ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα Nοσοκομεία και Kέντρα Yγείας της Βόρειας Ελλάδας

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα Nοσοκομεία και Kέντρα Yγείας της Βόρειας Ελλάδας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Έρευνα για την κατάσταση που βρίσκονται οι Υγειονομικές Μονάδες της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Οργάνω­ση Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, οι Υγειονομικές Μονάδες της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λό­γω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού. Ειδικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα που αναδεικνύ­ει η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1. ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών αγαθών (χαμηλός προϋπολογισμός). Υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή έως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού έως και 35% (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού – χειριστές ιατρικών μηχανημάτων). Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας (επικουρικό, από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων), εξουθενωμένο και έξω από τα όρια ασφαλείας. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υλικοτεχνικές υποδομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ακόμη υπάρχουν κλινικές με θαλάμους 6 κλινών χωρίς τουαλέτες και δυνατότητα κλήσης (ενδοεπικοινωνία) ασθενή – νοσηλευτή. Παραμένει με προβλήματα κλιματισμού το κτίριο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων αλλά και του τούνελ του νοσοκομείου, όπου διέρχονται φορεία με διασωληνωμένους ασθενείς, καρότσια με ασθενείς και πολίτες.

2. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Υπάρχουν ελλείψεις 25-30% γενικά στο προσωπικό. Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν από 200 κενά και στη Νοσηλευτική υπηρεσία πάνω από 100 κενά. Υπάρχουν πολλά κτιριακά προβλήματα γιατί είναι παλιό νοσοκομείο. Τα χειρουργικά κρεβάτια, από τα 5 λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

3. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Μείζον πρόβλημα στο νοσοκομείο αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων παρά τις συνεχείς προσπάθειες για ανανεώσεις, προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου. Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Στεφανιαίας Μονάδας. Ανακαινίσεις που είχαν δρομολογηθεί ολοκληρώνονται και έχουν δρομολογηθεί ανακαινίσεις και σε άλλες κλινικές της Υγειονομικής Μονάδας. Υπάρχει 1 ΜΕΘ με 13 κλίνες και λειτουργούν όλες.

4. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού λόγω 78 κενών οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό, 76 κενών θέσεων στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό και στο ιατρικό 24 οργανικών κενών σε όλες τις ειδικότητες. Επίσης στα ιατρικά εργαστήρια υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και λειτουργούν. Μειωμένη η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά, όπως σοβάδες που πέφτουν γιατί το κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση από έξω, ενώ υπάρχει αμίαντος εκεί που είναι το φαρμακείο και τα μαγειρεία.

5. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Πάνω από 50% ελλείψεις στους τραυματιοφορείς. Οι αναισθησιολόγοι από 28 θέσεις που υπάρχουν υπηρετούν 8, ενώ έρχονται από άλλα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι θέσεις. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα. Λίστα αναμονής χειρουργείων υπάρχει παντού και κυρίως στα Μαιευτικά και Ουρολογικά λόγω έλλειψης προσωπικού.

6. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό και στο παραϊατρικό προσωπικό. Από το ιατρικό προσωπικό ανάγκη υπάρχει μόνο σε αναισθησιολόγους. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση.

7. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχουν 397 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης υπάρχει αυξημένη αναμονή στα ΤΕΠ, περί τις 6 με 8 ώρες. Οι αίθουσες χειρουργείων είναι 14 στο σύνολο και λειτουργούν οι 10 (κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν λιγότερες). Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων παρά τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

8. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σε αυτό το νοσοκομείο, όπως επίσης και έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 11 και υπάρχει ανάπτυξη περίπου στο 65 με 70%. Λίστα αναμονής υπάρχει επίσης μεγάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου 140 άτομα θα προσληφθούν από Σεπτέμβριο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1. ΒΕΡΟΙΑ: Υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Από τις έξι θέσεις καλύπτονται οι τρεις. Οι προκηρύξεις που γίνονται βγαίνουν άγονες. Υπάρχουν και ελλείψεις στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και αυτές οι ελλείψεις υπερκαλύπτονται με επικουρικό προσωπικό ΙΔΟΧ και ΟΑΕΔ.

2. ΝΑΟΥΣΑ: Έλλειψη ιατρικού προσωπικού ακτινολόγων, παθολόγων και αναισθησιολόγων και παρότι προκηρύχτηκαν θέσεις βγήκαν άγονες. Επίσης υπάρχουν πολλές ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό και διοικητικό που καλύπτονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

3. ΣΕΡΡΕΣ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Το έντονο πρόβλημα ελλείψεων είναι μόνο στους παθολόγους γιατί παραιτήθηκαν πέντε λόγω μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο στερείται επίσης μαγνητικού τομογράφου και τα περιστατικά διακομίζονται σε ιδιώτες.

4. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Μεγάλη έλλειψη στην Παθολογική Κλινική γιατί δεν υπάρχουν παθολόγοι. Γενικά το νοσοκομείο έχει ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων και χρειάζεται στελέχωση.

5. ΕΔΕΣΣΑ: Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε πληρώματα ασθενοφόρων και στα πλυντήρια. Στο ακτινολογικό υπάρχουν μηχανήματα αλλά δεν υπάρχουν γιατροί. Στο μικροβιολογικό θα υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν έχει μικροβιολόγους. Έλλειψη υπάρχει και στους αναισθησιολόγους γιατί υπάρχουν μόνο 2 και έτσι οι τρεις χειρουργικές αίθουσες υπολειτουργούν. Μεγάλη έλλειψη υπάρχει σε εξοπλισμό για τους τραυματιοφορείς όπως (φορεία, καρότσια κ.λπ.).

6. ΠΕΤΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ: Στην Ψυχιατρική Κλινική υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού νοσηλευτικού κυρίως αλλά και βοηθητικού. Με τον καινούργιο νόμο που αφορά την Ψυχική Υγεία υπάρχει αναστάτωση για το μέλλον επειδή δεν υπάρχει οργανισμός.

7. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Πολλές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες. Δεν υπάρχουν καθόλου βασικές ειδικότητες γιατρών όπως ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος και οδοντίατρος. Υπάρχει ένας πνευμονολόγος και έτσι η κλινική υπολειτουργεί. Υπάρχει αξονικός τομογράφος αλλά υπάρχει έλλειψη χειριστών. Επίσης, δεν λειτουργούν τα ΤΕΠ λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενώ υπάρχει έτοιμος χώρος.

8. ΚΙΛΚΙΣ: Ο Νομός Κιλκίς είναι από τους ελάχιστους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτει ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο με αποτέλεσμα οι κλινικές να στεγάζονται σε κτίρια του 1938 και του 1952 με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε πεντάκλινους, εξάκλινους και οκτάκλινους θαλάμους δυσκολεύοντας στην παροχή υπηρεσιών υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, της υγρασίας και της διάβρωσης, είναι συχνό το φαινόμενο πτώσεων σοβάδων, γυψοσανίδων σε θαλάμους ασθενών και διαδρόμων σε κλινικές (πχ: Παθολογική Κλινική) και πτώσεις σκεπών σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου. Λόγω προβλημάτων στατικότητας έχει εκκενωθεί το κτίριο των Διοικητικών Υπηρεσιών. Οι τραγικές και σοβαρές ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το Διαβητολογικό Ιατρείο και το Τακτικό Παθολογικό Ιατρείο.

9. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ: Το μείζον πρόβλημα εδώ είναι η αναστολή λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής. Ο αναισθησιολόγος που είχαν μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο και δεν υπάρχει πλέον αναισθησιολόγος. Μεγάλη έλλειψη επίσης παρατηρείται σε παθολόγους ιατρούς.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ:

1. Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Στο Μικροβιολογικό υπάρχει μόνο ένα άτομο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η σίτιση των εφημερευόντων. Δουλεύουν όλη την ημέρα και πληρώνουν από την τσέπη τους το φαγητό τους.
2. Κ.Υ. ΣΚΥΔΡΑΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη που υπάρχει στο ιατρικό προσωπικό.
3. Κ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – Δ. Θεσσαλονίκης – Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας: Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Από ιατρικό προσωπικό υπάρχει έλλειψη ακτινολόγων χειριστών, μικροβιολόγων, καρδιολόγων και γυναικολόγων. Επίσης υπάρχει έλλειψη διοικητικού προσωπικού και συντηρητών.
4. Κ.Υ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Στο Κ.Υ. Ζίχνης δεν λειτουργεί το ακτινολογικό, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα κέντρα υγείας που αφορούν το ιατρικό προσωπικό.
5. Κ.Υ. Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό, ιατρικό, προσωπικό καθαριότητας αλλά και φύλαξης.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1. ΚΟΖΑΝΗ: Οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού καλύπτονται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι ή μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία για τις εφημερίες. Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε ψυχιάτρους όπου εργάζεται μόνο ένας μόνιμος.

2. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

3. ΓΡΕΒΕΝΑ: Η έλλειψη που υπάρχει παρατηρείται περισσότερο στο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα στους παθολόγους γιατί είναι μόνο δύο – ο ένας με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Επίσης υπάρχει έλλειψη και στους ακτινολόγους, καθώς είναι δύο μόνιμοι και μία ακόμη που κάνει εφημερίες.

4. ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχει μόνο έλλειψη στους αναισθησιολόγους. Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ελλείψεις γενικά δεν υπάρχουν από προσωπικό, τα ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν κανονικά, κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

5. ΦΛΩΡΙΝΑ: Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της Καρδιολογικής Κλινικής καθώς υπηρετεί μόνο ένας επιμελητής (διευθυντής) και μία ειδικευόμενη, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται με μετακινήσεις καρδιολόγων από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1. ΚΑΒΑΛΑ: Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που ξεπερνά το 50%. Εξαιτίας και της έλλειψης αυτής δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη ο αγγειογράφος.

2. ΔΡΑΜΑ: Το νοσοκομείο από ιατρικό προσωπικό έχει μείνει με μία παθολόγο. Έχει μείνει ένας οφθαλμίατρος και ένας ουρολόγος, ενώ όλη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε καμία δημόσια δομή δεν έχει ειδικότητες δερματολόγου, γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου.

3. ΞΑΝΘΗ: Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό γιατί υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι παθολόγοι και καλύπτονται οι εφημερίες από άλλα νοσοκομεία και από ιδιώτες. Χειρουργοί υπηρετούν μόνο 4 χωρίς ειδικευόμενους για αυτό γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και τακτικά μόνο μία φορά τον μήνα σε κάθε ειδικότητα.

4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε βοηθητικό και σε τραυματιοφορείς. Λίστα αναμονής στα χειρουργεία υπάρχει με τα ορθοπεδικά περιστατικά και ΩΡΛ να είναι περίπου 2 χρόνια.

5. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Πρόβλημα στη μονάδα τεχνητού νεφρού στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Προκηρύσσονται θέσεις για ιατρικό προσωπικό και δεν έρχεται κανείς γιατρός.

6. ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Υπάρχει μία ΜΕΘ με 4-5 κλίνες και λειτουργούν κανονικά. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά γιατί το κτίριο είναι παμπάλαιο αλλά έχει ξεκινήσει ανέγερση του καινούργιου νοσοκομείου από τον Νιάρχο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ