Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Προσδοκία να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Προσδοκία να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ


Παραδοσιακά, κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανακοινώνει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και είναι επόμενο να καλλιεργούνται προσδοκίες στην κοινωνία.

Ειδικά φέτος, που η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, οι μικρομεσαίοι ελπίζουν να ακούσουν στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Οι τιμές σε τρόφιμα και βασικά αγαθά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν φόβο, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει ανέβει κι άλλο, η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται, όπως φάνηκε και από την πορεία των τελευταίων εκπτώσεων. Επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες, το στεγαστικό πρόβλημα παραμένει και τα παράπονα μεγάλου μέρους της κοινωνίας προς την κυβέρνηση αυξάνονται, κάτι που φαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Περιμένουμε να ακούσουμε λοιπόν από τον πρωθυπουργό βελτιώσεις στον νέο φορολογικό νόμο που τόσο έχει επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι κάτι που έχει προαναγγείλει ότι θα γίνει και αναμένουμε το εύρος και την σπουδαιότητα των αλλαγών. Όπως έχει ήδη πει δημόσια το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητάμε απονομή φορολογικής δικαιοσύνης και όχι κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Τα φορολογικά βάρη πρέπει να επιμερίζονται σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των φορολογουμένων.

Επίσης, με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας, έχουμε προτείνει τη μείωση των έμμεσων φόρων, δηλαδή τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Πρόκειται για μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν αποδώσει.

Είναι επίσης ώρα να απαλλαγούμε επιτέλους από μνημονιακούς νόμους, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, ενώ ζητάμε και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Βλέποντας τις νέες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρούμε αναγκαία τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί πολύ απλά θα είναι έως και αδύνατο να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον τόσες υποχρεώσεις από τους καταναλωτές.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες ΜμΕ τόσο από τον τραπεζικό δανεισμό όσο και από χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και περισσότερη πίεση προς τις τράπεζες να αλλάξουν πολιτική: και στο θέμα της χορήγησης δανείων αλλά και στο θέμα του ύψους των προμηθειών των τραπεζικών συναλλαγών.

Βραχνάς παραμένει και το ιδιωτικό χρέος που συνεχώς αυξάνεται. Για την αναγκαία μείωσή του θα βοηθούσε σημαντικά μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ). Ειδικά εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Χρειάζεται επίσης νέο πλαίσιο πολιτικών ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης, με στόχευση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τέλος, αναμένουμε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αλλά και αποτελεσματικότερη προστασία της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Η πρόταση που καταθέτω δημόσια είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και φορέων με στόχο την εκπόνηση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου που θα δίνει προοπτικές ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, τα προβλήματα σύνθετα και ήδη πολλές ΜμΕ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Χρέος όλων μας είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσής τους γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς και για την οικονομία και για την κοινωνία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ