Η Αθήνα είχε βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στο Κάιρο

Η Αθήνα είχε βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στο Κάιρο

Στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επίσκεψη του αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι στην Άγκυρα. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του αιγύπτιου Προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα συνα­ντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, σε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το να τα ξαναβρούν μετά από 11 χρόνια ο Ερντογάν με τον Σίσι αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή εξέλιξη, που μπορεί να διαμορφώσει νέο σκηνικό στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πολιτική στη Μεσόγειο στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια ακριβώς στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Αίγυπτο και η Αθήνα είχε βρει στο Κάιρο έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Όλα αυτά μπορεί να βρεθούν στον αέρα, εάν αποκατασταθούν οι σχέσεις Ερντογάν – Σίσι, που είναι δύο αυταρχικοί ηγέτες, έχουν ανταλλάξει βαριές αλληλοκατηγορίες, αλλά τα συμφέροντα είναι μεγάλα.

Η Αθήνα παρακολουθεί σαν υπνωτισμένη τις εξελίξεις και είναι χαρακτηριστικό το ότι δύο μήνες μετά την επιλογή νέου ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο δεν έχει υπάρξει καν συνάντηση μαζί του, ώστε να βολιδοσκοπήσει η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ τις αιγυπτιακές προθέσεις…

Δυστυχώς, η σοφή εξωτερική πολιτική δεν είναι αυτή που τρέχει πίσω από τα γεγονότα και κατόπιν εορτής…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ