμα επικοινωνιών και αμέσως γράφει πως «δεν κληρονομήσαμε τίποτε από την προηγούμενη διοίκηση αναφορικά με την υποδομή των επικοινωνιών. Ουσιαστικά, χειρότερα από το τίποτε: η αξιοπιστία μας με τον Ελληναμερικανικό Τύπο και τους Ελληνες ανταποκριτές ήταν ανύπαρκτη. Δεν είχαμε απολύτως σχέσεις με Αμερικανούς και διεθνείς δημοσιογράφους».

Στη συνέχεια γράφει ο κ. Σαφιολέας, πως, «με σκληρή εργασία και επαγγελματισμό, κατορθώσαμε η Εκκλησία μας και ο Αρχιεπίσκοπος να κάνουν δηλώσεις ή συνεντεύξεις σε κορυφαίες εκδόσεις όπως ‘The New York Times’, ‘The Washington Post’, ‘The Guardian’, ‘BBC’, ‘National Public Radio’, ‘Al Jazeera’, ‘Times of Israel’, ‘Haaretz’ και κορυφαίες Ελληνικές εφημερίδες όπως η ‘Καθημερινή’ και ‘Το Βήμα’».

Γράφει ακόμα πως «κατά τα περασμένα 20 και πλέον χρόνια ουδείς Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει λάβει το είδος της κάλυψης όσο ο Αρχιεπίσκοπός μας. Αυτό οφείλεται στην ηγεσία του, στις τολμηρές του δράσεις και στο απαράμιλλο ήθος της εργασίας του, καθώς επίσης και στην αμείλικτη (relentless) εργασία και τον επαγγελματισμό της ομάδας μας των επικοινωνιών. Συνάμα, εξακολουθούμε να αντικρούομε οργανωμένες και καλοπληρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης».

Σημειώνει επίσης πως «οι επικοινωνίες δεν είναι μία συνηθισμένη (average) διακονία. Δεν υπάρχουν διακοπές, ούτε Σαββατοκύριακα, ή παραμονή ‘πολύ αργά το εσπέρας’. Γι’ αυτό χρειάζεται να στελεχωθεί με ταλαντούχους και πολύ δραστήριους ανθρώπους και να χρηματοδοτηθεί πολύ καλά, προκειμένου να παραμείνει ικανή και έτοιμη να δράσει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Φτάνουμε σύντομα σε ένα κρίσιμο σημείο: εάν ως Εκκλησία δεν επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας που συνδέονται με την χρηματοδότηση και στελέχωση των επικοινωνιών, η λειτουργία των επικοινωνιών μας απλώς θα καταρρεύσει».

Ο κ. Σαφιολέας έχει παραθέσει και διάφορα σχήματα και διαγράμματα για την διοργάνωση του τομέα των επικοινωνιών. Γράφει πως «η Αρχιεπισκοπή απασχολεί τρεις ανθρώπους συν τον φωτογράφο. Επειδή ο τρίτος υπάλληλός μας πληρώνεται γύρω στις 70 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, ακόμα και ο πιο αφοσιωμένος και ικανός φεύγει συνήθως έπειτα από ένα χρόνο».

Αναφέρει επίσης πως «απασχολούμε συμβούλους (consultants). Είναι κάτι ατελές, αλλά γίνεται. Τώρα που τα χρήματα της χορηγίας αναμένεται να τελειώσουν η λειτουργία των επικοινωνιών απλώς θα καταρρεύσει. Η διάθεση των χρημάτων ακολουθεί αυστηρές οδηγίες έγκρισης μέσου του Τμήματος των Οικονομικών».

Ο κ. Σαφιολέας προετοιμάζει το έδαφος και ζητά κι άλλα χρήματα από την «Ηγεσία των 100». Γράφει χαρακτηριστικά:

«Η γενναιοδωρία της ‘’Ηγεσίας των 100 είναι η αιτία που οι Επικοινωνίες μπορούν να πληροφορήσουν τους πιστούς μας και όλους τους ανθρώπους για την αποστολή της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Η αρχική χορηγία των 419 χιλιάδων δολαρίων θα εξαντληθεί πριν από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Γι’ αυτό ζητούμε έκτακτη χρηματοδότηση (emergency funding) για να συνεχίσουμε την εργασία μας».

Κάτω από την ενότητα «Ετήσια έξοδα» για τα έτη 2021, 2022, 2023, 2024 ο κ. Σαφιολέας αναφέρει και τα εξής: «Προσλήφθηκε υπηρεσία αποδελτίωσης (news clipping service) για να μας ενημερώνει πότε οι ιστορίες και οι αναφορές της Αρχιεπισκοπής είναι στις εφημερίδες, το ιντερνέτ, ραδιόφωνο και τηλεόραση (MuckRack).

Ελήφθη ηλεκτρονική συνδρομή (online subscription) για να βρίσκει οργανισμούς και άτομα Ελληνορθόδοξης καταγωγής σε διάφορους τομείς.

Συμβούλους (consultants):

Πνευματικών δικαιωμάτων (copywriter)

Φωτογραφικής (Photography)

Βιντεογραφίας (Videography).

• Κάτω από την ενότητα Προγράμματα και Σχέδια (Programs & Projects) για το έτος 2021 αναφέροντα και τα εξής:

25η Μαρτίου Εορτασμός στον Καθεδρικό Ναό της Επετείου 200 χρόνων της Ελλάδος.

Εορτασμοί εγκαθίδρυσης (inauguration celebrations)

Εκλογές και χειροτονίες ιεραρχών

Αποστολική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021

Δεξίωση στην Αρχιεπισκοπή

Βιντεοσκόπηση Μηνύματος του Πάσχα

Βιντεοσκόπηση Μηνύματος Χριστουγέννων

• Ετος 2022

Ξοδεύτηκαν περίπου $130.000 για εργολάβους και συμβούλους (contractors & consultants), αεροπορικά εισιτήρια, μεταφορικά, ηλεκτρονικό λογισμικό (MuckRack και ηγετική σύνδεση).

Εορτασμός Επιφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς

Εορτασμός Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης

Δεξίωση στην Αρχιεπισκοπή

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αφρικής

Βιντεοσκόπηση Μηνύματος Πάσχα

Βιντεοσκόπηση Μηνύματος Χριστουγέννων

• Ετος 2023

Ξοδεύτηκαν 141 χιλιάδες δολάρια

$71.733 για εργολάβους και συμβούλους

$5.057 για αεροπορικά εισιτήρια

$3.908 έξοδα κινήσεως (ground transportation)

$16.712 Ηλεκτρονικό λογισμικό (electronic software)

Εορτασμός Θεοφανίων στο Τάρπον Σπριγκς

Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο

Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Νέα Υόρκη

Οκτώβριος επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου

Τέσσερα διαφορετικά Προσκυνήματα (pilgrimages) – σύμβουλοι φωτογραφίας και βίντεο

Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης

Παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την Ελληνική Ανεξαρτησία

Δεξίωση στην Αρχιεπισκοπή

Εορτασμός επαναπατρισμού Απρίλιος 2023

Δείπνο για την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για υποτροφίες Κατασκήνωσης

Παρουσίαση βίντεο για το Καταστατικό

Σχεδιασμός ιστοσελίδας για το Καταστατικό

Επιπλέον φωτογράφιση για Μεγάλη Παρασκευή και Πάσχα.

Αποφοίτηση Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου – φωτογράφιση και συγγραφέας (photography and writer)

Παρουσίαση βίντεο – ομιλία του Σεβασμιοτάτου στο Κολέγιο Αθηνών

Μητρόπολη Νέας Ιερσέης – Ενθρόνιση επιπλέον βίντεο και φωτογράφηση

Παρέλαση Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια

Εκδήλωση Αγίου Βαρθολομαίου

Βιντεοσκόπηση Πασχαλινού Μηνύματος

Βιντεοσκόπηση Χριστουγεννιάτικου Μηνύματος

• Ετος 2024

Προσκύνημα στο Αγιον Ορος και Θεσσαλονίκη – φωτογράφιση και βίντεο

Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού της Μητρόπολης Ατλάντας

Ζωντανή αναμετάδοση επί δυο ημέρες Ιερών Ακολουθιών στη Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου

Ποιμαντική επίσκεψη στις Μπαχάμες

Συνέδριο της Ηγεσίας των 100

Βραβεία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια

Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης

Εορτασμός της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο

Παρέλαση Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Σικάγο

Co-pilot access for four

Βιντεοσκόπηση Πασχαλινού Μηνύματος

Βιντεοσκόπηση Χριστουγεννιάτικου Μηνύματος».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαφιολέας στην περίληψη των όσων έγραψε στην έκθεσή του προς την «Ηγεσία των 100» ανέφερε και στην αναφορά του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση τον περασμένο Ιούλιο στο Σαν Ντιέγκο, γεγονός το οποίο έκανε πολλούς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» τόσο από την «Ηγεσία των 100», όσο και κληρικούς αλλά και λαϊκούς ευρύτερα να διερωτώνται για την χρησιμότητα του τομέα των επικοινωνιών.

Αποκαλύπτουμε πώς στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου μέσα από την Αρχιεπισκοπή και όχι μόνο, αλλά και ένας εκ των επιστήθιων φίλων και υποστηρικτών του, ηγέτης Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης, έχουν ήδη μιλήσει στον κ. Ελπιδοφόρο για την «ακαταλληλότητα» του κ. Σαφιολέα.

Πληροφορίες εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν πως αμέσως μετά την Κληρικολαϊκή τον Ιούλιο ο κ. Σαφιολέας αναχώρησε για την Ελλάδα. Εμφανίσθηκε στην Κύπρο για λίγες ημέρες στο Συνέδριο της AHEPA.

Ακόμα κι όταν η αποσταλείσα αντιπροσωπεία από την Αρχιεπισκοπή βρέθηκε στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει επιτόπια πραγματογνωμοσύνη για τις πυρκαγιές, ο κ. Σαφιολέας δεν εμφανίσθηκε, ενώ το σχετικό ανακοινωθέν της το επιμελήθηκε η ίδια η επιτροπή.

Πηγή+Φωτό: hellasjournal.com



Σχολιάστε εδώ