Υπογονιμότητα και διατροφή: Ποιες καλοκαιρινές απολαύσεις βλάπτουν

Υπογονιμότητα και διατροφή: Ποιες καλοκαιρινές απολαύσεις βλάπτουν

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

Στο ταξίδι προς τη γονιμότητα η διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση. Παρότι δεν διορθώνει όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την απόκτηση απογόνων, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για σύλληψη.

Όσες γυναίκες, επομένως, προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να προσέχουν τη δίαιτά τους, αφού κάθε τροφή που καταναλώνουν έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Βέβαια, δεν υπάρχει συγκεκριμένη «διατροφή γονιμότητας». Υπάρχουν ορισμένες ομάδες θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν θετικά τη διαδικασία και άλλες που μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες, λοιπόν, που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να προσέχουν ανελλιπώς τη διατροφή τους. Και το καλοκαίρι δεν εξαιρείται!

Παγωτά και αναψυκτικά, που συχνά επιλέγονται για να δροσίσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Όσες επιδιώκουν εγκυμοσύνη πρέπει να είναι προσεκτικές και με την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών και αντί αυτών να επιλέγουν ψάρια ή θαλασσινά.

«Η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη κινδυνεύει να γίνει επιδημία τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Η γυναικεία υπογονιμότητα ευθύνεται για το 35% των περιπτώσεων και η ανδρική για το 30%. Στο 20% των ζευγαριών το πρόβλημα αποδίδεται και στους δύο, ενώ για το 15% τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα.

Οι παράγοντες που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε γυναικεία υπογονιμότητα είναι πολλοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος (φραγμένες σάλπιγγες, ινομυώματα, πολύποδες, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), ορμονικές ανισορροπίες (αυξημένη προλακτίνη) και κάποια φάρμακα, όπως αυτά για την αντιμετώπιση του καρκίνου», εξηγεί ο δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξειδικευθείς στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, στην Υπογονιμότητα και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Τελευταία, η έρευνα έχει στραφεί στον εντοπισμό δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική υγεία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η σωματική δραστηριότητα, το στρες, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, το κάπνισμα και οι ψυχοτρόπες ουσίες. Τη μεγαλύτερη προσοχή έχει λάβει η διατροφή και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, αφού επικρατεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες που κάνουν λανθασμένες διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν αναπαραγωγικά προβλήματα.

Ο δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου επισημαίνει και τα εξής: «Ο αντίκτυπος της διατροφής στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο αλλά και ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν καταφύγει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή.

Η παχυσαρκία, που είναι πολύ συχνή συνέπειά της, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ορμονική διέγερση, την απόκριση στα σχήματα πρόκλησης ωορρηξίας, την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ακόμα και αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη».

 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ