Παραιτήθηκε ο Βασίλης Κορκίδης από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΑΔΑ
–Γιατί αποχωρούν ένας-ένας οι άνθρωποι που είχαν επιλεγεί από τον πρύτανη;
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Κεραυνός εν αιθρία μέσα στον Αύγουστο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ένας έντιμος και δημιουργικός Πειραιώτης, που με εισήγηση του πρύτανη είχε γίνει εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την παραίτησή του, την οποία δικαιολόγησε με σχετική δήλωση στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.
Ο κ. Κορκίδης περίμενε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και πήρε τον λόγο αναφέροντας ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει και θα υπέβαλε παραίτηση. Μόνος τρόπος να μην το κάνει θα ήταν να ζητήσουν συγγνώμη από τον πρύτανη τα έξι μέλη που είχαν καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. Φυσικά, τα έξι μέλη ούτε που συζήτησαν αυτή την προοπτική με αποτέλεσμα να καταθέσει την επιστολή παραίτησης.
Εδώ βέβαια εγείρεται ένα μεγάλο θέμα καθώς από τα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που ήταν φίλα προσκείμενα στον πρύτανη και τα δύο, η κ. Κριάρη και ο κ. Κορκίδης, με δική του εισήγηση είχαν μπει στο συμβούλιο, αυτά παραιτήθηκαν, η κ. Κριάρη και ο κ. Κορκίδης δηλαδή, και το ένα, ο κ. Σπυριδάκος δεν… πατάει σε καμία συνεδρίαση. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό; Βλέπουν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία για να περάσουν τα θέματα που θέλει ο πρύτανης, θεωρούν ότι το επίπεδο του συμβουλίου δεν είναι αυτό που πρέπει ή κάτι άλλο; Γεγονός είναι ότι ο πρύτανης πλέον μένει με ένα μέλος στο ΣΔ και ήδη θα αισθάνεται απελπιστικά μόνος.
Εκτός κι αν όλα αυτά έχουν σχέση με την παραπομπή του θέματος της αγοράς του ξενοδοχείου στον Σκαραμαγκά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη. Τι σχέση μπορεί να έχουν δεν γνωρίζουμε, ωστόσο η Αρχή ζήτησε μια σειρά στοιχείων από τα έξι μέλη του ΣΔ που είχαν κάνει την πρόταση δυσπιστίας, τα οποία, φυσικά, δόθηκαν και οι φήμες λένε ότι… καίνε.
Για να επανέλθουμε στην παραίτηση Κορκίδη θα πρέπει να πούμε ότι κυριολεκτικά τα… βρόντηξε για να δείξει την πλήρη και ηχηρή διαφωνία του με την αντίδραση των έξι μελών που ζήτησαν την παύση του πρύτανη. Για αυτό και στη δήλωσή του επισημαίνει ότι ήταν αυθαίρετη και μη νόμιμη η διαδικασία που ακολούθησαν τα μέλη, η οποία όμως θα κριθεί από το ΣτΕ στις 12 Δεκεμβρίου.
Εκφράζει επίσης την εμπιστοσύνη του στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά το θέμα του ξενοδοχείου για να μη στερηθεί το ίδρυμα από πλημμέλεια της προηγούμενης διοίκησης ενός περιουσιακού στοιχείου με μελλοντική προστιθέμενη αξία, δεδομένου ότι η περιοχή του Σκαραμαγκά θα ανέβει πολύ μετά την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων.
Καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης εκφράζει την απογοήτευσή του και τη λύπη του για τη διαμάχη των συγκεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Δεν θέλω να κρίνω πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνει, αλλά πιστεύω ότι όσοι ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο θα το ξανακάνουν. Δεν επιθυμώ λοιπόν να συνεχίσω να συμμετέχω σε ένα συμβούλιο που επέλεξε να συγκρουστεί δημόσια για δικούς του λόγους, αντί να συνεργαστεί προς όφελος του πανεπιστημίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κορκίδης αποποιήθηκε το ποσόν της αποζημίωσης που του αναλογεί για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του ΣΔ του ΠΑΔΑ και καθορίστηκε πρόσφατα με σχετική ΚΥΑ. Τα χρήματα, δε, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, αφού θα τα λάβει όλα αναδρομικά δεδομένου ότι μέχρι τη δημοσίευση της ΚΥΑ, δεν προβλεπόταν αποζημίωση για τη συμμετοχή στα ΣΔ των ΑΕΙ όλης της χώρας. Το ποσό αυτό ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ζήτησε να διατεθεί για έκτακτες ανάγκες των φοιτητών.
Τα ερωτήματα παραμένουν
Η παραίτηση Κορκίδη δεν πρωτοκολλήθηκε από τον πρύτανη, ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση του ΣΔ την προσεχή Τρίτη προκειμένου να… ξανασυζητηθεί. Προφανώς βλέποντας να… φυλλορροούν εκείνοι που τον στηρίζουν προσπαθεί να ανακόψει την τάση που επικρατεί, καθώς κινδυνεύει να μείνει μόνος του. Βέβαια όταν κάποιος καταθέτει σε ένα όργανο επιστολή παραίτησης δεν ξέρουμε κατά πόσο νομιμοποιείται ο επικεφαλής να… κάνει ότι δεν την είδε για να μην πρωτοκολληθεί και μπει στη διαδικασία να την αποδεχθεί.
Πέρα από αυτά όμως ο πρύτανης οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και καιρό και αποτελούν ερωτήματα ολόκληρης της κοινότητας του πανεπιστημίου.
Κατ’ αρχάς τι σκέπτεται να κάνει με το ξενοδοχείο. Θα συνεχίσει να επιμένει στην αγορά του στην τιμή των 8,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης; Δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο; Δεν έχει εξεταστεί η πιθανότητα να ιδρυθεί με πολύ λιγότερα χρήματα μια φοιτητική εστία για να… σωθούν εκατοντάδες φοιτητές που πληρώνουν ένα… σκασμό λεφτά για ενοίκια;
Επίσης πόσο στοίχισε η συνεργασία με το Attica TV και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε αυτή η συνεργασία;
Υπήρξε τελικά κέντρο βελονισμού στο πανεπιστήμιο και γιατί έγινε; Ποια ανάγκη εξυπηρετούσε; Ήθελαν να κάνουν βελονισμό οι φοιτητές ή σχεδιαζόταν νέα ειδικότητα; Υπήρξε κάποιο κόστος που πλήρωσε το ΠΑΔΑ για αυτό και σε ποιο ύψος ανήλθε;
Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Γιατί η συνέχεια θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται και το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας.
Εγγύηση σταθερότητας για το ΠΑΔΑ τα μέλη του ΣΔ που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας κατά του πρύτανη
Λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης και έχοντας πάντα ως γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία του ΠΑΔΑ, τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας κατά του πρύτανη Παναγιώτη Καλδή, με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κάνουν κάτι που θα μειώσει την παραγωγικότητά του, θα εμποδίσει το έργο του ή θα φρενάρει την εξέλιξή του.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει, αφού το Συμβούλιο Διοίκησης απαρτίζεται από έντεκα μέλη και εκείνα που τάχθηκαν εναντίον του πρύτανη ήταν έξι, δηλαδή έχουν την πλειοψηφία. Θα μπορούσαν λοιπόν αν ήθελαν να… κοντράρουν τον πρύτανη, να μην πηγαίνουν στις συνεδριάσεις του ΣΔ, ώστε να μην υπάρχει απαρτία και να μην μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Επειδή όμως η αντίθεσή τους δεν είναι προσωπική αλλά θεσμική και ουσιαστική, γιατί αφορά εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε ορισμένα θέματα, όπως εκείνο της αγοράς του ξενοδοχείου, δηλώνουν ότι δεν θα τα… τινάξουν όλα στον αέρα στο πανεπιστήμιο και θα εργαστούν μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος, για την εύρυθμη λειτουργία του και την παρέμβασή του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία.
Στη δήλωσή τους τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης επισημαίνουν ότι ο πρύτανης παραμένει στη θέση του επειδή έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της πρότασης δυσπιστίας και έχει πάρει προσωρινή απόφαση αναστολής της παύσης του, μέχρι την οριστική απόφαση.
«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της θεσμικής ευθύνης που μας αναλογεί», επισημαίνουν τα έξι μέλη, «δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης προκειμένου να στηρίξουμε όλες τις αποφάσεις που διασφαλίζουν την εύρυθμη, πάγια λειτουργία του πανεπιστημίου και την άρτια διεκπεραίωση των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών και επιστημονικών συνεργατών».
Καταλήγοντας τα έξι μέλη, δηλαδή οι κυρίες Αλεξοπούλου, Λάγιου, Παπαγεωργίου, Σγουροπούλου και οι κύριοι Δερδεμέζης και Συκιανάκης, επισημαίνουν:
«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τις τελευταίες εξελίξεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την αφοσίωση στην εξυπηρέτηση της αποστολής του πανεπιστημίου μας και του δημοσίου συμφέροντος, θα διασφαλιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω η ανοδική πορεία που έχει επιτύχει το πανεπιστήμιό μας με τις άοκνες προσπάθειες όλων».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ