Ευαγγελία Λιακούλη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς κάνετε φιέστες, ενώ εμείς πενθούμε…»

Ευαγγελία Λιακούλη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς κάνετε φιέστες, ενώ εμείς πενθούμε…»

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιοποίησε η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής: 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Πληροφορηθήκατε από τα μέσα ενημέρωσης ότι θα πραγματοποιήσετε εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», σήμερα το απόγευμα,  στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Κατάγομαι από το Κιλελέρ, εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα, εκεί κατοικεί η οικογένειά μου και οι συγγενείς μου, που είναι στην πλειοψηφία τους πλημμυροπαθείς.

Εσείς  επιλέξατε τη γενέτειρά μου για να ανακοινώσετε το «στρατηγικό σχέδιο» για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας- όπως τουλάχιστον ισχυρίζεστε.

Λυπάμαι ειλικρινά, που για μια ακόμη φορά, την «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», την θεωρείτε αυστηρά κομματική σας υπόθεση και επιφυλάξατε για εμάς την μεγάλη απρέπεια να μην μας προσκαλέσετε, επειδή δεν ανήκουμε στην παράταξή σας.

Σας υπενθυμίζω ότι από τη μια ζητάτε στη Βουλή διαρκώς «συναίνεση», «αρραγές μέτωπο» και «στοίχιση δυνάμεων» και από την άλλη, είμαστε πάντα αποκλεισμένοι από πολιτικά γεγονότα που έχετε την στοιχειώδη υποχρέωση, τουλάχιστον να ανέχεστε την παρουσία μας. 

Προφανώς όμως, είμαστε ενοχλητικοί. Μιλάμε στην …τάξη και μας έχετε αποβάλλει. Χαλάμε προφανώς με τις παρεμβάσεις μας το ειδυλλιακό τοπίο με τα χαμόγελα μεταξύ ομογάλακτών σας και τα κολακευτικά σχόλια αυταρέσκειας για την Κυβέρνησή σας.

Σήμερα όμως κ Πρωθυπουργέ, τα πράγματα δεν νομίζω ότι θα γίνουν όπως τα σχεδίασε το επικοινωνιακό σας επιτελείο.

Διότι οι φιέστες, είναι πάντα πρόκληση, εν μέσω πένθους . 

Και πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι είστε σ’ ένα τόπο που πενθεί, μετά την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη και για την οποία εσείς δεν κάνατε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ, εδώ και ένα χρόνο. 

Ενας ολόκληρος χρόνος χαμένος, με τους Ανθρώπους μας να χειμάζονται και τον Τόπο μας να ερημοποιείται, με ιλιγγιώδη ρυθμό. 

Εσείς, ΈΡΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΤΕ, αφήνοντας ένα αποτύπωμα μιας ημέρας και μετά τα ίχνη σας… εξαφανίζονται. 

Έτσι ήρθατε και μετά το σεισμό στο Δαμάσι, εγκαινιάσατε ο σχολείο που πλήρωσε η ΤΕΡΝΑ- όχι εσείς,  και φύγατε μοιράζοντας υποσχέσεις στους σεισμόπληκτους που είναι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, τρία χρόνια μετά, στα κοντέινερ, που τους έστειλε άλλος – όχι εσείς!

Έτσι ήρθατε και φύγατε κι από τη σύσκεψη που πρόσφατα προκαλέσατε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια», εξυμνώντας τον νέο οργανισμό υδάτων «ΟΔΥΘ Ανώνυμη Εταιρία» – την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού του νερού, που δήθεν θα μας έσωζε στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας και που ακόμη ΔΕΝ  λειτουργεί, για να ψάχνουμε ποιος είχε τελικά την αρμοδιότητα στο πρόσφατο μεγάλο θέμα με τα νεκρά ψάρια…

Σήμερα έρχεστε στο Κιλελέρ, συνοδευόμενος από Υπουργούς και Τραπεζίτες, για να ανακοινώσετε έργα.

Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να εξηγήσετε στους Θεσσαλούς, για ποιο λόγο, μετά από μια τέτοια πρωτοφανή καταστροφή, με νεκρούς 17 ανθρώπους και ισοπέδωση της περιοχής μας, ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ για την ανασυγκρότηση του τόπου μας και τη συγκράτηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. 

Είχατε στα χέρια σας τα πάντα :  Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ), Σχέδιο Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) και την ακριβοπληρωμένη μελέτη/masterplan που εκπονήθηκε μετά από παραγγελία της κυβέρνησής σας  από την ολλανδική  εταιρία HVA, που ολοκληρώθηκε αρχές της άνοιξης-  κι όμως, αποτύχατε με εμφανή και κραυγαλέο τρόπο ακόμη και στην στοιχειώδη αντιμετώπιση των ελάχιστων. 

Εξηγούμαι:

1. ΑΧΕΛΩΟΣ

Κληθήκαμε τον Ιανουάριο του 2020 από τον τότε Υπουργό Επικρατείας της Κυβέρνησής σας κ Γεραπετρίτη, προκειμένου να ενημερωθούμε για την επανεκκίνηση των έργων του Αχελώου και της επικαιροποιημένης μεταφοράς του απαραίτητου όγκου νερού στη Θεσσαλία. Από τότε δεν ξανακούσαμε τη φωνή σας, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας (επίκαιρες ερωτήσεις μου, πρόκληση συνεδρίασης συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής με πρωτοβουλία μου κλπ) .

Η φετινή λειψυδρία ανέδειξε την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης.

Το φράγμα Συκιάς και η ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής είναι τα μόνα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα. 

Τι ΛΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ; 

Αυτό το έργο πνοής για τη Θεσσαλία, η Κυβέρνησή σας θα το συνεχίσει –ναι ή όχι; Με ποια χρηματοδότηση και ποια χρονοδιαγράμματα; 

2. ΦΡΑΓΜΑΤΑ 

Υποσχεθήκατε το 2021 τον ταμιευτήρα στη Σκοπιά Φαρσάλων. Το έργο αυτό, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη συνέχεια απεντάχθηκε αφού δεν είχε καν μελέτη- ούτε για το Φράγμα,  ούτε για τα δίκτυα άρδευσης, ούτε για τα δίκτυα ύδρευσης.

Σήμερα,  ανακοινώνετε ΞΑΝΑ κατασκευή του έργου με ΣΔΙΤ,  ενώ οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο!

Υποσχεθήκατε μετά τον Ιανό – κατά  την επίσκεψή σας στις 20/9/2020 το φράγμα στο Μουζάκι, για το οποίο όμως ΔΕΝ   κάνατε απολύτως ΤΙΠΟΤΕ – ΔΕΝ έχει οριστικοποιηθεί το τεχνικό αντικείμενο, ΔΕΝ έχει εκπονηθεί η Περιβαλλοντική μελέτη και ΔΕΝ έχει γίνει βεβαίως περιβαλλοντική αδειοδότηση.  Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, ανακοινώνετε ΞΑΝΑ την πρόθεση χρηματοδότησης για ….. σύνταξη μελέτης ! 

Υποσχεθήκατε το Φράγμα Πύλης εδώ και τρία χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν πράξατε το παραμικρό, ενώ σήμερα θα εξαγγείλετε ΞΑΝΑ πρόθεση χρηματοδότησης για σύνταξη μελέτης!

3. ΔΙΩΡΥΓΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ –ΚΑΡΛΑΣ

Πριν ακόμη από τα εγκαίνια του έργου της Κάρλας (2018) οι φορείς της Θεσσαλίας ζητούσαν την κατασκευή αυτής της διώρυγας από την Γυρτώνη. Ποτέ δεν μας ακούσατε, όπως δεν μας ακούσατε όταν σας ενημερώναμε για την  άθλια διαχείριση και τον τρόπο τροφοδοσίας της λίμνης, που τώρα προφανώς λόγω της δραματικής συγκυρίας, αναγκαστήκατε να δείτε. 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ 

Τα αναχώματα ένα χρόνο μετά τον Daniel δεν έχουν έρθει καν στη πρότερη κατάσταση. Η χρηματοδότηση ήταν ανύπαρκτη και ανάγκασε την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόνη, να προσπαθεί να ανταποκριθεί στα κατεπείγοντα ζητήματα, με πάρα πολλά θέματα ανοιχτά και στη διαδικασία και στην αποτελεσματικότητα. Τα αναχώματα παραμένουν ανοιχτά και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε χρηματοδότηση 50 εκατ. Ευρώ , ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ,  αφού οι πληρωμές θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά…

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το Υπουργείο Υποδομών πήρε στην αρμοδιότητά του την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και ένα χρόνο μετά κανένα έργο δεν έχει γίνει, ούτε έχουν υπογραφεί συμβάσεις. 

6.ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Αφορά το τμήμα που δεν θα κάνει τις αποκαταστάσεις το Υπουργείο- δυστυχώς και εδώ το απόλυτο μηδέν, καμία χρηματοδότηση .

7.Αποκατάσταση οδικού δικτύου που η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους και η συντήρηση στην περιφέρεια. 

Και στο πεδίο αυτό, καμία χρηματοδότηση,  ούτε στην Περιφέρεια ούτε στους Δήμους.

8.Διαπλάτυνση ποταμών. 

Καμία ενέργεια μέχρι σήμερα,  παρά τις εμπεριστατωμένες προτάσεις των ειδικών.

9. Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου των εδαφών, των υπόγειων υδροφορέων και του νερού, ως προς την ποιότητα και υγειονομική ασφάλεια. 

Δυστυχώς, παρά τα εξαγγελθέντα, απολύτως καμία ειδική μέριμνα δεν ελήφθη από την Κυβέρνησή σας, προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένο και ειδικό πρόγραμμα ΔΙΑΡΚΟΥΣ ελέγχου των εδαφών και των νερών της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ΣΟΒΑΡΆ ζητήματα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία. 

Σήμερα, προτίθεστε να εξαγγείλετε μέτρα για το ζήτημα αυτό;

  Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Η Θεσσαλία δοκιμάστηκε σκληρά με Daniel, Elias και μια σειρά άλλων καταστροφών. Είναι αδύνατον να ανακάμψει -πέραν των αναγκαίων και ήδη δραματικά αργοπορημένων έργων αποκαταστάσεων και  αποζημιώσεων , που είναι επίσης ανεπαρκείς-, αν δεν υπάρξει ειδική χρηματοδότηση και αναπτυξιακή μέριμνα ΜΕ ΕΙΔΙΚΌ ΣΧΕΔΙΟ, για όλους τους τομείς της Οικονομικής δραστηριότητας, που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, στις επιχειρήσεις, στις οικογένειες.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Όπως γνωρίζετε, στο Κιλελέρ γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, με την εξέγερση των εξαθλιωμένων αγροτών της Θεσσαλίας, που διεκδίκησαν Ισότητα, Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη.

Αυτοί ήταν οι δικοί μας παππούδες, κολίγοι του κάμπου που διεκδίκησαν  μια αχτίδα του Ήλιου.  

Επιλέξατε συμβολικά, αυτόν τον τόπο σήμερα, που υπέστη βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες, για να εξαγγείλετε ξανά τα πολυβασανισμένα έργα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας. 

Τα χώματα αυτά,  είναι ιερά. 

Περιμένω έτσι να τα αντιμετωπίσετε με τις  εξαγγελίες σας και τουλάχιστον αυτά, να τα σεβαστείτε.»



Σχολιάστε εδώ