Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αφού προσκάλεσαν τον εκπρόσωπο της κατοχής της Κύπρου γιατί δεν ανοίγουν τις πόρτες και στον εισβολέα Πούτιν; Οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν σπονδυλική στήλη

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αφού προσκάλεσαν τον εκπρόσωπο της κατοχής της Κύπρου γιατί δεν ανοίγουν τις πόρτες και στον εισβολέα Πούτιν; Οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν σπονδυλική στήλη


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hellas Journal


Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας, ο πρώην αρχικατάσκοπος Χακάν Φιντάν, δεν πέτυχε τον σκοπό του στις Βρυξέλλες, που ήταν διπλός: Να επιτύχει την αναβάθμιση των σχέσεων της κατοχικής δύναμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων (που αποδεικνύεται mission impossible αφού δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον δορυφόρο τους, το Αζερμπαϊτζάν, που ξεκίνησε και απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας, όχι προς το κατεχόμενο της Τύμπου).

Ο περίεργος Χακάν Φιντάν και το αφεντικό του, γνωρίζουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν θα συμβεί ποτέ, όσο κατέχουν το 40% του εδάφους μίας χώρας-μέλους της δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας. Διότι και η Κύπρος και η Ελλάδα διαθέτουν βέτο και επειδή η Γερμανία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες, που νιώθουν την ισχύ των ακραίων του Ισλάμ μέσα στις χώρες τους, δεν θα συναινέσουν. Τα πράγματα άλλαξαν και στο Βερολίνο…

Γι’ αυτό και θα περιοριστεί στην αναβάθμιση των σχέσεων με την ενωμένη Ευρώπη και στην απόσπαση οικονομικών ενισχύσεων, που δεν πρέπει να επιτρέψουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Συνεχίζω να πιστεύω ότι η Λευκωσία και η Αθήνα έπρεπε να αποτρέψουν την πρόσκληση προς τον Φιντάν, για λόγους πάνω απ’ όλα αρχών, διότι δόθηκε το βήμα στον εκπρόσωπο μίας χώρας που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Αφού άνοιξαν την πόρτα στον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης, ας προσκαλέσουν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν… Τι έκανε ο καλός αυτός άνθρωπος; Εισέβαλε σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ουκρανία, και δολοφονεί ασύστολα. Ότι και η Τουρκία στην Κύπρο και σε άλλες χώρες… Εισβολέας η Τουρκία, εισβολέας και η Ρωσία. Κατοχική δύναμη η Τουρκία, κατοχική δύναμη και η Ρωσία…

Πάντως, η συνολική παρουσία του περίεργου Τούρκου υπουργού, δεν ωφέλησε την κατοχική δύναμη διότι έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Η αλαζονεία του ήταν διάχυτη στην αίθουσα, όπως και η προσπάθεια του να παρουσιάσει το Κυπριακό ως μία διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων. Βοήθησε πολύ και η καθολική επίθεση εναντίον της Λευκωσίας και της Αθήνας, που φόβισε τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο ισχυρισμός του για μία δικοινοτική διαφορά απέχει έτη φωτός από την αλήθεια και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ήταν -όπως πάντα- καλά προετοιμασμένος και διαβασμένος. Η απάντηση του ήταν καίρια και αποστομωτική και συμφώνησε μαζί του η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων του. Υπάρχουν βέβαια και οι ψεκασμένοι Ευρωπαίοι εθνικιστές,όπως οι Ούγγροι, που έλκονται από τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά, όπως σημειώνω πάντα, η Κύπρος (και η Ελλάδα) έχουν το δικαίωμα του βέτο και θα πρέπει όταν οι προβληματικοί εταίροι, όπως η Ουγγαρία, έχουν αιτήματα από τις Βρυξέλλες, η Λευκωσία (και η Αθήνα) να θυμίζουν τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…
Η Κύπρος (και η Ελλάδα) ελπίζουν ακόμα σε πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης, στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απέδειξε ότι ήταν πραγματικό και γνήσιο το ενδιαφέρον του. Ότι ήταν να κάνει, το έπραξε και με το παραπάνω.

Να αλλάξει τη θέση των Τούρκων είναι αδύνατον, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έχει επιτέλους αντιληφθεί ποιοι πραγματικά θέλουν λύση που θα επανενώσει την Κύπρο και ποιοι οδηγούν το νησί σε διχοτόμηση.

Τώρα, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Κύπριος Πρόεδρος πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, με βάση τις πληροφορίες για την οριστική απόρριψη όλων των προτάσεων από τους Τούρκους, εκτός της διχοτομικής διευθέτησης των δύο κρατών.
Η Λευκωσία έπρεπε χρόνια πριν να έχει εκπονήσει Σχέδιο Β στην περίπτωση κατά την οποία οι καταχτητές οδηγούσαν τα πράγματα στο «σημείο μηδέν». Δεν είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης της Κύπρου, αλλά των προηγούμενων. Λέγεται στη Λευκωσία πως έχουν γνώση οι φύλακες. Μακάρι, απομένει να το δούμε αυτό ενόψει ενός καυτού Σεπτέμβριου, που θα μπορούσε να φέρει το τέλος των προσπαθειών για τον διάλογο.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν είναι «φοβική» και γι’ αυτό που θεωρεί εθνικό συμφέρον δεν υποχωρεί. Σε αντίθεση με τους δικούς μας διπλωμάτες που πάντα βλέπουν τα πράγματα μέσα από τον «κατευνασμό». Εφευρέθηκε αυτή η λέξη για να περιγράψει τα φοβικά σύνδρομα των μη τολμηρών κυβερνήσεων.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η αλήθεια είναι μία. Τα στρατηγικά συμφέροντα πρέπει να προστατεύονται από τους ηγέτες, ανεξάρτητα ισχύος ή όχι. Η Αθήνα και η Λευκωσία επέλεξαν τον κατευνασμό, ιδιαίτερα η πρώτη και στο τέλος θα ψάχνουμε όλοι μαζί το λάθος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έπρεπε να συνεχίσουν τις διακοπές τους… Επέστρεψαν στη βάση τους οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της Κύπρου, η κ. Αννίτα Δημητρίου και ο Στέφανος Στεφάνου και φλόμωσαν τους πολίτες με δηλώσεις και ανακοινώσεις.
Απότην πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήγε χθες Κυριακή στην Αναφωτία όπου εκφώνησε «σημαντικό λόγο» στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Παρίδη. Είχε πει το παλλικάρι ότι «οι αγωνιστές της Ελευθερίας Νικούν ή Πεθαίνουν». Ο Παρίδης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Βάβλα, πολεμώντας τους Εγγλέζους.
Η κ. Δημητρίου, πήγε λοιπόν και μίλησε για τη θυσία του ήρωα, και επιχείρησε να «εκπαιδεύσει» τους πολίτες της Αναφωτίας και των περιχώρων για τη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Κάτι τέτοιο δεν είχε πει όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου την επέβαλε στην προεδρία του κόμματος της Δεξιάς; Δεν είχε μιλήσει για την αποτυχία (προφανώς εννοεί του συστήματος) να ενημερωθούν ορθά οι πολίτες για μία λύση που συμφέρει μόνο στην Τουρκία; Τα συγχαρητήρια μας κ. Πρόεδρε του ΔΗΣΥ και της Βουλής…
Πηγή: Hellas Journal 
Φωτο: Hellas Journal/FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Copyright: European
 *Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal


Σχολιάστε εδώ