Νέος φορέας για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική πολιτική – Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 ο νέος, εθνικός φορέας για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική πολιτική με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.-Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε.» συστάθηκε και τυπικά μέσω της ολοκλήρωσης της καταχώρησης του στο ΓΕΜΗ.

Ο νέος φορέας προκύπτει από τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού) και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E. (ΕΚΟΜΕ ΑΕ) (εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), η οποία νομοθετήθηκε με τον Ν.5105/2024 και θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο νέος φορέας έχει ως αποστολή (α) την ανάπτυξη, ενίσχυση και προστασία του ελληνικού κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και εν γένει δημιουργικού τομέα και την προώθηση και προβολή του διεθνώς, (β) την στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κινηματογραφικό/οπτικοακουστικό τομέα, καθώς και στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα ευρύτερα, (γ) την υποστήριξη της ενσωμάτωσης νέων, ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομιών στην οπτικοακουστική βιομηχανία και της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογικών μέσων για την ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της χώρας, καθώς και την προώθηση και υποστήριξη της έρευνας στους τομείς αυτούς, (δ) την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Έργων και του Κόμβου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τον Δημιουργικό και Οπτικοακουστικό Τομέα (Creative Hub GR), καθώς και άλλων δομών και προγραμμάτων για την υποστήριξη, δικτύωση και εξωστρέφεια των τομέων αυτών, (ε) την συμβολή στην καταπολέμηση της πειρατείας, διαδικτυακής ή τεχνολογικής ή άλλης, στον κινηματογραφικό, οπτικοακουστικό και δημιουργικό τομέα της χώρας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, (στ) τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τον οπτικοακουστικό τομέα και η προώθηση της οπτικοακουστικής παιδείας σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, και (ζ) την υποστήριξη της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό της πολιτικής για την κινηματογραφική, οπτικοακουστική και δημιουργική βιομηχανία της χώρας και την εν γένει υποστήριξη και προώθησή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, στις 5/9/2024 καταχωρίσθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. το από 30.08.2024 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της νέας εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ως εξής:

Πρόεδρος: Αλεξάνδρα Αργυροπούλου Πουρή (νομικός-δικηγόρος)

Διευθύνων Σύμβουλος: Λεωνίδας Χριστόπουλος (στέλεχος του Δημοσίου)

Μέλη

• Δάφνη Χατζηπροκοπίου (νομικός-δικηγόρος)
• Γιώργος Χριστόπουλος (νομικός-στέλεχος του Δημοσίου)
Κωνσταντίνος Βρεττός (οικονομολόγος-στέλεχος του Δημοσίου)
Άρης Περουλάκης (μηχανικός, τέως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα)
Ιωάννα Χαραλάμπους (νομικός-δικηγόρος-στέλεχος του Δημοσίου).

Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από άτομα με τεχνοκρατική επάρκεια και εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και οπτικοακουστικής πολιτικής.

Το νέο Δ.Σ. είναι μεταβατικό και η θητεία του θα διαρκέσει για 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ν. 5062/2023 για την επιλογή διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου.

Επισυνάπτονται τα σύντομα βιογραφικά των μελών του νέου Δ.Σ.:

Η Αλεξάνδρα Αργυροπούλου Πουρή είναι δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος και συνέταιρος στην AP LEGAL Δικηγορική Εταιρεία με εξειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο και σε θέματα τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και οπτικοακουστικών μέσων. Έχει παράσχει υπηρεσίες σε μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα τελευταία 20 έτη με διεθνή αναγνώριση. Έχει επίσης συνεργασθεί στο παρελθόν με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ.  Mιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και γερμανικά.

O Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι στέλεχος του Δημοσίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διεθνή πολιτική οικονομία (Μ.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2023, έχοντας υπό την εποπτεία του το ΕΚΟΜΕ. Παράλληλα με το ΕΚΟΜΕ, είχε υπό την ευθύνη του το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Ελλάδας καθώς και της πολιτικής για την απλούστευση και ψηφιοποίηση διαδικασιών μέσω του Gov.gr και του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών Μίτος. Τον Αύγουστο του 2023 ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ. Έχει εργαστεί στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ την περίοδο 2016-2019 ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για θέματα Κράτους, Δημόσιας Διοίκησης και Παιδείας. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Πολυνομία και Κακονομία την Ελλάδα» από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ καθώς και πολλές μελέτες πάνω στα θέματα Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Ο Αργύρης Περουλάκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στην Τηλεματική και Οργάνωση από το ULB Βρυξελλών. Εργάστηκε 30 χρόνια ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1989- 2019). Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα στρατηγικής Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Καινοτομίας, προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση όπως επίσης και στον χώρο της Επικοινωνίας υπηρετώντας σε αντίστοιχες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2017. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρέτησε αρχικά ως μέλος και για τρία χρόνια ως Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης – Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (2019-2023). Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Ο Γεώργιος Χριστόπουλος είναι Οικονομικός Διευθυντής της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής (2001) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με εξειδίκευση στο Φορολογικό Δίκαιο Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi του Μιλάνου (2002). Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος εταιρειών ως συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Γ. Κωστακόπουλος & Συνεργάτες με έδρα την Αθήνα και τις Βρυξέλες. Τα τελευταία 20 συναπτά έτη ασχολείται στο αντικείμενο, κρατικών ενισχύσεων, δημοσίων διαγωνισμών, δημοσίων συμβάσεων, οικονομική διαχείριση έργων, προσωπικών δεδομένων που αφορούν Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ταμείο Ανάκαμψης και Ειδικά Εθνικά Ταμεία. Μιλάει Ιταλικά και Αγγλικά.

Ο Κωνσταντίνος Βρεττός είναι Οικονομολόγος (Mphil, PhD) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το 2023 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ την περίοδο 2019-2023 διατέλεσε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για τα έτη 2022-2023. Ως στέλεχος του Δημοσίου έχει υπηρετήσει στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου της 3ης Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τον εντοπισμό κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Centre for International Business and Management, Cambridge Judge Business School), στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Επιστημονικός Σύμβουλος στον ΕΟΜΕΧΧ Α.Ε., ως Εισηγητής στο Queens’ College του Πανεπιστημίου του Cambridge και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως Οικονομολόγος στον Ιδιωτικό Τομέα. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί ενεργά και με το χώρο των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων, καθώς είναι συν-ιδρυτής και συν-διαχειριστής του ©In Athens Instagram Hub, το οποίο επιχειρεί την τουριστική προβολή της Αθήνας, ενώ συνεργάζεται, ως Επισκέπτης Εισηγητής, με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Δάφνη Χατζηπροκοπίου είναι δικηγόρος Αθηνών. Από το 2008 ασκεί συμβουλευτική και δικαστηριακή δικηγορία, με τομείς εξειδίκευσης την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία και το εμπορικό δίκαιο. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο και συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2020. Διετέλεσε μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η Ιωάννα Χαραλάμπους είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1996.  Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1993) και κάτοχος  μεταπτυχιακού τίτλου (License Speciale) Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (1995).  Ασκεί ενεργό δικηγορία με ειδίκευση στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και το δημόσιο δίκαιο και έχει διατελέσει νομική σύμβουλος εταιρειών του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.  Ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό έχει εργαστεί στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού καθώς και στο Νομικό Γραφείο της Προεδρίας της Κυβέρνησης.  Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Σχολιάστε εδώ