Αρχίζει να γίνεται αισθητή η απώλεια σοβαρότητας και μέτρου

Αρχίζει να γίνεται αισθητή η απώλεια σοβαρότητας και μέτρου

Άφθονα ειρωνικά σχόλια έχει αρχίσει να προκαλεί το υπουργείο Εξωτερικών, στην προσπάθειά του να δείξει ότι κινείται η θετική ατζέντα με την Τουρκία και ότι όλα πάνε πρίμα. Κάποιοι καλόπιστοι πίστευαν ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης είχε «εξαφανιστεί» –για ένα τρίμηνο περίπου– επειδή επεξεργαζόταν κάποιο μείζον ζήτημα συνεργασίας με την Τουρκία, αφού εκ των πραγμάτων δεν έχει κι άλλη ατζέντα ο θώκος του.

Και τελικά μάθαμε ότι ασχολούνταν με την προετοιμασία του Hackathon Ελλάδας – Τουρκίας 2024, ενώ η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου ανέφερε τα εξής:

«Εμείς, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προαναγγείλουμε την προσεχή διεξαγωγή του Hackathon Ελλάδας – Τουρκίας 2024. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας μεταξύ των δύο εθνών μας.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που συνδιοργανώνεται από την Bilisim Vadisi, τη Βάση Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Τουρκίας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών), στοχεύει στην αξιοποίηση της δημιουργικής ενέργειας των λαμπρότερων μυαλών μας για την ανάπτυξη λύσεων που θα έχουν διαρκή θετική επίδραση στην κοινωνία.

Ο κύριος τομέας, στον οποίο θα επικεντρωθεί το Hackathon, είναι οι Έξυπνες Πόλεις. Σε αυτόν περιλαμβάνονται καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις μέσω της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προκλήσεων, την προώθηση της βιωσιμότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας και των μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε μαθητές λυκείων και πανεπιστημίων, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία, ηλικίας 16 – 35 ετών, να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση-ορόσημο. Οι νέοι, μέσα από συνέργειες και συντονισμένες προσπάθειες, έχουν τη δύναμη να γεφυρώσουν πολιτισμούς, να καινοτομήσουν και να προσφέρουν λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και των δύο χωρών.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε σειρά εντατικών συνεδριών ανταλλαγής απόψεων, σε εργαστήρια και επαναληπτικές ασκήσεις προγραμματισμού, ενώ παράλληλα θα εργάζονται σε κοινές ομάδες για την αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες εγγραφής θα ανακοινωθούν σύ­ντομα. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή σας σε αυτή την εκδήλωση-ορόσημο. Μαζί μπορούμε να καινοτομήσουμε για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον».

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι αρχίζει να γίνεται αισθητή η απώλεια σοβαρότητας και μέτρου. Διότι προφανώς δεν χρειάζεται δύο υφυπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με άλλα ζητήματα να ασχολούνται με ένα workshop μαθητών και φοιτητών, εάν και όποτε γίνει.

Επίσης, αν θέλαμε να εμβαθύνουμε στις έξυπνες πόλεις, θα έπρεπε να αναζητήσουμε συνεργασία με τη Δανία, την Εσθονία ή τη Λετονία, έστω τις ΗΠΑ ή την Κίνα, όχι με την Τουρκία… Εκτός αν κάποιοι θαυμάζουν την τεχνογνωσία που έχει να προσφέρει η Τουρκία στις… έξυπνες πόλεις.

Εν πάση περιπτώσει, εάν το ΥΠΕΞ δεν έχει κάτι να παρουσιάσει στη θετική ατζέντα εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ας το παραδεχθεί, αποφεύγοντας έτσι τον ευτελισμό…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ