Θεανώ Φωτίου: Επί Μητσοτάκη οργανώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια απίστευτη διανομή και αναδιανομή πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς. Γι’αυτό 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να βγάλουν το μήνα
Κατά την ομιλία της στη Ολομέλεια για το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών “Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις”, η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας Θεανώ Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στη συνέχεια εξηγώ γιατί ο κ. Μητσοτάκης εμπαίζει τους πολίτες αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Μείζον ζήτημα για τα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να επιχειρηματολογεί για τρία πράγματα:
(α) Χάρη στην κυβερνητική πολιτική, η ελληνική οικονομία τα πάει γενικά καλά και βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη
(β) Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, στο τέλος της 4ετίας τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Θα υπάρξει αύξηση μισθών-συντάξεων και βελτίωση του ΕΣΥ.
(γ) Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας πολιτών. Αυτό αποδεικνύουν τα εξαγγελθέντα μέτρα.
Πρόκειται για εμπαιγμό και συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.
Ας δούμε γιατί η ελληνική οικονομία δε συγκλίνει προς τις ευρωπαϊκές. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από τον ευρωπαϊκό μ.ο.. Πρόκειται για το περίφημο επενδυτικό κενό. Αλλά για ποιες επενδύσεις μιλάμε; Για αγορές κόκκινων δανείων, αγορές μετοχών τραπεζών και μετοχών του δημοσίου (πχ ΔΕΗ) και για επενδύσεις στο real estate. Αυτές οι τελευταίες μέσω golden visa αλλά και ευρύτερα, μετέτρεψαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και πολυκατοικίες σε διαμερίσματα τύπου Airbnb, παράνομα boutique hotels τινάζοντας τις τιμές ενοικίων και αγοράς στο θεό. Δημιουργώντας τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ένα στα δύο νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στεγαστικές δαπάνες. Ενώ στην Ευρώπη είναι λιγότερα από 1 στα 10. Και μιλάτε για σύγκλιση με την Ευρώπη, όταν ο συνδυασμός της στεγαστικής κρίσης με την κρίση ακρίβειας δημιουργούν την κρίση κόστους διαβίωσης. Για αυτό 7 στα 10 νοικοκυριά τους τελειώνουν τα μηνιαία εισοδήματα σε 19 μέρες.
Υπάρχει ένας δείκτης που καταγράφει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η Ελλάδα αποκλίνει. Είναι το ποσοστό πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας. Το 2021 η Ελλάδα ήταν 4,4% πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Το 2023 η διαφορά είχε υπερδιπλασιαστεί στο 9,2%! Ιδού το διάγραμμα από μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Την καταθέτω στα πρακτικά ως μνημείο απόκλισης επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η δεύτερη εξαπάτηση από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουν αυξηθεί μισθοί και συντάξεις, και βελτιωθεί το ΕΣΥ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής, δηλαδή μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή των οικονομικών της διάχυσης. Πρόκειται για στρατηγική που δίνει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους διότι θεωρεί ότι ο πλούτος παράγεται από αυτούς, αντί από τους εργαζόμενους δλδ από το σύνολο της κοινωνίας. Επισημαίνω ότι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ που επί δεκαετίες προωθούσαν τέτοιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα παραδέχονται ότι αυτές αυξάνουν τις εισοδηματικές και άλλες ανισότητες, και ότι οι ανισότητες είναι αντιαναπτυξιακές. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μας πείσει για το αντίθετο.
Έτσι επί Μητσοτάκη οργανώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια απίστευτη διανομή και αναδιανομή του πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Με τις πολιτικές της η ΝΔ στη στέγη στοχεύει στην ιστορικά μεγαλύτερη αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών διότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα από το πιο υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, περίπου 72% παρά τη μείωσή τους τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, τα 4,33 εκατομμύρια νοικοκυριά κατέχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίες. Για αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι περίπου το 75% του πλούτου των Ελλήνων είναι τοποθετημένο σε ακίνητα. Αυτό επιχειρεί να αναδιανείμει προς όφελος των ισχυρών.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εμπαίζει τους πολίτες όταν λέει ότι κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της. Όχι μόνο διότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι κυριολεκτικά ψίχουλα. Είναι τόσο λαϊκιστής ώστε ισχυρίζεται ότι η έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των ευάλωτων φέτος τον Δεκέμβρη ενώ γνωρίζει ότι αυτή υπερκαλύπτεται από τα λιγότερα επιδόματα φέτος του ΟΠΕΚΑ. Ιδιαίτερα όσον αφορά το επίδομα παιδιού είναι εξοργιστικό να μιλά ο πρωθυπουργός για αύξηση του επιδόματος για κάθε παιδί, όταν οι δικαιούχοι του επιδόματος μειώθηκαν κατά 71.500 γονείς (στοιχεία ΟΠΕΚΑ Μάιο – Ιουλίο 2024) σε μόλις 2 μήνες λόγω των πενιχρών αυξήσεων ή λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ίδιο παρατηρείται και στο επίδομα ενοικίου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και άλλες κοινωνικές παροχές. Φυσικά οι παραπάνω περικοπές στους δικαιούχους, αφήνουν έναν μεγάλο κουμπαρά στην Κυβέρνηση, αφού στους πρώτους 8 μήνες εκταμιεύθηκε μόλις το 52% του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΑ. Που σημαίνει μια υποεκτέλεση της τάξης των 500 εκ.€. Από εκεί θα βρει τα λεφτά ο Πρωθυπουργός, από την τεράστια μείωση των δικαιούχων – γονιών ! Αυτή όμως η πολιτική της κυβέρνησης για το παιδί και την οικογένεια, όσες επικοινωνιακές φιέστες και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τελικά επιδεινώνουν το δημογραφικό, την κατάσταση με την υπογεννητικότητα στη χώρα!
Τα παραπάνω καταδεικνύουν την κατεπείγουσα ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση από μια συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η Νέα Αριστερά επεξεργάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που δεν θα στηρίζεται σε ταξικές ιδεοληψίες και αποτυχημένα οικονομικά δόγματα αλλά στην αλήθεια ότι ο πλούτος παράγεται απ’ ολόκληρη την κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να κατανέμεται σε αυτή. Γι’ αυτό ως Νέα Αριστερά επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις και την οργάνωσή μας ώστε να συμβάλλουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και αξιόπιστα στην έγερση της κοινωνίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δεν κάνει καμία σοβαρή μεταρρύθμιση. Απλώς ψηφιοποιεί το τέλος χαρτοσήμου. Έτσι αφήνει ως έχει έναν άδικο φόρο. Επομένως, οι πολίτες δεν πρόκειται να ελαφρυνθούν από την έμμεση φορολογία που εξαιτίας της ακρίβειας γονατίζει 7 στα 10 νοικοκυριά τρία χρόνια τώρα.
Προβληματικά είναι και επιμέρους άρθρα. Στο άρθρο 20 η διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου σε επαγγελματικές ενώσεις όπως οι ίδιες επισημαίνουν (πχ οι δικηγόροι που τους κατηγορείτε ότι δεν διαβάζουν σωστά το νομοσχέδιο). Η κυβέρνηση το αρνείται, αλλά δεν δέχεται την πρόταση της εισηγήτρια μας Έφης Αχτσιόγλου να αναφερθεί ρητά στο νομοσχέδιο ότι δεν επιβάλλεται νέος φόρος.
Το άρθρο36 θεσπίζει φοροαπαλλαγές για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα για την εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού. Έπειτα από δική μας παρέμβαση, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που αντισυνταγματικά νομοθέτησε. Αρνείται όμως να το καταστήσει ρητό, όπως ζητάμε.
Στη συνέχεια εξηγώ γιατί ο κ. Μητσοτάκης εμπαίζει τους πολίτες αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Μείζον ζήτημα για τα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα.
Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να επιχειρηματολογεί για τρία πράγματα:
(α) Χάρη στην κυβερνητική πολιτική, η ελληνική οικονομία τα πάει γενικά καλά και βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη
(β) Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, στο τέλος της 4ετίας τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Θα υπάρξει αύξηση μισθών-συντάξεων και βελτίωση του ΕΣΥ.
(γ) Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας πολιτών. Αυτό αποδεικνύουν τα εξαγγελθέντα μέτρα.
Πρόκειται για εμπαιγμό και συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.
Ας δούμε γιατί η ελληνική οικονομία δε συγκλίνει προς τις ευρωπαϊκές. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από τον ευρωπαϊκό μ.ο.. Πρόκειται για το περίφημο επενδυτικό κενό.
Αλλά για ποιες επενδύσεις μιλάμε;
Για αγορές κόκκινων δανείων, αγορές μετοχών τραπεζών και μετοχών του δημοσίου (πχ ΔΕΗ) και για επενδύσεις στο real estate.
Αυτές οι τελευταίες μέσω golden visa αλλά και ευρύτερα, μετέτρεψαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και πολυκατοικίες σε διαμερίσματα τύπου Airbnb, παράνομα boutique hotels τινάζοντας τις τιμές ενοικίων και αγοράς στο θεό. Δημιουργώντας τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ένα στα δύο νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στεγαστικές δαπάνες. Ενώ στην Ευρώπη είναι λιγότερα από 1 στα 10.
Και μιλάτε για σύγκλιση με την Ευρώπη ο συνδυασμός της στεγαστικής κρίσης με την κρίση ακρίβειας που αφορά κυρίως τα τρόφιμα (ανελαστικές δαπάνες δημιουργούν την κρίση κόστους διαβίωσης). Για αυτό 7 στα 10 νοικοκυριά τους τελειώνουν τα μηνιαία εισοδήματα σε 19 μέρες.
Τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση βιώνουν οι ενοικιαστές, 3 στους 4. Στα 4,33 εκατομύρια νοικοκυριά νοικιάζει το 1,2 εκατομ. Και σε στεγαστική κρίση βρίσκονται 900.000 νοικοκυριά (74,6%) όταν στην Ευρώπη είναι 21,8%.
Ακολουθούν 450.000 ιδιοκτήτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» λόγων αύξησης πάνω από 50% των δόσεων.
300.000 ιδιοκτήτες με κόκκινα δάνεια σε funds και τράπεζες και άλλοι 300.000 ιδιοκτήτες εγγυητές.
Τα 2/3 των νέων 18-35 ετών, πάνω από 1.200.000 νέοι και νέες, που ζουν με τους γονείς τους ή συντηρούνται από αυτούς.
Αντίστοιχα ισχύουν για τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την αύξησή τους παρόλο που αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση των εισαγωγών με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να εκτινάσσεται στα ύψη των εποχών που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009.
Υπάρχει ένας δείκτης που καταγράφει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η Ελλάδα αποκλίνει. Είναι το ποσοστό πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας. Το 2021 η Ελλάδα ήταν 4,4% πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Το 2023 η διαφορά είχε υπερδιπλασιαστεί στο 9,2%! Ιδού το διάγραμμα από μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Την καταθέτω στα πρακτικά ως μνημείο απόκλισης επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η δεύτερη εξαπάτηση από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουν αυξηθεί μισθοί και συντάξεις, και βελτιωθεί το ΕΣΥ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής, δηλαδή μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή των οικονομικών της διάχυσης. Πρόκειται για στρατηγική που δίνει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους διότι θεωρεί ότι ο πλούτος παράγεται από αυτούς, αντί από τους εργαζόμενους δλδ από το σύνολο της κοινωνίας. Επισημαίνω ότι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ που επί δεκαετίες προωθούσαν τέτοιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα παραδέχονται ότι αυτές αυξάνουν τις εισοδηματικές και άλλες ανισότητες, και ότι οι ανισότητες είναι αντιαναπτυξιακές. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μας πείσει για το αντίθετο.
Γι’ αυτό επί πεντέμισι χρόνια εφαρμόζει συστηματικά την πιο σκληρή εκδοχή της στρατηγικής αυτής. Την εφαρμόζει με την απορρύθμιση της εργασίας (υπονόμευση συλλογικών συμβάσεων χάριν ατομικών, απλήρωτες υπερωρίες, 6ήμερη κλπ). Την εφαρμόζει με τις απίστευτες φοροαπαλλαγές στα επιχειρηματικά κέρδη και τον μεγάλο πλούτο. Την εφαρμόζει με τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις (ενεργειακές εταιρείες, τράπεζες, επικουρική ασφάλιση, υγεία, παιδεία, πανεπιστήμια, φοιτητική μέριμνα κλπ). Με την συστηματική υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, με ανατριχιαστικότερη επίπτωση το καταρρέον ΕΣΥ. Την εφαρμόζει διοχετεύονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τη μερίδα του λέοντος των όποιων διαθέσιμων δημόσιων πόρων. Είτε χρηματικών όπως πχ τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ. Είτε θεσμικών όπως πχ η απόφαση οι ΑΠΕ να αναπτυχθούν κυρίως από ενεργειακούς ομίλους αντί και από ενεργειακές κοινότητες. Ή όπως η συστηματική επιλογή των πανάκριβων και χρονοβόρων ΣΔΙΤ (νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες κλπ) αντί για δημόσια έργα.
Έτσι επί Μητσοτάκη οργανώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια απίστευτη διανομή και αναδιανομή του πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Με τις πολιτικές της η ΝΔ στη στέγη στοχεύει στην ιστορικά μεγαλύτερη αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών διότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα από το πιο υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, περίπου 72% παρά τη μείωσή τους τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, τα 4,33 εκατομμύρια νοικοκυριά κατέχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίες. Για αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι περίπου το 75% του πλούτου των Ελλήνων είναι τοποθετημένο σε ακίνητα. Αυτό επιχειρεί να αναδιανείμει προς όφελος των ισχυρών.
Τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών το 2023 ήταν 5,5% του ΑΕΠ, όταν το 2019 ήταν 1% και στο αποκορύφωμά τους την εποχή Σημίτη βρίσκονταν στο 3,5%. Δηλαδή επί Μητσοτάκη τα κέρδη των εισηγμένων υπερπενταπλασιάστηκαν!!! Και ο ίδιος διαφημίζει αύξησεις κατώτατου μισθού πάνω από τον πληθωρισμό, αποσιωπώντας ότι πρόκειται για αύξησεις κάτω από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και τα ενοίκια, εκεί δηλαδή που καταναλώνονται οι κατώτατοι μισθοί. Ντροπή και αίσχος!!!
Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης οδηγεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία στα βράχια. Γι’ αυτό τα περί βελτίωσης στο τέλος της τετραετίας είναι κυνικός εμπαιγμός.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
- Νικήτας Κακλαμάνης: Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη να αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του 14ου κατά σειρά Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
- Τραμπ και «Stargate»: Τι είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ;
- Η Χάρις Αλεξίου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ΜΕΝΤΑ ICONS
- Δημοσκόπηση της Metron Analysis ,απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι επιχορήγησεις που υπέγραψε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ποιους αφορούν
- «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» στην Σκιάθο
- Σήμερα η εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη ως νέου προέδρου της Βουλής με έως και 248 ψήφους: «Ναι» από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» από ΚΚΕ και Νέα Αριστερά
- Αφήνει το X η Le Monde
- Αποχωρεί από το X το Solomon
- Λέσβος – Λέκκας στο ΕΡΤΝews: Μετά από 48 ώρες σαφής εικόνα για τον σεισμό