EOK – Το 3×3 το 2024: Mια χρονιά γεμάτη δράση και χαμόγελα!

EOK – Το 3×3 το 2024: Mια χρονιά γεμάτη δράση και χαμόγελα!

Το 3×3 πρωταγωνίστησε για μία ακόμη φορά το καλοκαίρι, στην δική του σεζόν, μεταφέροντας σε όλη την Ελλάδα τον παλμό που μπορεί να φέρει το ίδιο το παιχνίδι σε συνδυασμό με την μουσική, την παρουσία του κόσμου και την ίδια την ιδέα του να μετατρέπεται κάθε δρόμος και πλατεία σε γήπεδο μπάσκετ!

Η σεζόν ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και το πρόσημο στο τέλος της μόνο θετικό μπορεί να είναι, τόσο ως προς την ανάπτυξη του αθλήματος, όσο και ως προς το επίπεδο οργάνωσης των δράσεων και των εκδηλώσεων που υλοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μια επιτυχημένη συνταγή

Το 2024 η ΕΟΚ συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνταγή που άρχισε πριν από δύο χρόνια με την υιοθέτηση ενός πλαισίου υλοποίησης διοργανώσεων 3×3 διαφορετικού αγωνιστικού επιπέδου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και δράσεων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε ένα δίκτυο τουρνουά 3×3 σε εννέα διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Νότιο Αιγαίο, όπου νέα παιδιά έπαιξαν, αγωνίστηκαν και έζησαν το πάθος και τις συγκινήσεις που προσφέρει το μπάσκετ, ενώ παράλληλα σπουδαίες ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεκδίκησαν πρόκριση σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις της FIBA, όπως το FIBA 3×3 Challenger και το FIBA 3×3 World Tour.

Δύο διαφορετικά προγράμματα

Tα τουρνουά που διοργάνωσε η ΕΟΚ από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2024 αποτέλεσαν μέρος δύο διαφορετικών σειρών, η καθεμία από τις οποίες είχε διακριτή στόχευση και κοινό, ενώ και οι δύο αγκαλιάστηκαν με θέρμη από την ευρύτερη οικογένεια του αθλήματος.

Η σειρά τουρνουά 3×3 ΔΕΗ Street Basketball, με μεγάλο και ονομαστικό Χορηγό τη ΔΕΗ, φιλοξενήθηκε στις πόλεις της Λαμίας (20-21.04.2024), του Άργους (11-12.05.2024), του Μεσολογγίου (18-19.05.2024), της Λάρισας (22-23.06.2024), της Τρίπολης (30.06.2024), και της Κατερίνης (13-14.07.2024), όπου 878 αθλητές έδωσαν 342 αγώνες και έπαιξαν 3×3 για πάνω από 6.800’ καθαρό αγωνιστικό χρόνο. Μέσα από το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball 2024, η ομάδα Team Athens, με μέλη της παιδιά της Εθνικής Ομάδας 3×3 U23, κέρδισε την πρόκριση στο FIBA 3×3 Challenger της Πρίστινα, όπου αντιμετώπισε μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και διεκδικώντας την πρόκρισή της στους νοκ άουτ αγώνες μέχρι το τελευταίο καλάθι.

Παράλληλα με το  3×3 ΔΕΗ Street Basketball, η ΕΟΚ διοργάνωσε και τρία μεγάλα events με τον τίτλο 3×3 Grand Series και Μεγάλο Χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη, 01-02.06.2024), την Μαρίνα της Κω (15-16.06.2024) και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα, 02-04.08.2024), με το κάθε ένα από αυτά να δίνει ξεχωριστή πρόκριση στη νικήτρια ομάδα στους σταθμούς του FIBA 3×3 World Tour σε Λωζάνη, Άμστερνταμ και Άμπου Ντάμπι.

Εκτός των ομάδων από όλη την Ελλάδα που συναντήθηκαν στα γήπεδα του 3×3 κατά τη διάρκεια όλων των 3×3 Grand Series, στα τουρνουά αυτά έλαβαν μέρος σπουδαίες ομάδες από 18 χώρες του εξωτερικού, όπως η Σερβία, η Γαλλία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ, οι ΉΠΑ, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται στο Τop20 της παγκόσμιας κατάταξης, όπως η Partizan (Νο5 στο world ranking), η οποία και αναδείχθηκε νικήτρια στο 3×3 Grand Series της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Το πολύ υψηλό επίπεδο των τουρνουά 3×3 Grand Series προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές του 3×3 να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να λάβουν μέρος σε διοργανώσεις διεθνών προδιαγραφών, και να αγωνιστούν απέναντι σε έμπειρες ομάδες, βελτιώνοντας τη θέση τους στο αντίστοιχο ranking της FIBA.

Όπως και τα τουρνουά 3×3 ΔΕΗ Street Basketball και 3×3 Grand Series, ιδιαίτερης αποδοχής έτυχε και φέτος το πρόγραμμα 3×3 Schools powered by ΔΕΗ. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και έχει ως σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το 3×3 και να τα μυήσει στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, προάγοντας τη συνεργασία, τον συναγωνισμό και την άμιλλα φέρνοντας σε επαφή τα παιδιά μιας ολόκληρης περιοχής. Από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα το πρόγραμμα 3×3 Schools powered by ΔΕΗ έχει φιλοξενηθεί σε 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Φλώρινα, Ερμιονίδα, Σαλαμίνα, Δυτική Αχαΐα, Καρδίτσα, Παλαμάς, Τρίκαλα, Γαργαλιάνοι, Κως, Λέσβος, Χαλάνδρι, Χαλκιδική, Ζωγράφου, Κιάτο, Κόρινθος, Σιάτιστα, Αχαρνές), με περισσότερους από 3.500 μαθητές να συμμετέχουν στις δράσεις του. Τις επόμενες μέρες, και με την έναρξη της φετινής σχολικής περιόδου το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ θα συνεχίσει το ταξίδι του και με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα παιδιά να απολαύσουν μπασκετικά διήμερα γεμάτα αθλητική δράση και πολλά χαμόγελα. Το πρόγραμμα των πόλεων που θα φιλοξενηθεί το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως πάντα θα σας περιμένουμε σε κάθε όλη, στην δική σας γειτονιά για να φτιάξουμε ομάδες από τις παρέες και να χαρούμε το παιχνίδι όλοι μαζί!

Πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης


Σχολιάστε εδώ