Γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό: Πότε θα παραδοθεί προς χρήση, γιατί καθυστέρησε το χρονοδιάγραμμα

Γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό: Πότε θα παραδοθεί προς χρήση, γιατί καθυστέρησε το χρονοδιάγραμμα

– Πιο κοντά το «πράσινο» όνειρο του Βοτανικού!

Τη σεζόν 2027 – 2028 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις πρόδρομες εργασίες και το επόμενο βήμα για να αρχίσει το κυρίως κατασκευαστικό έργο είναι η κατάθεση και η έγκριση των μελετών του νέου γηπέδου.

Βάσει των όρων της σύμβασης, αυτές πρέπει να έχουν εγκριθεί εντός του διμήνου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των αναδόχων και την πορεία των πρόδρομων εργασιών εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

Τούτο σημαίνει ότι εντός του φθινοπώρου θα αρχίσει το κυρίως έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας.

Όμως, λόγω του ότι έχουν υπάρξει ήδη καθυστερήσεις, που δημιουργούν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου και των δυνατοτήτων των κατασκευαστών, εκείνοι που γνωρίζουν την υπόθεση διατείνονται ότι το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο τη σεζόν 2027 – 2028.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα, καθίσταται σαφές ότι η άδεια κατασκευής που εκδόθηκε θα έπρεπε να έχει εκδοθεί εδώ και έναν χρόνο, αλλά έπρεπε να βρεθούν λύσεις για τα αυθαίρετα εντός της νέας έκτασης. Καθυστέρησε, επίσης, η άδεια κατεδάφισης του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αν και επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι το παλιό γήπεδο δεν θα κατεδαφιστεί πριν ολοκληρωθεί το καινούργιο.

Ο διαγωνισμός για το γήπεδο στον Βοτανικό προκηρύχθηκε το φθινόπωρο του 2022 και εντάσσεται στη διπλή ανάπλαση της περιοχής, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 267 εκατ. ευρώ. Αυτή περιλαμβάνει:

Την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA, 4 αστέρων. Το νέο γήπεδο θα είναι έως 40.000 θέσεις, θα έχει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται η Εθνική Ανδρών και Γυναικών.

Την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών.

Την κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει το γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενούμενων.

Την υπογειοποίηση δίπλα στον σταθμό του Μετρό «Ελαιώνας» (γραμμή 3 του Μετρό Αθήνας) για την καλύτερη πρόσβαση στο γήπεδο.

Τη δημιουργία ελεύθερου πάρκινγκ, μουσείου και χώρου πρασίνου στη «λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Η κρίσιμη παράταση

Όπως σημειώνεται στη στήλη [Ανάλεκτα] του “Π”, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε παράταση έως και τις 16 Σεπτεμβρίου στην κοινοπραξία Τέρνα, Άκτωρ, Μέτκα για τη σύμβαση των συμπληρωματικών εργασιών που απαιτούνται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα των κατασκευαστών. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει καταθέσει και αίτημα στον Δήμο για την παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, για το οποίο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υποδομών έχει απαντήσει ότι είναι πρόωρο αυτήν τη στιγμή και ότι συνδέεται άρρηκτα με την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία που θα δικαιολογούν την παράταση για τη συνολική προθεσμία του έργου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ