Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης – Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν είναι προαποφασισμένη η επόμενη μείωση

Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης – Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν είναι προαποφασισμένη η επόμενη μείωση

Σε δεύτερη μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, από τον Ιούνιο, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) να διαμορφωθεί στο 3,5%, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη θετική εξέλιξη του πληθωρισμού.

Η νέα μείωση έρχεται ενώ τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2,2% τον Αύγουστο, από 2,8% στις αρχές του 2024 και 4,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 και σε 1,5% το 2026. Πρόκειται για ελαφρά πτωτική αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβολές του Ιουνίου, κυρίως λόγω της ασθενέστερης συμβολής της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προέβλεπε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9%, 1,4% το 2025 και κατά 1,6% το 2026.

Αντιθέτως στο μέτωπο του πληθωρισμού τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν σε γενικές γραμμές τα αναμενόμενα και οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιουνίου για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα βλέπει τον συνολικό πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβλέψεις του Ιουνίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ξανά στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, εν μέρει επειδή οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας θα πέσουν εκτός των ετήσιων ρυθμών. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα μειωθεί προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Για τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα, το προσωπικό συνεχίζει να αναμένει ταχεία μείωση του βασικού πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων είναι το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τη θέση της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 μετά την αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλαισίου, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου της διευκόλυνσης καταθέσεων θα καθοριστεί σε 15 μονάδες βάσης.

Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,50%. Τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντίστοιχα.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

– Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη του 2024.



Σχολιάστε εδώ