Σε κρίση το πολιτικό σύστημα – Αυτοδυναμίες ΤΕΛΟΣ – Έρχονται κυβερνήσεις συνεργασία

Σε κρίση το πολιτικό σύστημα – Αυτοδυναμίες ΤΕΛΟΣ – Έρχονται κυβερνήσεις συνεργασία

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

–ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΤΕΛΟΣ – Έρχονται κυβερνήσεις συνεργασία

Σημεία ισχυρής κόπωσης και αποδιάρθρωσης παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα της χώρας, ενώ ο δείκτης αποδοχής και εμπιστοσύνης εκ μέρους των πολιτών υποχωρεί σταθερά και σε ανησυχητικό βαθμό.

Η κρίση εμπιστοσύνης διαπερνά όλο το πολιτικό στερέωμα, αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με πάνω από το 80% των πολιτών να έχει αρνητική γνώμη. Φαινόμενο που έκανε έ­ντονη την εμφάνισή του μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 και έ­κτοτε, προϊόντος του χρόνου, τείνει να παγιωθεί ως κατάσταση. Γεγονός που στο μέλλον, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα και αιτία αναταράξεων και πολιτικών ανατροπών.

Η κυβέρνηση εμφανίζει συμπτώματα σύγχυσης και αποσύνθεσης και αδυνατεί, ως εκ τούτου, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και να δώσει λύσεις προς όφελος των πολιτών. Η προσπάθεια ωραιοποίησης μιας δυστοπικής κατάστασης εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη όχι μόνο δεν πείθει τους πολίτες, αντίθετα τους ενοχλεί και τους εξοργίζει. Απόδειξη; Στην τελευταία δημοσκόπηση (Interview) η Νέα Δημοκρατία κατρακυλάει στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την αρχηγία (2016) ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος, δε, χάνει… κατά κράτος (48% έναντι 35%) από τον «Κανένα» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα σε φάση εκποίησης, με την ευγενική χορηγία του Στ. Κασσελάκη και τη συμπαράσταση του 8% (μόλις) των άλλοτε ψηφοφόρων του.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταγραφεί χαμηλές πτήσεις, ενώ οι υποψήφιοι αρχηγοί του κάνουν σχέδια (και… όνειρα) για κυβερνήσεις και πρωθυπουργίες. Το πιθανότερο είναι μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές το Κίνημα να κληθεί να αθροίσει τις δυνάμεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας! Εξέλιξη που είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη όσο η Νέα Δημοκρατία χάνει δυνάμεις και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να επωφεληθούν. Το 41%, που είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι απλησίαστος στόχος. Ακόμη και με διάφορες αλχημείες, με τα σημερινά δεδομένα ανέφικτο είναι το 37% ή το 38% για τη Νέα Δημοκρατία, αν κι εφόσον παραμένει πρώτο κόμμα το 2027.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, την επομένη των εκλογών θα τεθεί επί τάπητος η ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από δύο ή παραπάνω κόμματα. Οι κατηγορηματικού τύπου δηλώσεις διαφόρων αυτήν την περίοδο και η άρνησή τους για συνεργασία την κρίσιμη στιγμή θα αποδειχθούν λόγια του αέρα. Κανείς σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός δεν θα… συμβάλει στο να περιέλθει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας, με ό,τι κινδύνους και συμφορές μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ