Β. Μεταξάς στο “Π”: Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Παγασητικό: Τα απόνερα της λογικής κόστους – οφέλους που οδήγησε στις καταστροφικές πλημμύρες

Β. Μεταξάς στο “Π”: Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Παγασητικό: Τα απόνερα της λογικής κόστους – οφέλους που οδήγησε στις καταστροφικές πλημμύρες

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΤΑΞΑ
Βουλευτή ΚΚΕ Μαγνησίας


Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον Παγασητικό Κόλπο τις προηγούμενες ημέρες και είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων της Μαγνησίας. Έρχεται να προστεθεί στην οργή και αγανάκτηση από την εγκατάλειψη των πλημμυρόπληκτων περιοχών, που έναν χρόνο μετά τις καταστροφές των Daniel και Elias, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο αποκατάστασης, προστασίας, αποζημιώσεων.

Η πρόσφατη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, κατά την οποία περίσσεψαν οι αβρότητες και τα συγχαρητήρια με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Βόλου για το πόσο αποτελεσματικά (;) κινήθηκαν όλοι μαζί στην αντιμετώπιση τόσο των καταστροφών από τις πλημμύρες, όσο και των νεκρών ψαριών από την Κάρλα, σε καμία περίπτωση δεν ήρθε να προσθέσει κάτι. Ιδιαίτερα σε σχέση με τα… αλληλοσυγχαρητήρια, θυμίζουμε ότι αυτό που έβλεπαν για αρκετές ημέρες οι κάτοικοι και επισκέπτες της Μαγνησίας, όσο οξυνόταν το φαινόμενο και οι παραλίες γέμιζαν με νεκρά ψάρια, ήταν ένα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση και τοπική διοίκηση και κανένας δεν έκανε τίποτα, έως ότου φτάσαμε στο σημείο οι τραγικές εικόνες να αποτελούν διεθνή είδηση.

Είναι λογικό, λοιπόν, οι κύριοι ένοχοι για την κατάσταση που βιώνουμε στη Μαγνησία, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, να προσπαθούν να αλληλοκαλύπτονται. Γιατί στην τελική αυτό που χρεοκόπησε πανηγυρικά στην περιοχή μας ήταν η λογική που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας του λαού ως κόστος. Η λογική των μη επιλέξιμων έργων, της λεγόμενης εξοικονόμησης πόρων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή, η κοινή γραμμή των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις, που αποτελεί και τον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ. Για χρόνια, όλοι μαζί, από κοινού, έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους, που σε ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο του «κόβονται τα πόδια», αφού οι σχετικές υπηρεσίες του είναι γονατισμένες και αποψιλωμένες, αλλά την ίδια ώρα είναι αποτελεσματικότατο και ταχύτατο όταν πρόκειται για τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η άλλη όψη της κατάστασης που βιώνουμε όλες οι λαϊκές οικογένειες καθημερινά. Γύρω μας να γίνεται χορός δισεκατομμυρίων από τα κέρδη των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων και εμείς να μην μπορούμε να πάμε στο σούπερ μάρκετ, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και το νοίκι.

Στον Βόλο, τις τελευταίες ημέρες, που έχουν βγει αρκετοί επιστήμονες και έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το εξής: Ότι όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής να λύσει υπαρκτά, ακόμα και έκτακτα προβλήματα, που παρουσιάζονται από τη μια μεριά και από την άλλη των εμποδίων που βάζει η σημερινή οικονομία και το κράτος που την υπηρετεί, όπου το τι θα γίνει τελικά ως πράξη, έργο, παραγωγή κ.λπ. καθορίζεται από την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Και επειδή αυτός ο δρόμος μόνο καταστροφές θα φέρνει, απαιτείται διέξοδος.

Όποιος βέβαια τάζει λύσεις χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και το εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος, λέει συνειδητά ψέματα. Το ΚΚΕ έχει ανοιχτή πρόσκληση συζήτησης και κοινής δράσης για τη διέξοδο, για την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης και την απευθύνουμε στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους βιοπαλαιστές αγρότες. Τις ημέρες αυτές, με κορύφωση τις κεντρικές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στις 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, σε κάθε πόλη της χώρας, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις του φεστιβάλ μπορούμε να βρεθούμε και να μιλήσουμε από κοντά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ