Δ. Διαμαντίδης στο “Π”: 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας

Δ. Διαμαντίδης στο “Π”: 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας

–Οι ίσες ευκαιρίες, ο μπαρμπα-Χαράλαμπος και οι ευθύνες των στελεχών σήμερα

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
Γραμματέα Τομέα Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ


Η 3η του Σεπτέμβρη 1974, η μέρα που ιδρύθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έμελλε να υπερβεί τα στενά ιστορικά κομματικά ορόσημα και να ταξινομηθεί ως η απαρχή μιας περιόδου βαθέως μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ σε όλη του τη διαδρομή, σε όλες τις εκφάνσεις και τις περιόδους πολιτικής και ιδεολογικής ωρίμανσης υπήρξε το Κίνημα που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με τον ριζικό κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μακριά από εύκολες δημαγωγίες και λαϊκισμούς. Πέρα από περισπούδαστες αναλύσεις και ιστορικές αναφορές, τίποτα δεν εσωκλείει νοηματικά τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία καλύτερα από την ιστορία του μπαρμπα-Χαράλαμπου, ενός περήφανου γέροντα από την Κεφαλονιά, που έγινε viral από την επιγραφή στο μνήμα του: «Έζησα 90 χρόνια, πέρασα καλά τα 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο μπαρμπα-Χαράλαμπος έζησε όλη του τη ζωή στο μεροκάματο, περήφανος εργάτης γης, φορούσε την τραγιάσκα του πριν ξεκινήσει για τη δουλειά, ώστε να κατορθώνει να βάζει κάθε μέρα φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι. Η μεγαλύτερη χαρά του ήταν όταν έβλεπε τα εγγόνια του να μορφώνονται και να γίνονται επιστήμονες. Στα τελευταία δέκα χρόνια έλαβε μια τιμητική σύνταξη 10.000 δραχμών, καθώς η κοινωνική ασφάλιση ήταν κάτι άγνωστο ειδικά για τους αγρότες. Ο παππούς Χαράλαμπος έδωσε εντολή στον γιο του να γραφτεί στο μνήμα του η περιβόητη επιγραφή, δηλωτική της ευγνωμοσύνης που ένιωθε για τη συμβολή του Κινήματος στη ζωή του απλού κόσμου.

Ο ίδιος έλεγε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα δω τα παιδιά ενός εργάτη να γίνονται επιστήμονες». Και αυτά τα εμβριθή, μεστά λόγια, έμπλεα λαϊκής σοφίας, συμπυκνώνουν το διαρκές και αέναο μήνυμα της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής μετάβασης, που εμείς ως ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να αποτελούμε τους σημαιοφόρους του. Γιατί η υπόσταση του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η ψυχή και η ύπαρξή του νοηματοδοτούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ως μια συνεχής προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, που να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να δημιουργεί τη δική του ευημερία. Στην αξιοποίηση του ύψιστου πλούτου αυτής της χώρας, των ανθρώπων της. Στο παιδί του εργάτη, που προκόβει και γίνεται επιστήμονας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ