Δυο έργα της National Gallery του Λονδίνου παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Δυο έργα της National Gallery του Λονδίνου παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και μια θεματική ξενάγηση έχουν σχεδιαστεί με βάση τα δυο έργα

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενώνει τις δυνάμεις του με τη National Gallery του Λονδίνου, που γιορτάζει φέτος 200 χρόνια από την ίδρυσή της, δανείζοντας δυο αριστουργήματα του Vincent van Gogh στην επετειακή έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο από τις 14 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 29 Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα, η National Gallery δανείζει στο Ίδρυμα δυο μοναδικά έργα από τη Συλλογή της, τη Νεκρή φύση με ανθοδοχείο του Paul Gauguin και το Τοπίο με λεύκες του Paul Cézanne, τα οποία το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής έως και τον Ιανουάριο του 2025.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δυο έργων της National Gallery, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή έχει προγραμματίσει δυο δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών και 8-12 ετών αντίστοιχα καθώς και μια ειδική θεματική ξενάγηση.

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ξεκινούν δυο διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα δυο έργα της National Gallery.  Το εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών «Δες τι θυμούνται τα μάτια» έχει σχεδιαστεί με βάση το έργο του Gauguin και το εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών «Το Minecraft του Cézanne: σημειωματάριο σελίδα 1η» εστιάζει στο έργο του Cézanne.

Δες τι θυμούνται τα μάτια

Εργαστήριο για παιδιά από 5 έως 7 ετών

Κάθε Κυριακή από 22/09 | 10.00-11.15

Αντλώντας έμπνευση από το έργο «Νεκρή φύση με ανθοδοχείο» του Paul Gauguin, που ανήκει στη Συλλογή της National Gallery του Λονδίνου, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών παρατηρούν τα εξωτικά λουλούδια που συναντούσε ο μεγάλος ζωγράφος στα ταξίδια του στην αγαπημένη του Ταϊτή και ανακαλύπτουν την δημοφιλή ζωγραφική των λουλουδιών στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο εργαστήριο «Δες τι θυμούνται τα μάτια» τα παιδιά στήνουν μια εφήμερη σύνθεση με λουλούδια την οποία στη συνέχεια αποτυπώνουν ελεύθερα στο χαρτί με οδηγό τις αισθήσεις τους. Λουλούδια, στένσιλ, χρωματιστά μελάνια και αιθέρια έλαια είναι τα υλικά που θα χρειαστούν, μαζί με ατελείωτη φαντασία και υπερβολή.

Το Minecraft του Cézanne: σημειωματάριο σελίδα 1η

Εργαστήριο για παιδιά από 8 έως 12 ετών

Κάθε Κυριακή από 22/09 | 11.45-13.00

Είναι ο κόσμος μας ένα ατελείωτο γεωμετρικό σύμπαν;

Στο εργαστήριο «Το Minecraft του Cézanne: σημειωματάριο σελίδα 1η» τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών ανακαλύπτουν την «κατασκευαστική» ζωγραφική του Paul Cézanne παρατηρώντας τα αντικείμενα γύρω τους σαν να είναι κύβοι, κύλινδροι, κώνοι και σφαίρες, όλα τοποθετημένα μέσα σε μια πλούσια χρωματική σύνθεση.

Με αφετηρία το έργο του «Τοπίο με λεύκες», που ανήκει στη Συλλογή της National Gallery του Λονδίνου, τα παιδιά ζωγραφίζουν ένα κινούμενο τοπίο πάνω σε έναν σημειακό κάναβο σαν να «χτίζουν» βήμα-βήμα ένα τρισδιάστατο κόσμο στο χαρτί. Το έργο τους θα γίνει το εξώφυλλο για ένα προσωπικό, χειροποίητο σημειωματάριο, στο οποίο θα φυλάξουν το δικό τους «όραμα» για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Θεματική ξενάγηση

«Paul Gauguin – Paul Cézanne»

Θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή τα δυο έργα της National Gallery του Λονδίνου που παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Κάθε Σάββατο & Κυριακή, από 2 έως 24/11 | 16.00-16.30

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή έχει σχεδιάσει μια ειδική θεματική ξενάγηση  διάρκειας 30 λεπτών, προκειμένου το ελληνικό κοινό να έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει όλες τις πτυχές των δυο έργων της National Gallery καθώς και τους συσχετισμούς τους με τα έργα της μόνιμης Συλλογής δίπλα στα οποία παρουσιάζονται. Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου, 16.00-16.30.



Σχολιάστε εδώ