Ελ. Βόζεμπεργκ στο “Π”: Δυναμική επανεκκίνηση
Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού ΝΔ
Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σηματοδοτεί ένα δυναμικό restart της κυβέρνησης, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Οι σημαντικές επιτυχίες που κατέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ στον χώρο της οικονομίας από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος όχι μόνο για απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για πρόσθετες κοινωνικές παροχές σε βάθος τριετίας.
Η Ελλάδα από ουραγός της ΕΕ την περίοδο 2015-2019, έφθασε στο σημείο να καταγράφει σήμερα την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών στους ρυθμούς ανάπτυξης, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη μείωση δημόσιου χρέους, την τρίτη καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις και ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές με ποσοστό 49% επί του ΑΕΠ.
Μέσα σε μία πενταετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε 50 φόρους και εισφορές, προσέλκυσε επενδυτικούς κολοσσούς στην πατρίδα μας, δημιούργησε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, εξυγίανε το τραπεζικό σύστημα και πέτυχε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.
Όμως τη μεγαλύτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δοθέντος ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 28%, τις συντάξεις κατά 12%, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ενώ ξεπάγωσε και τις τριετίες.
Επίσης έλαβε σειρά μέτρων για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής, η καθαρή τιμή από το χωράφι στο ράφι, το πλαφόν στο βρεφικό γάλα, η καταπολέμηση πλασματικών προσφορών, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη ΔΙΜΕΑ, εντατικοποίησε τους ελέγχους και επέβαλε αυστηρά πρόστιμα σε όσους ακολουθούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η επιτυχημένη δημοσιονομική διαχείριση των τελευταίων ετών επιτρέπουν τη χάραξη και την εφαρμογή μιας αντίστοιχης κοινωνικής πολιτικής και για την επόμενη τριετία.
Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού και η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Μάλιστα τα σχετικά μέτρα δρομολογούνται με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ευρωζώνη αναγκάζεται να επανέλθει σε μια περίοδο πιο αυστηρών κανόνων σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα και το χρέος.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα της στέγης, διευρύνονται τα όρια ένταξης στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά, χορηγούνται κίνητρα για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα και να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά και θεσπίζονται περιορισμοί στο Airbnb, για να στραφούν περισσότερα ακίνητα στη μακροχρόνια μίσθωση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο δημογραφικό, ένα πρόβλημα που έχει ήδη λάβει σοβαρές εθνικές διαστάσεις, με αναδιάρθρωση επιδομάτων για το δεύτερο και για το τρίτο παιδί, πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και περισσότερες διευκολύνσεις στον εργασιακό τομέα.
Περαιτέρω βασικές προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα αποτελούν η στήριξη του ΕΣΥ, η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η βελτίωση των υποδομών.
Οι κοινωνικές παροχές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν πρωτίστως τις νέες οικογένειες, τους συνταξιούχους που αδικήθηκαν από την «προσωπική διαφορά» και τις ευπαθείς ομάδες.
Υπό αυτό το πρίσμα τα επιδόματα θα δίδονται στους πιο αδύναμους, που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν θα είναι οριζόντια. Ιδίως το επίδομα ανεργίας αλλάζει ριζικά στον τρόπο που χορηγείται, θα ξεκινά για τους πρώτους μήνες ως ένα υψηλό ποσοστό επί του μισθού που λάμβανε ο άνεργος και θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, ούτως ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για εργασία και όχι ως επιδότηση της ανεργίας.
Η συνολική εικόνα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό, αναλυτικό και πλήρως κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται τόσο στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας όσο και στις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, δίνοντας από το βήμα της ΔΕΘ το σήμα για δυναμική επανεκκίνηση.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ