Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Άμεσα μέτρα για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (video)

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Άμεσα μέτρα για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (video)

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε στη συζήτηση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα “Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και κατευθύνσεις για το 2025”.

Στην ομιλία του, ο κ. Αρναούτογλου τόνισε τη σημασία της αλιείας ως πυλώνα των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Επισήμανε ότι η βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων είναι κρίσιμη όχι μόνο για την επιβίωση των αλιέων, αλλά και για την προστασία των θαλασσών μας στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, με μείωση της υπεραλίευσης και βελτίωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων. Τόνισε όμως ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση των θαλασσών εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ωκεανών και τη βιωσιμότητα της αλιείας, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα την ανησυχητική κατάσταση στη Μεσόγειο, όπου η αλιευτική πίεση παραμένει πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη στήριξης της ενεργειακής μετάβασης στον τομέα της αλιείας, καθώς ο αλιευτικός στόλος της ΕΕ αντιμετωπίζει υψηλό κόστος λόγω της εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενεργειακή αναβάθμιση κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας των αλιέων, συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε επίσης τη σημασία της ακριβούς καταγραφής και παρακολούθησης των αλιευμάτων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για αποτελεσματική επιβολή των νέων κανόνων ελέγχου και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε  στην ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη των μικρής κλίμακας αλιέων, οι οποίοι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των παράκτιων κοινοτήτων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αρναούτογλου κάλεσε για άμεση και συντονισμένη δράση και ζήτησε την κοινή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών για να καταστεί η ευρωπαϊκή αλιεία βιώσιμη.

Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο την ομιλία του Ευρωβουλευτή:


Σχολιάστε εδώ