Για τα 50 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη – Του Γ. Παπαγιαννόπουλου

Για τα 50 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη – Του Γ. Παπαγιαννόπουλου

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974 – 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2024


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους του Γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ το 1974,
Εκ των Συντακτών της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη,
Ιδρυτικού Μέλους του ΠΑΣΟΚ


Ήταν 3η Σεπτέμβρη 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΚ «διέβησαν τον Ρουβίκωνα». «Alea jacta est»: «Ο κύβος ερρίφθη» (Ιούλιος Καίσαρας, 49 π.Χ.).

Με αφορμή την επέτειο της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974, θεμέλιου λίθου του ριζοσπαστικού ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης, διαπιστώνω:
– την αντοχή, στο διάβα του χρόνου, ενός κειμένου που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια.
– την ταπεινωτική κατάληξη ενός ιστορικού εγχειρήματος, που ξεκίνησε με λαμπρές προοπτικές.
– το πόσο επίκαιρες παραμένουν σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι αρχές της Διακήρυξης: Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση –Δημοκρατική Διαδικασία.

Την 3η Σεπτέμβρη 1974 είχαμε τη Διακήρυξη ενός ιστορικού εγχειρήματος για την «απελευθέρωση» της χώρας και του λαού μας (από τα δεσμά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, από την εναντίωση στην τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο), για τη λαϊκή συμμετοχή και τις δημοκρατικές διαδικασίες, για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα.

Σήμερα, εγκλωβισμένοι και χρεωμένοι στους Γερμανούς, που πήρανε κοψοχρονιά όλη τη δημόσια περιουσία, εξαρτημένοι και υποτελείς στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς, εθελόδουλοι και ψοφοδεείς απέναντι στους Τούρκους:

Οφείλουμε να συνεχίσουμε, από κει που ξεκινήσαμε, εμπνεόμενοι από τους αγώνες του ΠΑΚ, από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Για εθνική και κοινωνική αυτοδιάθεση με Δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αυτοοργάνωση, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πατρίδα – γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός, ταυτότητα, φυσικό και δομημένο περιβάλλον και σοσιαλισμός – εργατική χειραφέτηση, κοινωνική απελευθέρωση, αυτοδιαχείριση.

Αναγκαία σήμερα, όσο ποτέ, η ύπαρξη ενός δημοκρατικού, πατριωτικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αναγκαία η υπεράσπιση και η διεύρυνση της Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ