ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται βαθύ βαρομετρικό χαμηλό

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται βαθύ βαρομετρικό χαμηλό


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Όπως έχουμε προβλέψει πολύ σωστά μέρες πριν, περιμένουμε αλλαγή του καιρού στις αρχές της νέας εβδομάδας, καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή του Ατλαντικού αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Κεντρική Μεσόγειο και αύριο, Δευτέρα, στην Αδριατική Θάλασσα, δίνοντας τις πρώτες διάσπαρτες βροχές αρχικά στα δυτικά και πιο περιορισμένα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας μας.

Τρίτη με Τετάρτη το σύστημα θα μπει στο Ιόνιο και θα δώσει περισσότερες βροχές και κατά τόπους καταιγίδες ιδιαίτερα στα δυτικά και στα βόρεια, ενώ τα φαινόμενα θα κορυφωθούν προς τα μέσα της εβδομάδας, δίνοντας πιο πρόσκαιρες, διάσπαρτες μπόρες και στην ανατολική και νότια χώρα. Αυτή η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα φέρει και πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει πιο αισθητή στη δυτική και βόρεια της  χώρα λόγω και των αυξημένων φαινομένων.

Να σημειώσουμε ότι δεν φαίνεται αυτό το χαμηλό να εξελίσσεται σε μεσογειακό κυκλώνα, όπως έχει ακουστεί, ή σε κάποιο ακραίο σύστημα.

Το θετικό είναι ότι η αστάθεια θα παραμείνει αυξημένη μέχρι και το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου, επηρεάζοντας κυρίως το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ίσως και ελαφρώς υψηλότερες.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Άστατος καιρός, με τοπικές βροχοπτώσεις, θα επικρατήσει αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ πιο περιορισμένα θα είναι τα φαινόμενα σε Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Αστάθεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας Σποράδες και Εύβοια. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι με απόγευμα θα αρχίσει να εκδηλώνεται αστάθεια, με διάσπαρτες μπόρες και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, στο Ιόνιο και στα ορεινά της Κρήτης. Προς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει στους 29 – 30 βαθμούς, στα δυτικά στους 33 – 34 και στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά στους 30 – 32 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειοι, στο Ιόνιο θα φτάσουν στα 3 – 4 και στο Αιγαίο στα 4 – 6 Μποφόρ.

ΔΕΥΤΕΡΑ: Άστατος καιρός, με τοπικές βροχές, προβλέπεται σε Ιόνιο, περιοχές της Πελοποννήσου, Στερεά (κυρίως κεντροδυτική), Ήπειρο, Δυτική και Κε ντρική Μακεδονία, με τα φαινόμενα να είναι πιο περιορισμένα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στους 30 32 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και θα φτάσουν στα δυτικά στα 3 – 4 και στο Αιγαίο στα 4 – 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 6 Μποφόρ.

ΤΡΙΤΗ: Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν πρόσκαιρα, περιορισμένα, φαινόμενα, ενώ στην ανατολική νησιωτική χώρα θα επικρατήσουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια, όπου θα φτάσει στους 28 – 29 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς. Οι άνεμοι, γενικά, νότιοι – νοτιοδυτικοί, στα 3– 4 και τοπικά στο Αιγαίο έως 5 Μποφόρ.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί στα δυτικά και βόρεια τμήματα, με πιο περιορισμένα, σποραδικά, φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν, γενικά, από νότιες – νοτιοδυτικές διευθύνσεις, με την υγρασία να είναι σε αυξημένα επίπεδα.

ΠΕΜΠΤΗ: Άστατος θα είναι ο καιρός στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ λιγότερα φαινόμενα θα έχουμε στα ανατολικά και στα νότια. Η θερμοκρασία στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα φτάσει στους 29 – 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 31 – 32 βαθμούς.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η αστάθεια δείχνει να περιορίζεται και θα εμφανίζεται τις μεσημβρινές με απογευματινές ώρες, δίνοντας διάσπαρτες μπόρες στα ηπειρωτικά, με έμφαση στα ορει νά – ημιορεινά τμήματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ