Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η δύσκολη στροφή της μειονότητας στην Αλβανία

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η δύσκολη στροφή της μειονότητας στην Αλβανία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Τώρα που οι εκλογές στη Χειμάρρα πέρασαν και εξελέγη δήμαρχος ο εκλεκτός του Έντι Ράμα, σοβαροί παράγοντες του βορειοηπειρωτικού στοιχείου αναφέρονται σε μια σειρά γεγονότων που έχουν τη σημασία τους για το μέλλον της μειονότητας.

Οι αλβανικές ταυτότητες έχουν ημερομηνία λήξεως στη δεκαετία. Περίπου 6.000 ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν γιατί είχε λήξει η ταυτότητά τους. Οι ίδιοι ψηφοφόροι, παρότι είχαν λήξει οι ταυτότητές τους, είχαν δικαίωμα ψήφου στην πρώτη εκλογή Μπελέρη.

Το 2021 διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα εκλογέων του Δήμου Τιράνων και άλλων αλβανικών περιοχών. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα είχε φτιάξει ένα σύστημα χειραγώγησης (patronizing) των ψηφοφόρων, όπου κάθε patronizer είχε υπό την ευθύνη του δέκα ψηφοφόρους που θα έπρεπε να τους πείσει να ψηφίσουν. Αυτοί οι παράγοντες ήξεραν –με κάποιον τρόπο– τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων (φορολογικά στοιχεία, πόσα χρήματα όφειλαν στο Δημόσιο, δάνεια σε τράπεζες κ.λπ.).

Με αυτόν τον τρόπο ασκούσαν πίεση ώστε να ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης. Αυτοί οι patronizers είχαν πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων που μοιράζονταν μέσα από ένα link μιας ιστοσελίδας, που κυκλοφορούσε μεταξύ τους στο Whatsapp.

Αφού έγινε γνωστό το θέμα, η Ειδική Εισαγγελία Ενάντια στη Διαφθορά και στο Οργανωμένο Έγκλημα, η οποία είναι αρμόδια, βάσει νόμου, να διερευνά τα εκλογικά εγκλήματα, αντί να ερευνήσει τις πληροφορίες σε βάθος και να κατάσχει τους υπολογιστές, πήγε στα γραφεία της ιστοσελίδας και προσήγαγε για ανάκριση τους δημοσιογράφους, ώστε να μάθει πώς απέκτησαν τα στοιχεία. Τελικά, η υπόθεση έληξε σχεδόν αμέσως.

Άνθρωποι της μειονότητας πιστεύουν ότι παρακρατικοί προσπάθησαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα μέσω πίεσης και εκφοβισμού. Ταυτόχρονα, το σύστημα Ράμα είχε μεταφέρει εκλογικά δικαιώματα αλβανών ψηφοφόρων από άλλες περιοχές. Σε αυτούς εκδόθηκαν νέες ταυτότητες με γρήγορες διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι γνωρίζοντες την αλβανική πραγματικότητα αντιλαμβάνονται ότι το καθεστώς Ράμα έκανε τα πάντα ώστε να νοθεύσει την εκλογή στη Χειμάρρα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το πέτυχε.

Πέρα, όμως, από τις εκλογές, το αλβανικό καθεστώς επενδύει σε μια πολιτική που στοχεύει στη διάσπαση της μειονότητας. Χρησιμοποιώντας στελέχη της, τα προσεταιρίζεται και τους καθιστά, με παροχές, πολιτικούς γενίτσαρους. Ο Ράμα εφαρμόζει στην πράξη το «διαίρει και βασίλευε».

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας και να τη στηρίξει πολιτικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεγράψει την ιστορία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ