Μ. Χαρακόπουλος: Επιβάλλεται η επιστημονική παρακολούθηση για την παραμόρφωση των ροδάκινων

Μ. Χαρακόπουλος: Επιβάλλεται η επιστημονική παρακολούθηση για την παραμόρφωση των ροδάκινων

• Να χρηματοδοτηθεί έρευνα και για κρούσματα στη Λάρισα όσο είναι νωρίς

«Είναι επιβεβλημένο να αποκρυσταλλωθεί το ταχύτερο η επιστημονική γνωμάτευση για να γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουμε και τι απαιτείται να γίνει για να περιοριστεί το φαινόμενο της παραμόρφωσης των ροδάκινων.

Ορθώς, λοιπόν, χρηματοδοτείται η έρευνα για την Πέλλα, όπου οι εκτάσεις με το πρόβλημα είναι σημαντικές. Όμως, υπογραμμίζω, ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη Λάρισα, τώρα που οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης, πριν μεγεθυνθεί το πρόβλημα.

Οι 3.500 περίπου ροδακινοπαραγωγοί που καλλιεργούν 22.000 στρέμματα ροδάκινα στον νομό (βάσει ΟΣΔΕ 2023) δεν είναι αμελητέο μέγεθος, ενώ το πάθημα του Daniel –όπου οι αποζημιώσεις είναι πολλαπλάσιες των χρημάτων που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για έργα- πρέπει να αποτελέσει οδοδείκτη και για άλλες απειλές στην πρωτογενή παραγωγή». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα στην ερώτησή του για την απειλή της παραμόρφωσης των ροδάκινων, που πρωτοεμφανίστηκε φέτος στον νομό Λάρισας και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ροδακινοπαραγωγούς.

Τι έδειξαν οι ιολογικές εξετάσεις

Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το Εργαστήριο Ιολογίας του ΜΦΙ (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) διεξήγαγε αναλύσεις σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων της Π.Ε. Λάρισας (Τύρναβος, Μακρυχώρι Τεμπών), που παρέλαβε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της Π.Ε. Λάρισας. Στα δείγματα έγιναν εξειδικευμένες ιολογικές εξετάσεις και ανιχνεύθηκαν από ένα (PLMVd) έως και επιπλέον δυο παθογόνα [PPV, cherry PPV, cherrygreen ring mottle virus (ιός της πράσινης δακτυλιωτής ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς)- CGR)- CGRMV].

Σύμφωνα με την απάντηση «οι ανωτέρω ιοί / ιοειδή εμφανίζουν ευρύτατη διάδοση, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο και δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας ως επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας [PPV, Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031].

Κατόπιν αυτών των αποτελεσμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων, τη δυναμική και τρόπο εξάπλωσής του, το γεγονός ότι άλλοτε εμφανίζεται έντονα και άλλοτε όχι, δεν φαίνεται αυτό να οφείλεται αποκλειστικά τουλάχιστον σε ιολογική/ές προσβολή/ές».

Διερεύνηση ακαρεολογικής προσβολής

Ο κ. Τσιάρας σημειώνει, επίσης, ότι «σε δείγματα ροδακινιάς με παραμορφωμένους καρπούς διερευνάται και η ακαρεολογική προσβολή από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (οικ. Eriophyidae) από το εργαστήριο Ακαρολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του ΜΦΙ. Το εργαστήριο εξέτασε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων της Π.Ε. Λάρισας (περιοχή Τυρνάβου). Η εξέταση έδειξε την παρουσία ακάρεως του γένους Eriophyes sp. στους καρπούς των 3 από τα 5 δείγματα που εστάλησαν. Το εργαστήριο έχει εξετάσει και περιορισμένο αριθμό δειγμάτων από την Π.Ε. Πέλλας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν παρόμοια, δηλαδή η παρουσία των ακάρεων δεν ήταν σταθερή στους παραμορφωμένους καρπούς.

Γενικά, τα είδη ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, και συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί / προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, οπότε υπάρχει περίπτωση οι καρποί στους οποίους δεν βρέθηκαν ακάρεα να είχαν υποστεί προγενέστερη προσβολή. Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό καλοκαιρινών δειγμάτων καρπών που έχει εξεταστεί μέχρι τώρα από το Εργαστήριο, δεν μπορεί επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή εάν το είδος του ακάρεως που βρέθηκε είναι το κύριο αίτιο των συμπτωμάτων παραμόρφωσης των καρπών ή συμβάλει στην έκφραση αυτών ή απλά υπάρχει και ζει στους καρπούς χωρίς να είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα».

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι «διερευνάται επιπλέον από το ΜΦΙ το κατά πόσον οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές εμφάνισης (επικράτηση ήπιων χειμώνων τα τελευταία χρόνια) συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος. Τα ανωτέρω αποτελέσματα δεν επαρκούν για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όσον αφορά στην αιτιολογία της νέας ασθένειας της παραμόρφωσης των ροδάκινων».



Σχολιάστε εδώ