Τι είναι και πώς μπορεί να θεραπευτεί το ακουστικό νευρίνωμα

Τι είναι και πώς μπορεί να θεραπευτεί το ακουστικό νευρίνωμα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Βιώσατε ξαφνική απώλεια ακοής από το ένα σας αυτί; Θα πρέπει να υποβληθείτε αμέσως σε σειρά ωτολογικών και γενικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, γιατί είναι γνωστό ότι λίγο περισσότερο του 10% των ασθενών με ξαφνική, από το ένα αυτί απώλεια ακοής διαγιγνώσκεται με ακουστικό νευρίνωμα», επισημαίνει ο κορυφαίος νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, αναφερόμενος στην ανάγκη πρώιμης διάγνωσης, καθώς και ασφαλούς και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ακουστικών νευρινωμάτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος, «το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του εγκεφάλου, ο οποίος εξορμάται από το αιθουσαίο νεύρο και μεγαλώνει στον χώρο μεταξύ παρεγκεφαλίδας και εγκεφαλικού στελέχους και εντός του έσω ακουστικού πόρου». Ερωτώμενος για τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ακουστικού νευρινώματος και τη συχνότητά τους, απαντά:

«Η μείωση της ακοής στην πλευρά του όγκου, το πιο συχνό στατιστικά σύμπτωμα, είναι μερικές φορές ιδιαίτερα αισθητή όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και μπορεί να συγχέεται με φυσιολογικές αλλαγές που έρχονται με την ηλικία. Η ζάλη και οι εμβοές ώτων είναι αντίστοιχα το δεύτερο και το τρίτο πιο συχνό στατιστικά σύμπτωμα. Μάλιστα, ζάλη και αστάθεια περιγράφονται σε ποσοστό 40% – 75% των ασθενών με ακουστικό νευρίνωμα, κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Μεγαλύτερα ακουστικά νευρινώματα προκαλούν μειωμένη αίσθηση στο ήμισυ του προσώπου, στην ίδια πλευρά που βρίσκεται ο όγκος, λόγω συμπίεσης και μηχανικής παραμόρφωσης του τριδύμου νεύρου, ενώ πιο σπάνιο είναι να εκδηλώνονται κινητικού τύπου διαταραχές προσωπικού νεύρου, όπου μάλιστα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διάγνωση γιατί μπορεί να σχετίζονται με το εξαιρετικά σπάνιο νευρίνωμα του προσωπικού νεύρου.

Γιγαντιαία ακουστικά νευρινώματα, λόγω δραματικής σύνθλιψης του εγκεφαλικού στελέχους, μπορεί να διαταράξουν την ελεύθερη κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προκαλώντας ακόμα και οξύ υδροκέφαλο. Ο τελευταίος, αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και σε θάνατο».

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και επαναστατικής τεχνολογίας έχει επηρεάσει καταλυτικά τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου, υπέρ των ασθενών», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές που θέτει η σύγχρονη νευροχειρουργική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων είναι η προσεκτική παρακολούθηση με διαδοχικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, με συχνότητα επανάληψης της εξέτασης ανάλογη με τη σταθερότητα ή μη των διαστάσεων του όγκου, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ή ακτινοθεραπεία και η μικροσκοπική ή / και ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Είναι εξίσου σημαντική όχι μόνον η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή, με βάση τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά και η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία που επιστρατεύεται για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων», καταλήγει ο κ. Γεωργόπουλος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ