Έλενα Ακρίτα: Έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας, να γίνει νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Έλενα Ακρίτα: Έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας, να γίνει νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

“Σοκάρουν τα στοιχεία για την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ την προηγούμενη εβδομάδα μόλις, η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί 452 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 13 γυναίκες χρειάστηκε να καταφύγουν σε δομές προστασίας, ενώ 27 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς: 1307 περιστατικά τον Αύγουστο 2023, 2210 τον Αύγουστο 2024.” αναφέρει σε ανακοινωσή της η Έλενα Ακρίτα.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης και αρμόδια για τα Δικαιώματα και την Ισότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για τραγικές και εξοργιστικές παραλείψεις και αποτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. να προστατέψει έγκαιρα και αποτελεσματικά γυναίκες θύματα έμφυλης βίας πριν ο κακοποιητής επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα.

Η Έλενα Ακρίτα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίσης καταθέσει δύο φορές τροπολογία στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία σαν έγκλημα με συγκεκριμένα έμφυλα χαρακτηριστικά.

Σκοπός, η ενίσχυση της κοινωνικής ορατότητας του φαινομένου και, κυρίως, η ενεργοποίηση αντανακλαστικών στην κοινωνία, η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σε κρατικές αρχές, αστυνομία και πολίτες, ώστε να προλαμβάνονται εκδηλώσεις έμφυλης βίας πριν τη μοιραία κατάληξη που τόσο συχνά έχουν.



Σχολιάστε εδώ