ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Δημήτρης Παπαχρήστου: «Οι ενέργειες μας δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα. Απευθύνουμε δημόσια και διαρκή πρόσκληση σε όλα τους πολιτικούς φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα να σταθούν στο πλευρό μας».

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε μέσο μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους για απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, αποσαφήνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο δήμος Σαρωνικού και το Συντονιστικό του Αγώνα για Ελεύθερες Παραλίες.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Σαρωνικού, ο δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου και οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού για Ελεύθερες Παραλίες Γιώργος Βήχας, Χρήστος Κοτσιρέας και Στέλλα Κόλλια εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να παλέψουν  για όσα ανήκουν στους πολίτες και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, γίνονται, ωστόσο,  έρμαιο συναλλαγών και ανίερων συμφωνιών εδώ και 30 χρόνια.

Στη συνέντευξη αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα επιχειρήματα του Δήμου και του Συντονιστικού, αναδείχθηκε η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος καθώς δρομολογείται ο παντελής αποκλεισμός του παραλιακού μετώπου του και υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος το δημόσιο αγαθό των ελεύθερων παραλιών να χαθεί. Τονίστηκε δε ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται όλους τους πολίτες και το Σύνταγμα.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου

«Σ’ αυτό τον αγώνα έχουμε αφήσει τις κομματικές μας ταυτότητες σπίτι. Γιατί σπίτι μας είναι ο Σαρωνικός και γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε», σημείωσε ο Δήμαρχος δίνοντας τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων και των ενεργειών ενημέρωσης που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα». Και συνέχισε:  Ο αγώνας μας εξελίσσεται σε τρείς άξονες: τον πολιτικό, τον νομικό και τον κινηματικό. Από την πρώτη στιγμή, στις αρχές Αυγούστου, που εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες της ΕΤΑΔ για να γκρεμίσουν το μικρό αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία Πεύκο, ανοίγοντας το δρόμο της απόδοσης του παραλιακού μας μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δείξαμε ότι δεν αιφνιδιαζόμαστε. Όσοι νόμιζαν ότι με αυτούς τους τρόπους θα εμπόδιζαν την αντίδρασή μας, έκαναν λάθος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου κατά την τοποθέτησή του. Και πρόσθεσε: «Είμαστε τυχεροί γιατί από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό μας το Συντονιστικό για «Ελεύθερες Παραλίες», δίνοντας μαζί μας τον ίδιο κοινό αγώνα για τη διασφάλιση αυτονόητων κοινωνικών δικαιωμάτων. Για εμάς είναι αδιανόητο να δρομολογείται η εφαρμογή μιας σκανδαλώδους σύμβασης και να μην λαμβάνεται υπόψη ο λαός και το δημόσιο συμφέρον».  Ο Δημ. Παπαχρήστου ευχαρίστησε, κατά την ομιλία του, όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις δημοτών, πολιτών και όλων όσων αγωνίζονται για τις παραλίες και δεσμεύτηκε ότι οι ακτές θα παραμείνουν ανοιχτές και προσβάσιμες.

Στη συνέχεια ο συνεργάτης δικηγόρος του δήμου Παλαιολόγος Παλαιολόγου αναφέρθηκε στο νομικό οπλοστάσιο, δίνοντας παράλληλα μεγάλη βαρύτητα στην μαζικοποίηση του αγώνα: «Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τον δήμο όμως η Πολιτεία έβγαλε νόμο για να τον παρακάμψει. Είναι ευχής έργον το γεγονός ότι οι προσπάθειες του δήμου έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Ο δήμος και οι πολίτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, ενεργείτε λοιπόν σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας».

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Σαρωνικού είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερωθούν. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και Νάσος Ηλιόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κώστας Τουλγουρίδης (για τις δηλώσεις των πολιτικών παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=D678XWFa9Is)

Οι θέσεις του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες»

Ο Χρήστος Κοτσιρέας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες» αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες: «Το δικαίωμα που περιφρουρούμε αυτή τη στιγμή είναι ύψιστο και μείζον. Βαφτίζουν ως “δημόσιο συμφέρον” μια σύμβαση του 2003 που φέρει την υπογραφή υπουργού που κλείστηκε φυλακή για διαφθορά! Αυτή η σύμβαση παραχωρεί σε επιχειρηματία δυο παραλίες έναντι 15.000 ευρώ το χρόνο! Αυτό, το ονομάζουν “δημόσιο συμφέρον” εμείς το ονομάζουμε “δημόσια καταστροφή”».

Για τη δημιουργία του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες» μίλησε η Στέλλα Κόλλια. «Το Συντονιστικό γεννήθηκε μέσα από την αγωνία και την οργή του κόσμου που δεν θέλησε να αντιδράσει παρορμητικά αλλά οργανωμένα, στην προοπτική υφαρπαγής των παραλιών του. Καθημερινά οργανώνουμε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις περιφρουρώντας τα δικαιώματά μας και εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή μας στα δρομολογούμενα σχέδια. Το κίνημά μας επεκτείνεται και γίνεται γνωστό και διεθνώς καθώς έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με κινήματα της Ισπανίας και του Μεξικού που μας στηρίζουν». H ίδια, αποκάλυψε ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος θα τελέσει τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, σε μια από τις επίμαχες παραλίες.

Ο Γιώργος Βήχας, επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία των παραλιών τονίζοντας ότι πρόκειται για περιοχές που πρέπει να διαφυλαχθούν καθώς συγκεντρώνουν, σύμφωνα με έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, μεγάλης αξίας λιβάδια Ποσειδωνίας και αποτελούν χώρους ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας. «Πολύ δυνατό μας όπλο», σημείωσε, «είναι ο μαχητικός δήμαρχος, είναι όμως και η ενότητα, η έλλειψη φόβου και η πεποίθηση ότι ο τελικός μας στόχος θα κερδηθεί γιατί είναι δίκαιος. Συστρατευόμαστε όλοι μαζί και είμαστε σίγουροι ότι η απόφαση να κερδίσουμε, είναι κοινή», πρόσθεσε. «Ο αγώνας μας έχει αρχίσει να γνωστοποιείται και στο εξωτερικό. Την αρχή έκανε γερμανική εφημερίδα και αναμένονται σχετικά δημοσιεύματα σε γαλλόφωνες ελβετικές εφημερίδες και σε ιταλικά μέσα», κατέληξε.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, με τους παριστάμενους να δίνουν την υπόσχεση ότι ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες θα κερδηθεί.



Σχολιάστε εδώ