Πίεση στον Νετανιάχου για τους ομήρους στη Γάζα – Δεν πράττει αρκετά λέει ο Μπάιντεν

Πίεση στον Νετανιάχου για τους ομήρους στη Γάζα – Δεν πράττει αρκετά λέει ο Μπάιντεν

Πέρασαν σχεδόν 11 μήνες απο το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας με αιτία μια άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Και σήμερα φτάσαμε σε νεα αντιπαράθεση απο τις εμπόλεμες πλευρές όπου αντάλλαξαν νέες απειλές μετά την ανάκτηση από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων από υπόγεια σήραγγα στο νότιο τμήμα του θυλάκου υπό πολιορκία.

Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε δημόσια «συγγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς» όπως ανέφερε και κατηγόρησε τη Χαμάς πως τους «εκτέλεσε» με «μια σφαίρα στον σβέρκο» κι ορκίστηκε πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα το πληρώσει «πολύ ακριβά» για να απαντήσερι η Χαμάς από την πλευρά της ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία», διά στόματος του εκπροσώπου του στρατιωτικού της βραχίονα, του Αμπού Ουμπέιντα.

Μεσα σε ενα κλιμα αβεβαιότητας και διαμαρτυριών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τονίζει πάντως πως απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο διαδρόμου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Απο πλευρά της η ΗΠΑ φένεται εκνευρισμένη με την εξέλιξη και κατηγορεί και τις δυο πλευρές για την κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Μ. Ιγνατίου νωρίτερα την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μπάιντεν και η αντπρόεδρος Κάμαλα Χάρις περιγράφονται από τους συνεργάτες τους να είναι πολύ θυμωμένοι μετά την εκτέλεση των έξι ομήρων, ανάμεσα τους και ένας Αμερικανός, και ζήτησαν την εκπόνηση σχεδίου άμεσης αντίδρασης και απάντησης.

Στη συνάντηση αυτή μίλησαν εκτός του αρχηγού της CIA, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν και το βαρύ πυροβολικό του Λευκού Οίκου Μπρέτ Μακέρκ, ο οποίος φέρεται να παρουσίασε αυτό το σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει το τελεσίγραφο προς το Ισραήλ και τη Χαμάς.

 


Σχολιάστε εδώ