Σωκράτης Φάμελλος: Προχωράει το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης νερού

Σωκράτης Φάμελλος: Προχωράει το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης νερού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης – μέσω της παραχώρησης της διαχείρισης των υποδομών σε ιδιώτες όταν η κυβέρνηση με το Ν. 5037/2023 διεύρυνε τις αρμοδιότητες της τότε Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων. Τώρα προχωρά το σχέδιο συνένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για να δημιουργήσει μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο για τους ιδιώτες και όχι για να διασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση του νερού», σημείωσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα τον αναδιορισμό του Καθ. Κων. Τσιμάρα στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στον κλάδο των Υδάτων.

Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια υπενθύμισε ότι «Η διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων εισήχθη η ίδια η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με την ΚΕΔΕ, ούτε με την Ένωση των ΔΕΥΑ ούτε με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παράλληλα, από το 2019, η κυβέρνηση εργάζεται επάνω σε σχέδιο παραχώρησης υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης σε ιδιώτες, όπως αποδεικνύεται από την εκπόνηση μελέτης για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ υποδομών αποχέτευσης των ΔΕΥΑ, αλλά και τον διαγωνισμό για παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής, ο οποίος ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας». Ο Σ. Φάμελλος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επέστρεψε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο μόνο όταν υποχρεώθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ.

Σημείωσε δε ότι «Ακόμα και μετά από μία μεγάλη καταστροφή του Daniel στη Θεσσαλία, και με πρόσχημα αυτή, η κυβέρνηση δεν δίστασε, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων, συμπεριλαμβανομένων και της άρδευσης, με την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας», υπογράμμισε.

Κατόπιν, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει την επάρκεια της Πολιτείας παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις περί πολιτικής βούλησης και μεταρρυθμίσεων: «Η κυβέρνηση πρώτα, το 2019, επέλεξε να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά, το 2023, με το πρόσχημα ότι η εποπτεία της διαχείρισης υδάτων ήταν ελλιπής, μετέφερε αυτή την αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ, δηλαδή αντικατέστησε το Δημόσιο με μια Ρυθμιστική Αρχή, ενάντια στην ευρωπαϊκή πρακτική. Έως σήμερα ο κλάδος των Υδάτων δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει ακόμη στελεχωθεί, ένα χρόνο μετά. Έτσι, η έγκριση των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επανήλθε, από τη ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ, με το άρθρο 19 του Ν. 5106/2024 στο ΥΠΕΝ», σημείωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο συνένωσης των ΔΕΥΑ καταστρατηγεί το νόμο 5037/2023 που ψήφισε η ίδια: «Αναμένουμε την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, στην οποία θα έπρεπε να είχατε βασιστεί για το σχέδιό συνενώσεων, σύμφωνα με το Ν. 5037. Και η έλλειψή της θα φανερώσει την απογύμνωση του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού του κ. Μητσοτάκη, που οδηγεί σε περισσότερες δυσλειτουργίες που τελικά τις πληρώνει η κοινωνία», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, ότι η υπερχρέωση των ΔΕΥΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ενεργειακή κρίση, καθώς αυτές ενισχύθηκαν ελάχιστα: «Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να σώσει τις ΔΕΥΑ χρησιμοποιώντας χρήματα από την (υπο)φορολόγηση υπερκερδών που οι ίδιες πλήρωσαν, όπως και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Πρώτα τις χρέωσε μεταφέροντας κόστος στους καταναλωτές και τώρα που τα λεφτά είναι στα ταμεία των παραγωγών ρεύματος, υπόσχεται στις ΔΕΥΑ ότι θα τις επιχορηγήσει», σημείωσε.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην υποστελέχωση της Αρχής και στον κλάδο της ενέργειας: «Κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη ΡΑΑΕΥ, στις 23 Ιουλίου, πληροφορηθήκαμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει 70 στελέχη. Οι θέσεις ακόμα και προϊσταμένων ή αναπληρωτών προϊσταμένων σήμερα υπηρετούνται από στελέχη που είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αξιόλογοι επιστήμονες βρίσκονται στον «αέρα», αλλά και το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία της Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι η Αρχή πρέπει να ισχυροποιηθεί προκειμένου η λειτουργία της να είναι πραγματικά ανεξάρτητη», σημείωσε.

Τέλος αναφερόμενος στα υπερκέρδη στην ενέργεια, τα οποία και συνεχίζουν, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι χρειάζονται μόνιμες λύσεις και όχι αποσπασματικές επιδοτήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, τις πληρώνουν οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι από την τσέπη τους και αφήνουν την παραγωγή και τη επιχειρηματικότητα απ’έξω: «Το Υπουργείο επέμενε μέχρι πρότινος ότι και η πρόσφατη άνοδος τιμών είναι παροδική αλλά τελικά παραδέχεται ότι δεν είναι. Τα υπερκέρδη και το ράλι τιμών επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές, ακόμα και αν υπάρχει κάποια επιδότηση, η οποία ανατροφοδοτεί υψηλές προσφορές στην αγορά ενέργειας. Η ΡΑΕ είχε υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή (ACER) για έλεγχο προσφορών στη χονδρεμπορική αγορά, που στην ελληνική αγορά έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα και στα 942 ευρώ! Το ζήτημα είναι πόσο στήριξε αυτή την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση των κανόνων του target model, και αν στηρίζει τελικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο προσφορών και πλαφόν στη χονδρεμπορική του ρεύματος για να σταματήσουν τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση τελικά δεν βάζει ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη και μένει στις επιστολές του κυρίου Μητσοτάκη προς την κυρία φον ντερ Λάιεν, αλλά ο κόσμος πληρώνει πάρα πολύ ακριβό ρεύμα με ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη. Κάνετε μόνο κάποια επιστολή για τα μάτια του κόσμου, αλλά τελικά ο κόσμος πληρώνει το κόστος της κυβερνητικής επιστολής», κατέληξε.

Λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης – Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης



Σχολιάστε εδώ