Φωτιά και λάβρα τα ενοίκια στα φοιτητικά διαμερίσματα
–Μειώθηκε κατά 25% η διαθεσιμότητά τους λόγω Airbnb, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν στα ύψη
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Πάνε οι γονείς να κλείσουν σπίτια στις επαρχιακές πόλεις όπου θα κληθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και διαπιστώνουν ότι για να βρουν ένα διαμερισματάκι θα πρέπει να πληρώσουν μια… περιουσία.
Πέραν, δε, της ψυχρολουσίας, διαπιστώνουν ότι τελικά ο προϋπολογισμός τους έχει πέσει τόσο έξω, που τίθεται εν αμφιβόλω το αν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στην επαρχία για να σπουδάσουν.
Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα, Βόλος, Τρίκαλα και Πρέβεζα είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, που φτάνουν μέχρι και το 20% σε σχέση με πέρυσι. Στην Αθήνα και στον Πειραιά η αύξηση κυμαίνεται από 9% μέχρι 16%.
Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενοικίασης ενός φοιτητικού διαμερίσματος είναι γύρω στα 8,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τις φθηνότερες τιμές ενοικίων τις συναντάμε στη Θράκη.
Στην Αθήνα οι τιμές αρχίζουν από 10 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνουν μέχρι και 16 ευρώ, ενώ ακριβότερες περιοχές είναι του Ζωγράφου, τα Ιλίσια, το Κουκάκι και οι περιοχές του κέντρου, ενώ στον Πειραιά ακριβότερες περιοχές είναι το Φάληρο, το κέντρο, η Καλλίπολη, που είναι απλησίαστη, κ.ά.
Εκεί οι τιμές των διαμερισμάτων –αν βρει κανένα, καθώς είναι δυσεύρετα– κυμαίνονται από 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η φθηνότερη περιοχή είναι η Νίκαια, όπου βρίσκεις διαμέρισμα και με 8 ευρώ το τετραγωνικό.
Η αύξηση των ενοικίων οφείλεται στην εξάπλωση του Airbnb, που έχει δεσμεύσει πολλά διαμερίσματα και έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητά τους, αλλά και στην καλή τουριστική σεζόν, που επεκτείνεται, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές τα διαμερίσματα να είναι νοικιασμένα σε τουρίστες μέχρι τον Οκτώβριο.
Να σημειώσουμε επίσης ότι οι τιμές που προαναφέραμε αφορούν άδεια διαμερίσματα, χωρίς επίπλωση. Τα επιπλωμένα έχουν τις διπλάσιες τιμές.
Αν, λοιπόν, ένα παιδί, για να έχει ένα δωμάτιο στη Θεσσαλονίκη, θέλει μόνο για νοίκι 350 ευρώ τον μήνα, που μαζί με τα κοινόχρηστα και το κινητό θα φτάνουν το 500άρικο, πώς θα μπορέσει να συντηρηθεί; Δεν θα θέλει άλλα 500 ευρώ για διατροφή, άλλα 200 για προσωπικά έξοδα, αλλά 200 για βιβλία, σημειώσεις και εισιτήρια; Όλα αυτά μας κάνουν 1.500 ευρώ, για να περνάει, όμως, ένα παιδί στερημένα, χωρίς διασκεδάσεις.
Αν σε αυτά προσθέσουμε τα πάγια έξοδα που απαιτούνται για μια οικοσκευή, αντιλαμβανόμαστε ότι για τη μέση ελληνική οικογένεια οι σπουδές ενός παιδιού στην επαρχία ή σε πόλη μακριά από το σπίτι του είναι πολυτέλεια ή καλύτερα… απαγορευμένος καρπός.
Κατά τα άλλα, δωρεάν παιδεία…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ