Δ. Κουτσούμπας: Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με τίτλο «Από το σύστημα των πολέμων και της φτώχειας υπάρχει διέξοδος, με το ΚΚΕ στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής», μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν εργαζόμενοι, υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, αγωνιστές που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, επίσης από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης.

Παραθέτουμε την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

            Ακούσαμε μερικές μέρες νωρίτερα από το βήμα της ΔΕΘ την προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, η οποία, βέβαια, πήρε άμεση απάντηση από τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και μαζί τους βέβαια βρισκόμασταν κι εμείς.

            Μας είπε ότι η δική του πρόταση διακυβέρνησης, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, είναι η “μοναδική κοστολογημένη” πρόταση μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ. Η μοναδική πρόταση που δεν θα φέρει τη χώρα πάλι στη χρεοκοπία, που δεν θα την οδηγήσει στα “μνημόνια” και στη λιτότητά τους. Με άλλα λόγια, μας είπε: Λιτότητα για να μην έρθει η λιτότητα!!!

            Βέβαια, διέπραξε και τη γνωστή λαθροχειρία που διαπράττουν αναγκαστικά όλα τα κόμματα του συστήματος – είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης – ταύτισε την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου, με τη βελτίωση της θέσης του λαού, με την αύξηση δήθεν των εισοδημάτων, ακόμα και με τη “μείωση των ανισοτήτων”, όπως είπε.

            Βεβαίως, αν κοιτάξει κανείς πίσω απ’ τα παχιά λόγια του κ. Μητσοτάκη, θα δει ποια είναι η ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα αυτός και πριν απ’ αυτόν οι άλλοι.

            Γιατί, η ουσία της πολιτικής τους είναι απλή: Νέες επενδυτικές ευκαιρίες και νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες θυσίες για τους εργαζόμενους.

            Για να παραφράσουμε τον Μπρεχτ, με τα μνημόνια και την κρίση, ο φτωχός λαός “πέθαινε απ’ την πείνα”. Μετά τα μνημόνια και με την ανάπτυξη, ο φτωχός λαός “πέθαινε” το ίδιο…

            Ας δούμε, όμως, πίσω από τα παχιά λόγια, ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας των μέτρων που τάχα λαμβάνονται για να “στηρίξουν” τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

            Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, βάζοντας μάλιστα στόχο για “αύξηση” στα 950 μέχρι το 2027…

            Χωρίς να μας πει πως οι αυξήσεις δεν έχουν καν φέρει τον πραγματικό, αποπληθωρισμένο κατώτατο μισθό, στα επίπεδα του 2019. Ενώ, δεν λέει κουβέντα για το μέσο μισθό. Το πόσο έχει πέσει απ’ το 2011, το πόσο τσεκουρώνεται ο κατώτατος μισθός απ’ τους αυξημένους φόρους…

            Το ΚΚΕ στηρίζει χωρίς προϋποθέσεις τα αιτήματα των συνδικάτων, όπως τα παρουσίασε από εδώ από τη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ:

            -Για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

            -Για επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

            -Για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027.

            -Για επαναφορά όλων των κατακτήσεων που έχουν υπονομευτεί, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, της κυριακάτικης αργίας, της πληρωμής των υπερωριών.

            -Για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως ταιριάζει στον 21ο αιώνα και όχι στον 19ο που μας γυρίζουν.

            -Όχι στην 6ήμερη εργασία, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

            -Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

            Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αυξήσεις ορισμένων συντάξεων κατά 2%… Καλά, ακούσατε το νούμερο, κατά 2%.

            Την ώρα που ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πάνω από 10%, έρχεται με θράσος και λέει για 2% αυξήσεις…

            Και ούτε κουβέντα για τα «δώρα» που έχουν περικόψει όλοι από τους συνταξιούχους, για την «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου που συνεχίζουν να τους κλέβουν, για τα αναδρομικά, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας και πάει λέγοντας.

            Σε άλλα απ’ τα μέτρα “στήριξης” λέει τη μισή αλήθεια…

            Πανηγυρίζει γιατί δήθεν έδωσε το “δικαίωμα” σε συνταξιούχους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ την ίδια ώρα τους έχει ταράξει στη φορολογία.

            Αυτό που χρειάζεται είναι αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος και διεύρυνση του αφορολόγητου.

            Προσπαθεί να εμφανίσει την πολιτική του ως φιλολαϊκή, και να συγκαλύψει τόσο την “κρυφή” ατζέντα, όσο και το πραγματικό περιεχόμενό της.

            Υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών μέσα απ’ τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που μάλιστα μειώνονται περισσότερο από όσο είχε προϋπολογίσει.

            Παρέλειψε να μας πει όμως για την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που θα μετουσιωθεί σε πίεση “αναμόρφωσης” του ασφαλιστικού.

            Άλλωστε, όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί, η χαρά του κέρδους δεν τον αφήνει…

            Οι σχεδιασμοί του για ουσιαστική κατάργηση της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, για να υποχρεωθούν όλοι στην ιδιωτική ασφάλιση είναι δεδομένοι.

            Ο Μητσοτάκης θυμίζει λίγο serial killer…

            Προχωρά μεθοδικά, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, κλπ, δημιουργώντας «επενδυτικό χώρο» (είδατε πόσο όμορφα ακούγεται αυτή η φράση;) για πού αλλού; Φυσικά για την μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία…

            Ας δούμε λίγο εδώ, το παράδειγμα του στεγαστικού και της σχολικής στέγης.

            Το περιβόητο πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”, η κυβέρνηση έχει το θράσος να το εμφανίζει ως πρόγραμμα διασφάλισης στέγης για νέα ζευγάρια!!!

            Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

            Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα διασφάλισης «ζωντανών» δανείων για τις τράπεζες, με την αποπληρωμή των δανείων αυτών να είναι πρακτικά διασφαλισμένη.

            Το πρόγραμμα «φυλακίζει» χιλιάδες νέους ανθρώπους στο βραχνά του τραπεζικού δανεισμού, με μια μικρή έκπτωση στο τι θα χρειαστεί να πληρώνουν.

            Το «δικαίωμα» στην κατοικία, που θα έπρεπε να διασφαλιστεί με ένα κεντρικά σχεδιασμένο, κρατικό πρόγραμμα εξασφάλισης εργατικής-λαϊκής και φοιτητικής στέγης, γίνεται «δικαίωμα» για μόνιμο ξεζούμισμα των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων απ’ τις τράπεζες.

            Αντίστοιχο χαρακτήρα έχουν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια διασφαλισμένα δάνεια που θα δοθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με τα οποία, όμως, κυρίως θα στηριχθούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, καθώς και η κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων που έχουν πιστοποιήσεις για τις «ενεργειακές αναβαθμίσεις».

            Ας σκεφτούμε επίσης το πρόγραμμα της «αναβάθμισης» των σχολικών μονάδων. Πραγματικός στόχος του είναι η χρηματοδότηση με εκατομμύρια ευρώ κατασκευαστικών ομίλων για πανάκριβα “πράσινα” κτίρια, όπως και η λογική της χορηγίας, μέσα απ’ την οποία φυσικά προωθείται η μεγάλη ταξική διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων.

            Και αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που, με βάση τα στοιχεία του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση, το 68% των σχολικών κτιρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι χτισμένα πριν το 1985, δηλαδή, με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Αλλά, η περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τη σχολική στέγη τα τελευταία χρόνια, έφτασε στο 70%, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» του κόστους στην Εκπαίδευση, όπως βαφτίζουν όλες οι κυβερνήσεις την υποχρηματοδότηση.

            Στο «καυτό» μέτωπο της υγείας, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι για τα απογευματινά χειρουργεία με την εξαγγελία χειρουργείων από κρατικούς πόρους.

            Με άλλα λόγια λέει: «δεχτείτε το μέτρο, χειροκροτήστε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κρατικής υγείας, που θα χρυσοπληρώνει ο λαός και για να μη φωνάζετε, θα σας κάνω δώρο και μερικά “δωρεάν” χειρουργεία», που τελικά κι αυτά πάλι εσείς θα τα πληρώσετε!!!

            Τι να πει, βέβαια, κανείς και για τον υπουργό υγείας…

            Ο κύριος αυτός φιγουράρει παντού, προσβάλει γιατρούς και ασθενείς, και εξελίσσεται σε έναν κατ’ επάγγελμα ψεύτη. Αλήθεια, ποια ακριβώς σχέση έχει με την υγεία και κάνει τον ξερόλα κάθε φορά που οι υγειονομικοί του τεκμηριώνουν τα κενά και τις ελλείψεις;

            Τι γραμμάτια ξεπληρώνει και για ποια συμφέροντα δουλεύει, όταν προκλητικά διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και κάνει το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους μεγαλο – κλινικάρχες;

            Εν τέλει, τι έχει να επιδείξει στην υγεία εκτός από κλειστά νοσοκομεία, αυξήσεις στα φάρμακα και αντιλαϊκές αποφάσεις;

            Αυτά που χρειάζονται κατά τη γνώμη μας στην υγεία είναι συγκεκριμένα τα εξής:

            -Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης.

            -Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας-Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που εργάζονται με προσωρινές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, να προσληφθούν με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

            -Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων στο Δαφνί και στη Θεσσαλονίκη. Όχι στην υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης. Όχι στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης.

            -Να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δημόσιων δομών που έχουν κλείσει.

            -Να καταργηθούν οι «λίστες» των φαρμάκων. Κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών για την προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων, σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, τεχνικών βοηθημάτων, αναλώσιμων. Πλήρης αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, με χρηματοδότηση του 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, και φορολόγηση του κεφαλαίου.

            -Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων, μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου.

            -Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

            -Και όλα αυτά σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

            Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται με περισσό θράσος και διαφημίζει τη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σαν “δώρο” προς τους αυτοαπασχολούμενους.

            Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύει;

            Την ώρα που τσακίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων με τα τεκμήρια, με το τεράστιο διαχειριστικό κόστος του myData, με την ανελέητη φοροεπιδρομή, έχουν τα “μούτρα”, να κάνουν λόγο για φοροελαφρύνσεις τους!!!

            Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

            Τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη δημοσιότητα, μιλάνε από μόνα τους:

            -Πάνω από 400.000 επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους στη βάση του τεκμαρτού, δηλαδή του κατά φαντασίαν εισοδήματος που καθιέρωσε ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα για τη φορολογία των επαγγελματιών.

            -Οι υποσχέσεις για διορθώσεις που δίνονταν το προηγούμενο διάστημα – για να περιοριστεί η δυσαρέσκεια – είναι για τα μάτια του κόσμου, ενώ, όχι τυχαία, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν στον ίδιο συκοφαντικό χαβά περί απονομής δήθεν «φορολογικής δικαιοσύνης»!

            Ας μας πουν:

            Είναι φορολογική δικαιοσύνη να πληρώνουν φόρους οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις για εισοδήματα που δεν υπάρχουν, ενώ την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι να φοροαπαλλάσσονται με κάθε νόμιμο και μη νόμιμο μέσο;

            Αλήθεια, τα δισεκατομμύρια ευρώ που “τσεπώνουν” ως ζεστό χρήμα μια χούφτα όμιλοι, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν προϋπέθεταν τη φορολογική αφαίμαξη των ΕΒΕ ανάμεσα στα δεκάδες άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα;

            Αυτό δεν πρότεινε και η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, τον Μάιο του ‘23;

            Και τελικά, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση: Αφού κολυμπάνε στο χρήμα, για ποιο λόγο οι λίστες των πλειστηριασμών είναι γεμάτες από πρώην και νυν επαγγελματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

            Ο κοινωνικός αυτοματισμός που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, δεν πρέπει να περάσει.

            Οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Μαζί δέχονται τα αντιλαϊκά βέλη που εκτοξεύουν οι κυβερνήσεις για τα κέρδη των μονοπωλίων, μαζί πρέπει να οργανώσουν και την δική τους αντεπίθεση.

            Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών. Μόλις πρόσφατα, μέσα στο καλοκαίρι, κατέθεσε ξανά αναλυτική Πρόταση Νόμου διεκδικώντας τη μείωση της φορολογίας των ΕΒΕ και την προστασία τους από τους πλειστηριασμούς και τα χρέη.

            Και από αυτό το βήμα διατυπώνουμε και πάλι τις ακόλουθες 5 προτάσεις, που και οι ίδιοι οι φορείς των επαγγελματιών διεκδικούν την υλοποίησή τους με τους αγώνες τους:

            -Την άμεση κατάργηση του φοροληστρικού νόμου 5073/23.

            -Την άμεση καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις 12.000, με προσαύξηση 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

            -Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε τράπεζες και εφορία, πιο συγκεκριμένα, τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου ποσού.

            -Την απαγόρευση των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

            -Την κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές και την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για όλες τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

            Θέλουμε να αναφερθούμε και στα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες αγρότες.

            Η ανακοίνωση της κυβέρνησης στη ΔΕΘ για αφορολόγητο πετρέλαιο είναι μια ακόμα κοροϊδία! Πρόκειται για επιστροφή ενός μόνο μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία είχε εξαγγελθεί από τον Φλεβάρη, ύστερα από τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις.

            Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη δεν αφορούν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, αντίθετα έχουν ως κριτήριο την κερδοφορία και την εξωστρέφεια των λεγόμενων επενδυτών!

            -Τέτοιο είναι και το πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την παροχή κρατικής γης για μεγάλα θερμοκήπια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΚΑΠ αλλά και της έκθεσης των Ολλανδών για τη λεγόμενη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

            -Η εξαγγελία για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών, δεν έχει ως στόχο να απαλλαγούν από αυτά οι δανειολήπτες, που έχουν καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο, δύο και τρεις φορές, αλλά, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, αυτοί θα ξαναχρεωθούν υπαγόμενοι σε νέες ρυθμίσεις.

            -Στόχος είναι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΑΤΕ και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που χειρίζεται η PQH (η Ειδική Εκκαθάριση) με την μεταβίβαση του συνόλου των κόκκινων δανείων στα διάφορα funds μέχρι τις αρχές του 2025.

            Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις της αγροτιάς που αποτελούν και δικές μας προτάσεις και περιλαμβάνουν:

            -Τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

            -Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

            -Επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών.

            -Κατάργηση του ΦΠΑ στις αγροτικές εισροές και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

            -Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν στον αγρότη εισόδημα, ώστε να μπορεί να ζήσει και να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα.

            -Έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής και του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

            -Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

            -Να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ, να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων τα οποία παράγονται στην Ελλάδα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

            Το αποκορύφωμα όσων ακούσαμε την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση είναι μάλλον τα νέα επιδόματα που σχεδιάζουν.

            Το πλασάρουν μάλιστα με πολύ εύσχημο τρόπο: “Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας”…

            Τι μας λένε με απλά λόγια; Επιδόματα ανεργίας κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου. Μεγαλύτερο στην αρχή και στη συνέχεια απότομη μείωσή του, ώστε να εξαναγκάζεται ο εργαζόμενος να αποδεχτεί την οποιαδήποτε εργασία του προτείνουν οι φίλοι τους στον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και οπουδήποτε αλλού.

            Όμως, οι άνεργοι δεν είναι άεργοι, που δεν θέλουν να εργαστούν!

            Ίσως έχει μπερδευτεί ο Πρωθυπουργός, γιατί σε ορισμένους κοσμικούς κύκλους στους οποίους βρίσκεται πολύ συχνά, υπάρχουν αρκετοί άεργοι…

            Η πραγματικότητα είναι πως οι άνεργοι δεν βρίσκουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, με τα όποια δικαιώματα έχουν παραμείνει. Κι έρχεται η κυβέρνηση για να τα αποτελειώσει.

            Έφερε 6ήμερη εργασία, έφερε ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα.

            Τώρα φέρνει νέα επίθεση στο επίδομα ανεργίας.

            Μάλιστα, ακόμα πιο αποτρόπαιο, είναι το σχέδιό τους για το ηλεκτρονικό χρήμα για τα επιδόματα, με την προπληρωμένη κάρτα. Θέλουν να αποστερήσουν απ’ τους άνεργους ακόμα και την όποια δυνατότητα έχουν, να ξοδέψουν το πενιχρό επίδομά τους όπως θέλουν.

            Σε λίγο καιρό, θα βάλουν και δικλείδες, πού μπορεί ο άνεργος και πού δεν μπορεί να ξοδέψει.

            Βέβαια, πολλά απ’ τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχαν καν ένα – επιφανειακά έστω – φιλολαϊκό προσωπείο.

            Αντίθετα, χωρίς περιστροφές, μίλησε για την απευθείας στήριξη των ομίλων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

            Δεν προβληματίζεται καθόλου για τις περιβόητες «δημοσιονομικές αντοχές» όταν είναι να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ για «αναπτυξιακά κίνητρα» σε μεγάλες επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με το σχήμα των «υπερεκπτώσεων».

            Βλέπετε «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως μπόλικα «κλεφτόδεντρα»!!! Για τους μεγάλους, κλεμμένα χρήματα από τον μόχθο του λαού!

            Τι δεν μας είπε όμως παραπέρα ο κος Μητσοτάκης;

            -Δεν μας είπε για το νέο ασφαλιστικό που έρχεται το επόμενο διάστημα και θα τσεκουρώσει συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

            Δεν μας είπε για τη προώθηση νέων, αντιδραστικών αλλαγών στις πρώην ΔΕΚΟ, με το μοντέλο ΔΕΗ.

            -Δεν μας είπε για την αύξηση πάνω από 3% στα τιμολόγια νερού και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Περίμενε να φύγει από την Θεσσαλονίκη και το ανακοίνωσε χτες.

            -Δεν μας είπε για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης στη δικαιοσύνη.

            Λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει άλλο κοστολογημένο πρόγραμμα! Μας ρωτάει, τάχα ρητορικά, «από που να κόψω για να κάνω αυτά που ζητάτε»;

            Του απαντάμε κι εμείς:

            -Να καταργήσεις τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους που κερδίζουν δισεκατομμύρια και δεν πληρώνουν φόρους. Να φορολογήσεις το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45%, για να προκύψει δημοσιονομικός χώρος.

            -Να “σπάσεις” τα μονοπώλια που τσακίζουν τη ζωή των εργαζόμενων. Τα μονοπώλια στα σούπερ μάρκετ, στα διυλιστήρια, στην ακτοπλοΐα, στις αεροπορικές μεταφορές, στην ενέργεια, όπου κυριαρχούν 3-4 εταιρείες και μπορούν να αυξάνουν τις τιμές.

            -Να κόψεις τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων για νέες επενδύσεις στους ενεργειακούς ομίλους που καταστρέφουν βουνά, αγρούς και νησιά με τις επενδύσεις τους, με πρόσχημα την πράσινη ενέργεια.

            -Να κόψεις τις δαπάνες δεκάδων δισ. ευρώ για εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ, που μοναδικό στόχο έχουν την βαθύτερη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους που αυτό διεξάγει, αφού είναι αμφίβολη, όχι μόνο η επιχειρησιακή χρησιμότητά τους για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά ακόμα περισσότερο είναι αμφίβολο, εάν καν θα λειτουργούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατασκευαστών τους…. Αλήθεια, ισχύει ή δεν ισχύει ότι τα F35 με το δικτυοκεντρικό χαρακτήρα και το κλειστό λογισμικό, δε θα λειτουργούν παρά μόνο αν οι κατασκευαστές τους το θέλουν, αφού αυτοί θα τα ελέγχουν; Τους ρωτάμε, δεν απαντάνε, παριστάνουν τον ψόφιο κοριό…

            Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός δεν μας είπε για τις πραγματικές προκλήσεις τις επόμενης μέρας για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας και της ΕΕ, που πρακτικά διαμορφώνουν μια κατάσταση όπου με βεβαιότητα θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα στους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα.

            Μπροστά της η κυβέρνηση έχει:

            -Μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βρίσκεται σχεδόν προ των πυλών στην ΕΕ και διεθνώς. Όλα τα στοιχεία, από Γερμανία και ΗΠΑ φωτογραφίζουν όλο και πιο καθαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και ας αναλογιστεί κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, που είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές!!! Θα πληγεί ανεπανόρθωτα…

            -Έχει μπροστά της τις ακόμα πιο σφικτές δημοσιονομικές προβλέψεις για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ειδικά για τη χώρα μας, η απαίτηση για πλεόνασμα 2% θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, καθώς το ύψος του χρέους αυξάνεται. Η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη αν αναλογιστεί κανείς πως η ώρα όπου όλοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τα «μνημονιακά» δάνεια, που μέχρι τώρα είναι σχετικά παγωμένα, πλησιάζει.

            -Έχει τη διαφαινόμενη αδυναμία της «πράσινης μετάβασης» να διασφαλίσει ικανοποιητική κερδοφορία, αναγκάζοντας την ΕΕ σε στροφή σε νέους κλάδους, πρωτίστως στην πολεμική οικονομία.

            Αλήθεια, πώς αλλιώς μπορεί να μεταφράσει κανείς, αν όχι σαν υπερβολικές επενδύσεις, σαν υπερσυσσώρευση κεφαλαίου στην “πράσινη” ανάπτυξη, το γεγονός, ότι οι χονδρικές τιμές της “πράσινης” κιλοβατώρας, με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες μηδενίζονται, με την κυβέρνηση να επιβάλλει πλέον “κόφτη” στις υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ προκειμένου να χωρέσουν κι άλλες;

            Το πώς μεταφράζεται, βέβαια, αυτό στη συνολική χονδρική τιμή και κυρίως στο τι πληρώνει η λαϊκή οικογένεια στον λογαριασμό, το ξέρουμε όλοι πολύ καλά.

            Φυσικά από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να απολογηθεί για τα ψέματα που έλεγαν στον λαό, ότι η απελευθέρωση της αγοράς, τα χρηματιστήρια ενέργειας, η διασύνδεση με την ευρωπαϊκή αγορά, η άναρχη επέλαση των ΑΠΕ, θα φέρουν φτηνό ρεύμα.

            Κάνουν πως δεν τα θυμούνται…

            Τώρα τη μία φταίει ότι δεν φύσηξε αρκετά, την άλλη ότι φύσηξε πάρα πολύ και ο πρωθυπουργός λέει πάλι στον λαό να περιμένει αποτελέσματα από τις επιστολές που στέλνει κάθε τόσο στην κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

            Και φυσικά, πάνω από όλα, μπροστά μας είναι το παραπάνω από ορατό ενδεχόμενο ενός ολοένα και πιο απειλητικού πολέμου του ΝΑΤΟ, στον οποίο έχουν με λύσσα στρατεύσει τη χώρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και το κακό συναπάντημα…

            Εδώ στους πολέμους βρίσκεται και η αιτία του προσφυγικού. Πρόβλημα που θα οξυνθεί, μετά και την τελευταία απόφαση της Γερμανίας.

            Σήμερα, για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους οι ξεριζωμένοι του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σωστά ενταχθεί σε ένα ορισμένο πλαίσιο προστασίας, δίνοντάς τους βίζα να ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όμως οι ξεριζωμένοι δεν μπορεί να ξεχωρίζονται αν υποφέρουν από αμερικάνικες ή ρώσικες βόμβες.

            Το ίδιο με τους Ουκρανούς μετανάστες, θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους ξεριζωμένους, θύματα των πολέμων και όχι να καταστρατηγείται η συνθήκη της Γενεύης, ενώ τα κράτη της ΕΕ να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών τους. Έτσι θα ανακουφιζόταν και τα νησιά μας, η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής από Ασία και Αφρική.

 

            Η πραγματικότητα, φίλες και φίλοι, είναι πως η πολιτική τους απαιτεί ολοένα και περισσότερες θυσίες για τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα.

            Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν και αυτά που δεν ανακοίνωσαν, όλα αποτελούν πτυχές σε μια ολοένα και κλιμακούμενη επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

            Σε κάθε περίπτωση, τα αδιέξοδά τους είναι μεγάλα και είναι αδύνατον να ξεπεραστούν με μόνιμο τρόπο.

            Το μόνο που κάνουν όλα τα τελευταία χρόνια, είναι να «κλωτσάνε το τενεκεδάκι» για αργότερα, με το πρόβλημα να παραμένει και να συσσωρεύεται.

            Άλλωστε, δεν χρειάζονται οι δικές μας αναλύσεις για να καταλάβει κανείς πως το μέλλον είναι ζοφερό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

            Πρόσφατα, στη Γερμανία, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανήγγειλε, χωρίς περιστροφές, στους εργαζόμενους στη Γερμανία, πως πρέπει να δουλεύουν περισσότερες ώρες, πιο σκληρά, για περισσότερα χρόνια, για να σωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας τους.

            Η Γαλλία αντιμετωπίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα κρατικό χρέος που αυξάνει συνεχώς, φθάνοντας στο σημείο να ζητά παράταση απ’ τη ΕΕ.

            Και έχουν ήδη αρχίσει οι πιέσεις της γαλλικής άρχουσας τάξης για την ανάγκη να πληρώσει ο λαός της Γαλλίας.

            Εμβληματική εξέλιξη των ημερών ήταν η δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου Ντράγκι για τη “σωτηρία” της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που προβλέπει γιγαντιαίες κρατικές επενδύσεις για τη χρηματοδότηση των ομίλων και την πολεμική οικονομία, επενδύσεις που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι.

            Τι λέει το σχέδιο με απλά λόγια;

            Τεράστια ποσά απ’ το κρατικό κορβανά, απ’ τη φορολόγηση δηλαδή μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που θα καταλήξουν σε μια χούφτα ομίλων που παράγουν πολεμικό υλικό, και πανάκριβη πράσινη ενέργεια.

            Μάλιστα, το σχέδιο Ντράγκι κάνει λόγο ειδικά για τη “χαμηλή παραγωγικότητα”.

            Τι εννοεί με απλά λόγια; Εννοεί πως τα κέρδη του κεφαλαίου απαιτούν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων, περισσότερο χρόνο εργασίας, μεγαλύτερη απομύζησή τους.

            Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα βιώσουν τα επόμενα χρόνια οι λαοί της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός.

 

Φίλες και φίλοι,

 

            Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εκφυλιστική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα περιδίνηση του ΠΑΣΟΚ, ακούμε συχνά ότι «η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο».

            Πρόκειται για μια εντελώς παραπλανητική θέση, για πολλούς λόγους.

            Αρχικά, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει και παραέχει αντίπαλο:

            -Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ, την Ελληνικός Χρυσός, τη Βαρβαρέσος, την efood και τη Wolt που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

            -Είναι οι γιατροί και νοσηλευτές που υποδέχονται τον κύριο Γεωργιάδη σε κάθε νοσοκομείο που επισκέπτεται και του χαλάνε της φιέστες.

            -Είναι οι κάτοικοι των νησιών που πραγματοποίησαν τεράστιες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, διεκδικώντας τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

            -Είναι οι κάτοικοι της πολύπαθης Θεσσαλίας που χάλασαν τις αντίστοιχες φιέστες του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

            -Είναι τα σωματεία, οι φορείς, οι γειτονιές που ξεσηκώνονται στο πόδι και διώχνουν τα κοράκια, αποτρέποντας πλειστηριασμούς και εξώσεις φτωχών οικογενειών.

            -Είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές που αντιπαλεύουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων, που διεκδικούν κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία που άνοιξαν προχθές. Είναι οι φοιτητές που δεν σταμάτησαν στιγμή να αγωνίζονται.

            -Είναι οι συνταξιούχοι που απαιτούν ανθρώπινες συντάξεις, δωρεάν φάρμακο και τόσα άλλα.

            Αυτά είναι που έχουν στριμώξει μέχρι σήμερα την κυβέρνηση, που βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, που έχουν αποσπάσει και κατακτήσεις, έστω μικρές, οι οποίες, όμως, διαφορετικά δεν θα είχαν δοθεί.

            Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλό της στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ.

            Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες, φέρνει τα αιτήματά τους στη βουλή, την ευρωβουλή, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, κάνει τα πάντα για να δυναμώσουν και να μαζικοποιηθούν περισσότερο, να βάλουν στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά την πολιτική και σε τελική ανάλυση την εξουσία που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Που φωτίζει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τον λαό, αυτή του σοσιαλισμού.

            Η πραγματικότητα είναι ότι τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής, αντίθετα αποτέλεσαν και αποτελούν συνοδοιπόρο της.

            Αυτός είναι εν πολλοίς και ο λόγος που έχουν περιέλθει στη σημερινή κατάσταση εκφυλισμού, αφού η σύμπλευσή τους είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού και έτσι δυσκολεύονται να ενσωματώσουν εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, όπως στο παρελθόν.

            Ακόμα και αν η σημερινή οργανωτική κατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας αλλάξει, δεν θα αλλάξει το περιεχόμενο της κάλπικης “αντιπολιτευτικής” της στάσης, που αποτελεί το μεγάλο στήριγμα της κυβέρνησης για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή της επίθεση.

            Θα συνεχίσει να “πίνει νερό” στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, στην πολιτική της “πράσινης ανάπτυξης” και της πολεμικής οικονομίας, της εξωστρέφειας, στους πολέμους του ΝΑΤΟ, στη πολιτική των θυσιών του λαού στο βωμό της “καπιταλιστικής ανάπτυξης”.

            Και για το λόγο αυτό, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση.

            Γιατί τότε όλη αυτή η διάχυτη αγωνία για την “ανισορροπία του πολιτικού συστήματος”;

            Μέχρι και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ακούσαμε να εκφράζει τον προβληματισμό του, ενώ θα περίμενε κανείς να βολεύεται από αυτή την κατάσταση στα κόμματα που αποτελούν, υποτίθεται, εκλογικούς ανταγωνιστές του.

            Βλέπετε, το σύστημα πάντα ενδιαφέρεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ισχυροί αστικοί πόλοι, ώστε ο ένας να κυβερνά και ο άλλος να απορροφά και να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, να χρησιμεύει ως εναλλακτική κυβερνητική επιλογή για το σύστημα όταν η υπάρχουσα κυβέρνηση θα πάψει πια να παίζει αποτελεσματικά τον ρόλο της, ώστε να μπορεί να ενσωματώνεται κάπου η λαϊκή δυσαρέσκεια.

            Και βέβαια αναζητούν έναν πόλο που να είναι διαθέσιμος να παράσχει συναίνεση και πολιτική νομιμοποίηση σε κυβερνητικές αποφάσεις που συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος, είναι όμως απαραίτητες για το σύστημα.

            Το είδαμε αυτό κατά κόρον την περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων και δεν αποκλείεται να το ξαναδούμε άμεσα, στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, μιας πιο γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής ή μιας επαίσχυντης διευθέτησης στα ελληνοτουρκικά.

            Πρόκειται για ζητήματα που δύσκολα μπορεί να “σηκώσει” ένα αστικό κόμμα μόνο του, επιδιώκει να μοιραστεί και με άλλους την πολιτική ζημιά.

            Η ελπίδα, λοιπόν, για τον λαό, δεν βρίσκεται ούτε στην αναμόρφωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ούτε στα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, που πέρα από λαϊκίστικα σόου στη βουλή δεν τα βλέπει ποτέ κανείς δίπλα του, στην πραγματική ζωή, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, ενώ, παρά τη δημαγωγία τους, έχουν στηρίξει και αυτά με χέρια πόδια την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από κυβερνήσεις, με την προηγούμενη συμμετοχή των αρχηγών τους στα βασικά αστικά κόμματα ή με την ψήφο τους στη βουλή και την ευρωβουλή.

            Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να κάνουν δικές τους τις αγωνίες τα προβλήματα του συστήματος.

            Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να του αυξάνουν τα “ζόρια”, να το στριμώχνουν ακόμα περισσότερο, για να βελτιώνουν τη δική τους θέση, να κάνουν τις “ρωγμές” του “ρήγματα”, για τη συνολική ανατροπή.

            Η ελπίδα βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των αντιλαϊκών νόμων, συνολικά αυτού του εχθρικού, σάπιου και διεφθαρμένου κράτους.

            Βρίσκεται κυρίως στην συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

            Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν ειδικά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

            Γιατί, για άλλη μια χρονιά ο πρωθυπουργός, εκτός από το μύθο της «ανάπτυξης για όλους» προσπάθησε να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα» για το επίπεδο των υποδομών και την εξέλιξη των έργων στην περιοχή.

            Τα εγκαίνια μιας γραμμής Μετρό, που στον 21ο αιώνα η κατασκευή της κράτησε σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια, είναι η απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

            Είναι ο απόλυτος εμπαιγμός και κοροϊδία, γιατί ο ελληνικός λαός χρυσοπλήρωσε στους κατασκευαστικούς ομίλους για την κατασκευή του.

            Το αρχικό κόστος προϋπολογιζόταν γύρω στο 1 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό έφτασε το 1,5 δισ. Με απλά λόγια τα πολύ καθυστερημένα εγκαίνια, που τόσο πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, κόστισαν μισό δισεκατομμύριο επιπλέον στον ελληνικό λαό!

            Παράλληλα, η παράδοση της επέκτασης προς Καλαμαριά θα καθυστερήσει άλλον ένα χρόνο, οι απαραίτητες επεκτάσεις προς τις δυτικές συνοικίες δεν έχουν ούτε μελέτες ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ η κάλυψη των περιοχών Τούμπας – Πυλαίας και Θέρμης, συνιστά όνειρο θερινής νυκτός με βάση τα σημερινά δεδομένα.

            Γι’ αυτή την κατάσταση, είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και όσοι, όπως ο Βελόπουλος, υπηρετούν ένα σύστημα και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα…

            Όπου, το τι θα κατασκευαστεί, με ποιους ρυθμούς, με ποιες συνθήκες εργασίας και μεροκάματα, πόσο θα κοστίσει στο λαό, κρίνονται βασικά, μόνο από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

            Σαν «κερασάκι στην τούρτα» της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το Μετρό που κατασκευάστηκε με τα λεφτά Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, με τον ιδρώτα και την προσφορά χιλιάδων εργατών και μηχανικών, παραδίδεται σε κοινοπραξία ομίλων για την εκμετάλλευσή του, ενώ μένει ανοικτή η τιμή του εισιτηρίου, που πιθανά να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Θεσσαλονικείς.

            Συνολικά για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές της περιοχής ως ΚΚΕ προτείνουμε και διεκδικούμε μαζί με το λαό:

            -Γρήγορη ολοκλήρωση των απαραίτητων επεκτάσεων του Μετρό μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ιδιαίτερα για τις δυτικές συνοικίες.

            -Ενίσχυση του ΟΑΣΘ με σύγχρονα λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς με ενιαίο φθηνό εισιτήριο για το λαό.

            -Στη βάση και της νέας κατάστασης με την επέκταση της χρήσης των ΜΜΜ αυτή να γίνει νέα αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης των κυκλοφοριακών φόρτων, να επανεκτιμηθούν όλες οι λύσεις για την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής, που όντως έχει προβλήματα.

            -Ως ΚΚΕ έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στον τρόπο που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται η λεγόμενη «flyover» λεωφόρος, με το πανάκριβο ΣΔΙΤ, χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες κυκλοφοριακών και άλλων επιπτώσεων, χωρίς προηγούμενη ουσιαστική ενίσχυση των ΜΜΜ, χωρίς επίσης να έχει προηγηθεί η οικολογική αναβάθμιση του Σέιχ Σου.

            Εκτός από την κοροϊδία και τις υποσχέσεις όμως, που κάθε χρόνο σερβίρονται σε μεγάλες δόσεις στη ΔΕΘ, από την ατζέντα – σχεδιασμό για την περιοχή, που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ουσία του υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, λείπουν σταθερά βασικά αναπτυξιακά έργα για το λαό, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

            Όπως είναι η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, οι οποίες είναι ελλιπείς με την υφιστάμενη κατάσταση να εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, ενώ όσα έργα γίνονται, είναι κατά βάση αποσπασματικά και μετά από καθυστερήσεις χρόνων.

            Το ΚΚΕ, με τις οργανώσεις μας στην περιοχή, με τις δυνάμεις μας στη βουλή και στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, διεκδικούμε εδώ και τώρα αύξηση της χρηματοδότησης για τα αντίστοιχα έργα, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και στις δυνατότητες της επιστήμης.

            Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό να σταματήσει η βιομηχανική ρύπανση και η καύση απορριμματογενών καυσίμων στις δυτικές συνοικίες που κόβουν την ανάσα.

            Απαιτούμε την επέκταση και αναβάθμιση όλων των ελεύθερων χώρων με την αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων, χωρίς πολύχρονες καθυστερήσεις και εμπορευματοποίηση.

            Διεκδικούμε ο χώρος της ΔΕΘ μαζί με όμορους χώρους του να αποδοθεί στο λαό, να μετατραπεί σε ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο με υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού και όχι να παραδοθεί σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ και κρατική χρηματοδότηση για τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο με πράσινο προαύλιο.

            Και φυσικά προτεραιότητα πρώτης γραμμής για εμάς αποτελεί η ανάπτυξη επαρκούς σχολικής στέγης, με κριτήρια πραγματικά παιδαγωγικά, χωρίς «πάστωμα» των παιδιών, τον άμεσο πλήρη έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική τους επάρκεια.

 

Συνολικά, αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

            Με το πρόγραμμά μας, με τις επεξεργασμένες θέσεις και διεκδικήσεις μας δίνουμε τη μάχη σήμερα για να βελτιωθεί η κατάσταση για το λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία.

            Για να ανοίξει ο δρόμος για τις μεγάλες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα επιτρέψουν να μπουν οι ανάγκες μας, οι ζωές μας, πάνω από τα κέρδη των λίγων έτσι ώστε να ζούμε:

            -Σε αναβαθμισμένες πόλεις και γειτονιές με επαρκείς ελεύθερους χώρους και πράσινο, με σύγχρονες υποδομές παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, σε κατοικίες με όλες τις σύγχρονες αισθητικές, αντισεισμικές, ενεργειακές προδιαγραφές.

            -Με τακτικές, γρήγορες, ασφαλείς μεταφορές, οι οποίες θα αποτελούν κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα για όλους και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που οδηγεί ακόμα και σε εγκλήματα όπως των Τεμπών ή σε αστικά λεωφορεία που αναφλέγονται.

            -Χωρίς φουγάρα και βιομηχανική ρύπανση δίπλα σε αυλές σπιτιών.

            -Συνολικά, με περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο, ένα πολύ ανώτερο επίπεδο ζωής.

            Με αυτές τις σκέψεις, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους και όλες μια καλή και αγωνιστική νέα χρονιά.

            Πρώτα από όλα στα παιδιά μας, στους εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν στα σχολεία, στους φοιτητές που επιστρέφουν στα πανεπιστήμια, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία, αγρότη, επιστήμονα, σε κάθε απόμαχο της δουλειάς.

            Το ΚΚΕ έχει συναίσθηση των ευθυνών του και θα τις αναλάβει στο ακέραιο, θα μπει πιο αποφασιστικά μπροστά, για να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάλει εμπόδια στην πολιτική τους, θα καταφέρει να βελτιώσει τη ζωή μας και τελικά θα ανατρέψει οριστικά αυτή την πολιτική.

            Για να ξημερώσουν επιτέλους καλύτερες μέρες για τον λαό μας, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

            Ραντεβού στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και βέβαια ραντεβού στις εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” και εδώ στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο και στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

            Και επιτρέψτε μου εδώ, τελειώνοντας, να κάνω ένα σχόλιο για τις μεγάλες χθεσινές εκδηλώσεις που παρακολούθησα στο Στρατόπεδο Καρατάσιου, με μια σπουδαία συζήτηση για την τέχνη και τον πόλεμο, με τη συμμετοχή του μεγάλου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα και της Λιάνας Κανέλλη.

            Κάποτε τα media έσπευδαν για οτιδήποτε έλεγε ο Κουστουρίτσα. Σήμερα, στις εφημερίδες και άλλα Μέσα, “μούγκα στη στρούγκα” της συμβατικότητας και της ΝΑΤΟϊκής λογοκρισίας. Ένα μεγάλο αίσχος!

            Οι λαοί όμως, οι νέοι και οι νέες, δεν έχουνε πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

            Γεια σας, καλή δύναμη σε όλες και όλους!



Σχολιάστε εδώ