Ο Ελ Νίνιο φεύγει… έρχεται η Λα νίνια! Τι καιρό θα έχουμε έως το Σάββατο

Ο Ελ Νίνιο φεύγει… έρχεται η Λα νίνια! Τι καιρό θα έχουμε έως το Σάββατο


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Φθινοπωρινό το σκηνικό τα τελευταία 24ωρα με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες και με τις πρώτες αξιόλογες βροχοπτώσεις να κάνουν  την εμφάνισή τους σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Αυτό συμβαίνει διότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο που μας επηρέαζε έντονα εδώ και ένα χρόνο περίπου το οποίο έφερε στη νότια Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης και τη χώρα μας αρκετή ανομβρία και ξηρασία εξαιτίας τον υποτροπικό αντικυκλώνα που ευνοούσε πολύ θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και την απουσία των φαινομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι εξασθένησε και ότι περνάμε σε φαινόμενo Λα νίνια το οποίο συνήθως ευνοεί την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε πιο κανονικές καταστάσεις για την εποχή. Θα δούμε τους επόμενους μήνες κατά πόσο χρονικό διάστημα θα απασχολήσει τη χώρα μας αλλά και τι επιπτώσεις θα φέρει.

Προς το παρόν ακολουθεί στο τέλος της εβδομάδας σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και μέχρι τις 17 με 18 του μήνα η θερμοκρασία θα πέσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερες τιμές για την εποχή ιδιαίτερα για τη βόρεια χώρα.

Ακολουθεί παρακάτω η αναλυτική πρόγνωση καιρού ανά ημέρα.

ΠΕΜΠΤΗ: Αρχικά τοπικές βροχές σε Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη πιο πρόσκαιρα, Σποράδες, νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες με βελτίωση από το απόγευμα. Το μεσημέρι θα αρχίσουν τοπικές βροχές στο Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο, δυτική Στερεά, Ήπειρο και θα διατηρηθούν κατά διαστήματα έως το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός με λίγες νεφώσεις διάσπαρτες. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάσει στα βόρεια τους 29 με 31 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 30-31 βαθμούς. Οι άνεμοι δυτικοί στα δυτικά και το Ιόνιο όπου θα φτάσουν τα 3-5bf στο Πέλαγος  και στην υπόλοιπη χώρα και το Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα 3-4bf.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Αρχικά άστατος καιρός κατά τόπους σε περιοχές της Πελοποννήσου( κυρίως δυτική βορειοδυτική), κεντροδυτική Στερεά, νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική κυρίως Θεσσαλία και όσο θα βαδίζουμε προς τις θερμές ώρες κατά τόπους βροχές στη Μακεδονία και Θράκη και πιο περιορισμένες μπόρες σε νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα. Το απόγευμα με βράδυ τοπικές μπόρες σε ανατολική Στερεά και πιο εκτεταμένα φαινόμενα σε περιοχές της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα το βράδυ θα διατηρηθούν κατά τόπους στα δυτικά βορειοδυτικά κυρίως και πιο περιορισμένα στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη. Η θερμοκρασία κοντά στα ίδια επίπεδα. Οι άνεμοι στη χώρα κυρίως από νότιες διευθύνσεις 3-5bf στα Πελάγη, ενώ προς τα δυτικά οι άνεμοι θα είναι δυτικοί που θα φτάσουν 4-5 και τοπικά τα 6bf.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Αραιές νεφώσεις στη χώρα με λίγες τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα άστατος καιρός στην δυτική βορειοδυτική χώρα. Τα φαινόμενα προς το απόγευμα με βράδυ θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα περιοριστούν αρκετά τοπικά στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση φτάνοντας στα δυτικά και βόρεια τους 27-28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα και στην υπόλοιπη χώρα τους 29-30 και τοπικά τους 31 βαθμούς. Οι άνεμοι δυτικοί 4-5bf στα θαλάσσια και στα δυτικά και νότια Πελάγη έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ