Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση – Μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ με φωτογραφικές διατάξεις

Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση – Μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ με φωτογραφικές διατάξεις

ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Συνώνυμη της αδιαφάνειας, της κακοδιαχείρισης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων, τείνει να γίνει (αν δεν έχει γίνει ήδη) η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, οι μαρτυρίες επίσης, ενισχύοντας τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για χορό δισ. προς όφελος των λίγων και εκλεκτών, προς όφελος των ημετέρων.

Η αίσθηση αυτή –η βεβαιότητα, για την ακρίβεια– δεν περιορίζεται στα όρια της χώρας, αλλά έχει επεκταθεί και πέραν αυτών, καθώς μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν καταγγελίες και στοιχεία για κακοδιαχείριση και σπατάλη.

Παράλληλα, η Διεθνής Διαφάνεια έχει κατ’ επανάληψη στηλιτεύσει αποφάσεις και πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης και έχει υπογραμμίσει ότι στην Ελλάδα χάθηκε το στοίχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Με περισσή αλαζονεία, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τις σπατάλες και την πριμοδότηση των ημετέρων και των «δικών της» επιχειρηματιών. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τωρινό φαινόμενο, τα πρώτα δείγματα γραφής τα είδαμε από τους πρώτους μήνες της θητείας της κυβέρνησης με το όργιο που σημειώθηκε γύρω από τις προμήθειες την περίοδο του κορονοϊού. Εταιρείες ημετέρων της Νέας Δημοκρατίας, που στήθηκαν εν μία νυκτί, πήραν «δουλειές» εκατ. ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα αρμόδια υπουργεία, επικαλούμενα το επείγον της υπόθεσης, προχώρησαν σε αναθέσεις χωρίς κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε στην πορεία και επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς και σε όλα τα πεδία δράσης. Διαγωνισμοί για προμήθειες στήθηκαν με φωτογραφικές διατάξεις, προκειμένου οι «δουλειές» να πάνε σε επιχειρηματίες φιλικά διακείμενους προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες για διασπάθιση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι υπηρεσίες του αποφεύγουν, έπειτα από άνωθεν εντολή προφανώς, να ε­λέγξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με συνέπεια αυτά να χρεώνουν τους ασθενείς-ασφαλισμένους με υπέρογκα ποσά.

Όλα αυτά σε βάρος των ασφαλισμένων αλλά και του ίδιου του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο το μεγάλο πάρτι έχει στηθεί με τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για αδιαφανείς διαδικασίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων.

Η πιο πρόσφατη καταγγελία έχει να κάνει με την υπόθεση όπου η κυβέρνηση μοίρασε σε δέκα επιχειρήσεις ποσό ύψους 2,5 δισ. χωρίς διαδικασίες και συγκεκριμένα κριτήρια.

Το γεγονός κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, ενώ έγινε θέμα και στο Politico, που έκανε λόγο για απάτη και αδιαφανείς διαδικασίες εκ μέρους της κυβέρνησης. Παράγοντες που γνωρίζουν γεγονότα και καταστάσεις σε σχέση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουν λόγο για το «σκάνδαλο της 20ετίας» και ότι αν στο μέλλον κάποιος εισαγγελέας προχωρήσει σε βάθος έ­ρευνα, δεκάδες θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο εδώλιο.


Εκ δεξιών κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία

–Χάνει ψηφοφόρους προς την Ελληνική Λύση και τη Φωνή Λογικής

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία, γεγονός που μεσοπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, σήμανε ένα ηχηρό καμπανάκι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για τον επερχόμενο κίνδυνο.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα υπάρχει σε ανησυχητικές διαστάσεις από τις εθνικές εκλογές του 2023, όμως επιδεινώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Με τη διαφορά ότι στη φάση αυτή ο κίνδυνος χτυπάει μόνο την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας. Την τελευταία διετία, τα κόμματα δεξιά της καταγράφουν μια σταθερή άνοδο, καθώς υποδέχονται τους απογοητευμένους από την κυβέρνηση και τις πολιτικές της συντηρητικούς πολίτες.

Η Ελληνική Λύση ήταν κατά κύριο λόγο η κερδισμένη, κατά δεύτερο λόγο η Νίκη και η Φωνή Λογικής. Πλέον τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 14% – 15%. Δημοσκόποι που καταγράφουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία διαπιστώνουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα αυξανόμενο ρεύμα προς την Ακροδεξιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα αγγίξουν το 18% – 19% και θα είναι δεύτερη σε απήχηση δύναμη. Ωστόσο, όσο ο χώρος παραμένει κατακερματισμένος, η όποια απειλή θα αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο χώρος ήταν ενιαίος θα ήταν ένα κόμμα στα όρια της εξουσίας. Θεωρούν πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα η σύμπτυξη των δυνάμεων σε ένα είναι από αδύνατη έως απίθανη.

Αφενός διότι υπάρχει δυσκολία συνεννόησης, καθόσον όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί, και αφετέρου διότι κανένας από τους επικεφαλής των υφιστάμενων κομμάτων δεν διαθέτει τις ηγετικές εκείνες ικανότητες για να ενώσει.

Εκτός και αν στην πορεία βγει μπροστά ένα τέτοιο πρόσωπο, άφθαρτο πολιτικά, ώστε να ηγηθεί ενός νέου φορέα στον χώρο της Ακροδεξιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συμπαρασύρει και τα υφιστάμενα κόμματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Σχολιάστε εδώ