Ρ. Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει ισχυρά δικαιώματα των γυναικών

Ρ. Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει ισχυρά δικαιώματα των γυναικών

Ο αγώνας κατά του σεξισμού και της έμφυλης βίας, είναι αγώνας για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου γιατί ισχυρή δημοκρατία σημαίνει ισχυρά δικαιώματα των γυναικών. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου στην ομιλία της με θέμα τον αγώνα κατά του σεξισμού, σήμερα στη Διημερίδα που διεξάγεται στο Στρασβούργο για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα 30 από εκείνη του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών. Στην εκδήλωση για την Οικοδόμηση Ισχυρής Δημοκρατίας, που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της λιθουανικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετέχουν πρόεδροι και εκπρόσωποι από 60 εθνικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη.

“Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας είναι καθημερινός αγώνας γιατί, όπως σημείωσε η 4η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ, ‘η ισότητα των φύλων και η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις δημόσιες και ιδιωτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είναι κρίσιμες για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ανάπτυξη’”, υπογράμμισε η Ρ. Δούρου στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα την “ενίσχυση της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτών”. Στην ομιλία της η τέως εκπρόσωπος Τύπου του Κογκρέσου για τα Έμφυλα Δικαιώματα, περιέγραψε τις βαθιές ανισότητες που υφίστανται σε βάρος των γυναικών και την υποεκπροσώπησή τους στην πολιτική: “αυτή η κατάσταση αποτελεί πρόβλημα δημοκρατίας”, πλήττει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσωπευτικών σωμάτων, υπονομεύει την αξιοπιστία της πολιτικής. “Οι γυναίκες αποτελούν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, άρα θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ότι είναι ισότιμα ενταγμένες στα σώματα λήψης των αποφάσεων. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες από τις χώρες μας”, είπε, φέρνοντας το παράδειγμα της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας όπου, πχ, η παρουσία γυναικών σε θέσεις Δημάρχων, Περιφερειαρχών είναι από ανύπαρκτη ως εξαιρετικά περιορισμένη.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική Έκθεση του Κογκρέσου, το 2020, για τον αγώνα κατά της σεξιστικής βίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και στις προτάσεις που περιέχει, εμμένοντας στην ανάγκη έμπρακτων πολιτικών για την αντιμετώπιση των σεξιστικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, των πατριαρχικών συμπεριφορών με στόχο τη δημιουργία ασφαλών και συμπεριληπτικών περιβαλλόντων για τις γυναίκες. “Πρόκειται για έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ, αγώνα που δίνουμε καθημερινά, παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της Μάγια Αγγέλου, ότι θα γνωρίσουμε πολλές ήττες στη ζωή μας, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτούς μας να νικηθούν”, έκλεισε την ομιλία της η Ρένα Δούρου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι να απαντούν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των εθνικών οργανώσεων.


Σχολιάστε εδώ