Στα σκαριά η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Στα σκαριά η αλλαγή του εκλογικού νόμου

ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εν εξελίξει δημοσκοπήσεις, καθώς δείχνουν ότι συνεχίζεται η πορεία φθοράς της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτή επιβεβαιώθηκε με εμφατικό τρόπο στις ευρωεκλογές, όπου κατέγραψε το χαμηλό 28%, αλλά σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών τα πράγματα…μπορούν να γίνουν και χειρότερα!

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας. Και αυτή είναι μια συνθήκη δύσκολα αναστρέψιμη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη, που αναγνωρίζουν ότι οι μέρες της πολιτικής κυριαρχίας έχουν παρέλθει και πως η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές είναι… άπιαστο όνειρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τις πρωτοβουλίες (και τις εξαγγελίες) που θα αναλάβει το προσεχές διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης το κλίμα θα βελτιωθεί και η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Θεωρούν δε ότι μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και όσα θα ανακοινώσει εκεί ο πρωθυπουργός θα σημάνει ενός είδους επανεκκίνηση.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτά αποτελούν…όνειρα θερινής νυκτός, καθώς οι οιωνοί από διάφορα μέτωπα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Παρά τα… αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπο­νται από το Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει επανέλθει προς συζήτηση το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κατά τέτοιον τρόπο που να καθιστά πιο εύκολη την αυτοδυναμία, καθώς ποσοστά της τάξης του 40% και 41% είναι πλέον απρόσιτα.
Και ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, όταν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ελπίδα ολικής επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας, θα… αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συμφωνήσει.

Με τις αλλαγές που θα προωθηθούν, το πρώτο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 εδρών τουλάχιστον) με ποσοστά της τάξης του 35% – 36%. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό διότι προϋποθέτει ότι το όριο για την είσοδο στη Βουλή θα περάσουν όσο γίνεται λιγότερα κόμματα, από έξι και κάτω. Πράγμα απίθανο με τα σημερινά δεδομένα, λόγω της απαξίωσης των μεγάλων κομμάτων και του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων. Προς τούτο, μία από τις αλλαγές που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%. Πιστεύουν ότι με το όριο στο 5% θα μείνουν εκτός η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας καθώς και η Φωνή Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου.

Ωστόσο, για να ισχύσουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές (2027) πρέπει να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές, κάτι που φαντάζει απίθανο, καθότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα… βάλει πλάτη για να παραμείνουν στην εξουσία ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός επαναλάβει το εγχείρημα του 2023, πάει, δηλαδή, σε διπλές εκλογές, ούτως ώστε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ισχύσουν στις δεύτερες εκλογές.

Όλα αυτά υπό μία ακόμη προϋπόθεση: Ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει πολιτικά και δημοσκοπικά και θα επανέλθει σύντομα και θα σταθεροποιηθεί σε ποσοστά άνω του 30%, κάτι που στην παρούσα φάση δείχνει εξωπραγματικό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ