ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδοτικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2024

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδοτικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2024

Με πολλές και όμορφες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες θα κλείσουν την εκδοτική χρονιά οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη και φαντασία κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών τη χρονιά που διανύουμε. Σε μια εποχή που τα γεγονότα μοιάζουν να ξεπερνούν την ίδια την Ιστορία, κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς Προκλήσεις του Μέλλοντος, που διευθύνει ο Κωνσταντίνος Φίλης. Ο γνωστός διεθνολόγος παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό τους Παντελή Οικονόμου και Βασίλη Κοψαχείλη, με τα έργα τους Το τελευταίο λάθος και Γεω- επιχειρηματίες αντίστοιχα.

H λογοτεχνία έχει το 2024 την τιμητική της στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Εκδόσεις όπως το Για Πάντα της μοναδικής Claire Kilroy, το Η αληθινή ζωή της Μίκα της μπεστ σέλερ συγγραφέως Emiko Jean, το γεμάτο σασπένς και αγωνία Χάλκινο δάκρυ φτερωτό της Ειρήνης Ευφραιμίδη αλλά και το βιβλίο-σταθμός της παγκόσμιας λογοτεχνίας Εμείς οι ζωντανοί της Ayn Rand στόλισαν τη βιβλιοθήκη μας.

Η Μαρίνα Καρύδα –συνιδρύτρια της οργάνωσης Salvia, που προσφέρει πολύπλευρη βοήθεια στους εγκαυματίες– διηγήθηκε την εθνική τραγωδία που ζήσαμε όλοι, στο βιβλίο Μάτι, 23.7.2018, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη μάς γνώρισε την ξεχωριστή ιστορία του άστεγου Μιχάλη Σαμόλη, στο βιβλίο τους Αόρατοι Άνθρωποι.

Σε μια χρονιά ποδοσφαιρικού EURO, δεν θα μπορούσε να λείπει το βιβλίο που λάτρεψαν οι ποδοσφαιρόφιλοι (και μη) αναγνώστες! Στο Euro ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος μάς προσκάλεσε να κάνουμε παρέα ένα ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία εξήντα χρόνια, με πρόσχημα το ποδόσφαιρο.

Το 2024 οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τα βιβλία της πολυβραβευμένης συγγραφέως παιδικών και εφηβικών μυθιστορημάτων Lois Lowry και συγκεκριμένα τα Ο φύλακας της μνήμης και Το αίνιγμα του Γουίντεμπι. Επίσης εκδώσαμε το πρώτο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Ελένης Βασιλειάδη (Positive Parents) με τίτλο Όταν η καρδιά μου γεμίζει, καθώς και το σπουδαίο εικονογραφημένο βιβλίο Το μικρό νησί της συγγραφέως και εικονογράφου Έφης Λαδά.

Για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το 2024 ξεκίνησε με εξαιρετικά ονόματα και βραβευμένες εκδόσεις και θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο, με βιβλία που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νέο, πολύ επίκαιρο βιβλίο της πασίγνωστης δημοσιογράφου και ιστορικού Anne Applebaum, Απολυταρχία Α.Ε., είναι εδώ. Σήμερα, οι απολυταρχίες δεν υποστηρίζονται από έναν δικτάτορα, αλλά από εξελιγμένα δίκτυα που αποτελούνται από κλεπτοκρατικές οικονομικές δομές, τεχνολογίες επιτήρησης και επαγγελματίες προπαγανδιστές, τα οποία λειτουργούν σε πολλαπλά καθεστώτα, από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και το Ιράν. Δεν συνδέονται με μια ενωτική ιδεολογία, όπως ο κομμουνισμός, αλλά μάλλον με μια κοινή επιθυμία για εξουσία, πλούτο και ατιμωρησία, και αποτελούν ένα νέο είδος απειλής για τη Δημοκρατία.

Ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο και διεθνές μπεστ σέλερ είναι το Πέρα από το Τείχος: Η Ιστορία της Ανατολικής Γερμανίας, της γνωστής ιστορικού Katja Hoyer. Η συγγραφέας παραμερίζει τα συνήθη αφηγήματα του Ψυχρού Πολέμου για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και προσφέρει μια νέα, καλειδοσκοπική οπτική αυτής της εξαφανισμένης χώρας, αποκαλύπτοντας το πλούσιο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο που υπήρχε μέσα στην καταπίεση και τις κακουχίες. Βασιζόμενο σε μια τεράστια σειρά από συνεντεύξεις και έγγραφα που δεν έχουν ποτέ πριν χρησιμοποιηθεί, αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη ιστορία της άλλης Γερμανίας, πέρα από το Τείχος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν είχε τόση ανάγκη να επινοήσει νέες μορφές συλλογικής δράσης, ούτε το εγχείρημα αυτό φαινόταν τόσο δύσκολο όσο σήμερα. Οι Νέοι κανόνες του παιχνιδιού, το νέο βιβλίο του γνωστού πολιτικού και οικονομολόγου Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γάλλου οικονομολόγου Jean Pisany-Ferry έχει τριπλό σκοπό: να αναλύσει τις ρίζες αυτής της αντίφασης,

να αξιολογήσει, ανά τομέα, την κατάσταση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και να αντλήσει διδάγματα ώστε να χαράξει μια ατζέντα πολιτικής για τη διεξαγωγή της διεθνούς συλλογικής δράσης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ένα βιβλίο που θα αλλάξει τη ζωή όλων όσων το διαβάσουν, καθώς βοηθά τους αναγνώστες του στην κατάκτηση της ευτυχίας: Ο διάσημος καθηγητής του Harvard, Arthur C. Brooks και η μια και μοναδική Oprah Winfrey συναντιούνται στο Φτιάξε τη ζωή που θες και σας προσκαλούν να ξεκινήσετε ένα ταξίδι προς την ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες ζωής σας. Βασιζόμενοι στην επιστήμη αιχμής και στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει βοηθώντας ανθρώπους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξεις, οι δυο συγγραφείς σάς δείχνουν πώς να βελτιώσετε τη ζωή σας αυτή τη στιγμή, αντί να περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος γύρω σας. Μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο του παρόντος και του μέλλοντός σας στα χέρια σας αντί να ελπίζετε και να περιμένετε να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το βιβλίο αυτό είναι το εργαλείο σας για μια καλύτερη ζωή.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Το στρες στη ζωή μας από τον Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την καθιστική εργασία, το στρες και την ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Η συνειδητοποίηση αυτών των προκλήσεων και η προσαρμογή των συνηθειών μας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας.φόσον είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία ασθένειας στην εποχή μας. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η διαχείριση του στρες αποτελούν σημαντικά εργαλεία πρόληψης των επιπτώσεών του.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το τελευταίο μπεστ σέλερ των New York Times Η συναισθηματική ζωή των εφήβων, της πασίγνωστης ψυχολόγου Δρ Lisa Damour, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο. Αποτελεί έναν αναγκαίο οδηγό, που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν την έντονη και συχνά φορτισμένη συναισθηματική ζωή των εφήβων τους και τους δείχνει πώς μπορούν να τους υποστηρίξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε αυτό το κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο. Αναζητά και προσφέρει τις πιο χρήσιμες και ευρέως αναγνωρισμένες λύσεις.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο Ύμνος είναι η κλασική ιστορία της Ayn Rand για ένα δυστοπικό μέλλον, όπου υπάρχει μόνο το μεγάλο «Εμείς», και ο κόσμος στερεί από τα άτομα το όνομα και την ανεξαρτησία τους. Πρόκειται για ένα αφήγημα που ανοίγει τον δρόμο για τα μεταγενέστερα αριστουργήματά της, The Fountainhead και Atlas Shrugged.

«Σε ό,τι είχε απομείνει από την ανθρωπότητα, υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που τόλμησε να σκεφτεί, να αναζητήσει και να αγαπήσει. Έζησε στους σκοτεινούς αιώνες του μέλλοντος. Είχε διαπράξει ένα ασυγχώρητο αμάρτημα. Είχε ξεχωρίσει από το άβουλο ανθρώπινο κοπάδι. Ήταν ένας άνθρωπος μόνος του. Είχε ξαναβρεί τη χαμένη και ιερή λέξη – Εγώ».

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο αγαπημένος μπεστ σέλερ δημιουργός Rob Biddulph επιστρέφει με ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τον Γιγάντιο, τη… μικρότερη φάλαινα που θα βρεις στο νερό! Ο Γιγάντιος δέχεται πειράγματα επειδή είναι μικρόσωμος, όμως όταν ξαφνικά ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τιτάνας, βρίσκεται σε κίνδυνο, ο Γιγάντιος αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είσαι γίγαντας για να είσαι δυνατός. Μια συναρπαστική ιστορία για μικρά πτερύγια και μεγάλες καρδιές, που δεν φοβούνται να σπάσουν τα στερεότυπα και να ξεχωρίσουν!

Τον Σεπτέμβρη θα γνωρίσουμε και τα Τρία μικρά μαϊμουδάκια! Θα μας συστηθούν μέσα από δύο τίτλους από τους σημαντικούς δημιουργούς εικονοβιβλίων Quentin Blake και Emma Chichester Clark, γεμάτους χιούμορ, σκανταλιές και ανάλαφρη παιδική διάθεση.

Η Χίλντα Σνιμπς έχει τρία μικρά μαϊμουδάκια, τον Τιμ, τον Σαμ και τη Λούλου. Όποτε τα αφήνει μόνα τους, τα κάνουν όλα άνω κάτω… Στο Χριστούγεννα με τα τρία μαϊμουδάκια, θα περάσουν όλοι μαζί τις γιορτές στο σπίτι του θείου Γκίλμπερτ, φυσικά με τον δικό τους ιδιαίτερο… φασαριόζικο τρόπο!

Η εικονογράφηση, πλούσια σε χρώματα και λεπτομέρειες, φέρνει κάτι από τα κλασικά παιδικά βιβλία που αγαπάμε στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οι Michelle Knudsen και Kevin Hawkes, το δίδυμο πίσω απ’ το πετυχημένο Λιοντάρι στη βιβλιοθήκη, μας χαρίζουν άλλη μια τρυφερή ιστορία, αυτή τη φορά για τον Λουίτζι, το αραχνάκι που ήθελε να γίνει γατάκι. Ένα αραχνάκι τρυπώνει σε ένα παλιό σπίτι. Όταν όμως ξυπνά το επόμενο πρωί, ένα χέρι το σηκώνει προς το φως. «Είσαι ένα πολύ ασυνήθιστο γατάκι» λέει μια κυρία. «Θα σε φωνάζω Λουίτζι». To αραχνάκι, κολακευμένο, αποφασίζει να πάει με τα νερά της. Για πόσο όμως θα αντέξει; Μία κλασική, feel-good ιστορία, γεμάτη χιούμορ, ζεστασιά και την καθησυχαστική διαβεβαίωση πως οι κατάλληλοι άνθρωποι θα μας αποδεχτούν και θα μας αγαπήσουν για αυτό ακριβώς που είμαστε.

Άραγε τι χρειαζόμαστε για να ζεσταθούμε; Ο Neil Gaiman, βραβευμένος συγγραφέας και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έγραψε ένα δυνατό ποίημα που δίνει την απάντηση, στο Ό,τι χρειάζεσαι για να ζεσταθείς.

Με τα δικά του λόγια: «Ερχόταν ο χειμώνας και οι άνθρωποι θα κρύωναν, ειδικά οι άνθρωποι που δεν είχαν σπίτι, γιατί είχαν τραπεί σε φυγή εξαιτίας των εχθροπραξιών στις χώρες όπου ζούσαν, ή γιατί τα σπίτια τους, και μερικές φορές οι πόλεις τους ή τα χωριά τους, είχαν καταστραφεί. Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου σε αυτούς τους ανθρώπους και να συγκεντρώσουμε χρήματα για να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν ζεστοί. Στράφηκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρώτησα τους ανθρώπους ποιες ήταν οι δικές τους αναμνήσεις ζεστασιάς. […] Πήρα τις αναμνήσεις τους κι άρχισα να τις υφαίνω σε ένα ποίημα, όσο καλύτερα μπορούσα. Ήταν ένα ποίημα για όταν έρχεσαι μέσα από το κρύο, για τη σωματική ζεστασιά και για τη ζεστασιά της οικογένειας, των φίλων, της ασφάλειας…»

Δεκατρείς εξαιρετικοί καλλιτέχνες εικονογράφησαν το συγκινητικό έργο του Gaiman, ο καθένας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, μεταξύ άλλων και οι αγαπημένοι Oliver Jeffers, Richard Jones, Benji Davies, Daniel Egnéus. Η μετάφραση είναι της Πετρούλας Γαβριηλίδου.

Ο Οκτώβριος φέρνει ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό νέο για εμάς: Τα Ελληνικά, η αγαπημένη σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με διασκευές κλασικών έργων ελληνικής λογοτεχνίας, επιστρέφουν! Η επανέκδοση των εκπληκτικών διασκευών δια χειρός Κώστα Πούλου ξεκινά με τα Χριστούγεννα του τεμπέλη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον Τρομάρα του Γεώργιου Βιζυηνού και τη Θάλασσα του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Φυσικά, η σειρά επανέρχεται φρέσκια και ανανεωμένη, με νέο σχήμα και ολοκαίνουργιες εικονογραφήσεις τριών σύγχρονων Ελλήνων εικονογράφων: του Κώστα Μαρκόπουλου, της Θέντας Μιμηλάκη και του Αχιλλέα Ραζή, με τον καθένα να δίνει το δικό του προσωπικό ύφος και τη δική του ιδιαίτερη ματιά στα κλασικά έργα.

Η επανέκδοση των Ελληνικών αποτελεί μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τις διαχρονικές αυτές ιστορίες και να τις συστήσουμε στους μικρούς μας φίλους, φέρνοντάς τους σε μια πρώτη επαφή με τη σπουδαία παράδοση της ελληνικής γραμματείας, με την ελπίδα να τους συναρπάζει για πολλά χρόνια ακόμα.

Από τις δημιουργούς του Λύκου Ζαχαρία, Orianne Lallemand και Éléonore Thuillier, έρχονται δύο καρτονέ βιβλία με έξι διαφορετικούς ήχους! Τα πολύ μικρά παιδιά θα διασκεδάσουν μαθαίνοντας, με τα Ο μικρός λύκος ακούει κλασική μουσική και Ο μικρός λύκος και τα ζωάκια της φάρμας. Παρέα με τον μικρό λύκο, θα ακούσουν κλασικές μελωδίες, θα ανακαλύψουν πασίγνωστους κλασικούς συνθέτες και θα γνωρίσουν τα ζωάκια, προσπαθώντας να μιμηθούν τις φωνές τους.

Τον Οκτώβριο έρχεται –επιτέλους– στην Ελλάδα ο συναρπαστικός κόσμος του θρυλικού Richard Scarry! Ο κόσμος αυτός, γεμάτος ανθρωπόμορφα ζωάκια, πολυάσχολα και φιλικά, αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα αγαπημένο καταφύγιο για μικρούς και μεγάλους. Ο Αμερικανός Scarry, έχοντας εκδώσει πάνω από 300 βιβλία στο σύνολο της πορείας του και έχοντας πετύχει πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων παγκοσμίως, έχει μέχρι και σήμερα –τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του– φανατικούς θαυμαστές όλων των ηλικιών. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος τον συστήνουν στο ελληνικό κοινό με τους τίτλους Η μεγάλη πιτο-ληστεία και Το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο!, σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου.

Τα βιβλία του Richard Scarry εμφανίζονται συχνά σε λίστες με τα αγαπημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών. Εάν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τον μαγικό κόσμο του, μπορείτε να ακολουθήσετε τον επίσημο λογαριασμό @richardscarrylove στο Instagram!

Η Μυρτώ Δεληβοριά μάς προσκαλεί να μάθουμε να μετράμε μέχρι το 10, παρέα με ζώα! Το ξεκαρδιστικό 1, 2, 3 Ήρθε η σειρά σου! Ακόμα πλένεις την ουρά σου; δεν είναι άλλο ένα βιβλίο «μαθαίνω να μετρώ»… Πόσα ζώα χρειάζονται για να σε μάθουν να μετράς μέχρι το 10; Πόση ώρα παίρνει σε μια μαϊμού να κάνει ντους; Πόσες αρκούδες χωράνε στην αγκαλιά σου; Πόσα κουνέλια και πόσες καμηλοπαρδάλεις χρειάζονται για να ξεμπερδέψουν έναν τεράστιο κόμπο; Τις σουρικάτες ποιος τις κάλεσε; Πόσα λάθη μπορούν να γίνουν από το 1 ως το 10; Πολλά…

Το Να είσαι ελεύθερο, μικρό μου είναι ένα απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο, γραμμένο με λυρικότητα, που μας προτρέπει να ζήσουμε την περιπέτεια της εξερεύνησης του κόσμου για να βρούμε τον εαυτό μας. Πρόκειται για το πρώτο κείμενο της Olivia Hope, που εικονογράφησε φαντασμαγορικά ο βραβευμένος Daniel Egnéus και μετέφρασε σε υπέροχη ρίμα ο Γιώργος Τσακνιάς. Αποδράστε στη φύση και αγκαλιάστε την ελευθερία με αυτό το βιβλίο-ύμνο στην τόλμη και την αυτοπεποίθηση. Πετάξτε πάνω από ωκεανούς, τρέξτε στα χιονισμένα βουνά παρέα με τους λύκους, χορέψτε με τις πυγολαμπίδες και ετοιμαστείτε να ζήσετε… ελεύθεροι!

Στο Φίλις και Γκρέις, θα διαβάσουμε για τη συγκινητική φιλία ανάμεσα σε ένα μικρό κορίτσι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που πάσχει από άνοια. Η μικρή Γκρέις μένει δίπλα στη Φίλις, η οποία ζει μόνη. Η μνήμη της Φίλις έχει ξεκινήσει να την προδίδει, όμως αυτό δεν αποτρέπει την Γκρέις απ’ το να την επισκέπτεται ολοένα και περισσότερο και να περνά χρόνο μαζί της. Οι δεκαετίες που τις χωρίζουν δεν έχουν καμία σημασία· μια γλυκιά και δυνατή φιλία γεννιέται ανάμεσά τους! Ο Nigel Grace υπογράφει αυτή τη δυνατή ιστορία και η Bethan Welby την εικονογραφεί με τρυφερότητα.

Τον Νοέμβριο θα διαβάσουμε, παρέα με τους μικρούς μας φίλους, τις Ιστορίες καληνύχτας του παππού από την Karine-Marie Amiot. Μετά τις Ιστορίες καληνύχτας της γιαγιάς, έρχεται άλλος ένας χορταστικός τόμος με τρυφερές ιστορίες καληνύχτας, σε μια εντυπωσιακή έκδοση, με την ονειρική εικονογράφηση της Julie Mellan.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και οι χριστουγεννιάτικοι τίτλοι! Στα Φώτα των Χριστουγέννων της Ruth Symons θα ακολουθήσουμε ένα παιδάκι και τον μπαμπά του στη διαδρομή τους πίσω στο σπίτι την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μια φωτεινή χριστουγεννιάτικη ιστορία, με εικόνες που ζωντανεύουν καθώς γυρνάς τις σελίδες! Με ποιητικό κείμενο και πανέμορφη εικονογράφηση από την Carolina Rabei, τα Φώτα των Χριστουγέννων θα βρουν μια θέση στην καρδιά όλης της οικογένειας.

Στο Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο θαύμα θα παρακολουθήσουμε την –βασισμένη σε αληθινή ιστορία–περιπέτεια μιας μικρής κουκουβάγιας. Ο Μάριος και οι εργάτες του κόβουν ένα ψηλό έλατο για να το στολίσουν ως χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία της πόλης. Όμως μαζί με το έλατο, έρχεται και μια μικρή κουκουβάγια, που τρομαγμένη κρύβεται στα κλαδιά του. Ο Μάριος και η κόρη του, Αιμιλία, φροντίζουν την κουκουβάγια μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει ελεύθερη στο δάσος. Το κείμενο είναι του Erhard Dietl, ενώ η ευχάριστη εικονογράφηση της Andrea Stegmaier.

ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Για τους νεαρούς μας φίλους-λάτρεις της λογοτεχνίας, ο Οκτώβριος φέρνει τρεις ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες. Οι νεαροί αναγνώστες δεν πρέπει να χάσουν το Ψάχνοντας τον Αρκούδο, από τη Hannah Gold, τη συναρπαστική συνέχεια του περσινού αγαπημένου Η τελευταία αρκούδα. Με τις όμορφες εικόνες του Levi Pinfold, το Ψάχνοντας τον Αρκούδο είναι μια μεγαλειώδης περιπέτεια επιβίωσης και μια συγκινητική ιστορία αγάπης που μας δείχνει πώς γεννιέται η ελπίδα από τα πιο μικρά ξεκινήματα. Η μετάφραση έγινε από την Πετρούλα Γαβριηλίδου.

Τον ίδιο μήνα, εγκαινιάζουμε και μία ολοκαίνουργια σειρά μυστηρίου και φαντασίας, για αγόρια και κορίτσια, από τους Κυριάκο Αθανασιάδη και Γιώργο Δάμτσιο, με τίτλο Τα κύματα του χρόνου. Το πρώτο βιβλίο της σειράς θα έχει τίτλο Άγρια Χώρα. Μία μικρή αμερικανική πόλη. Δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ένα παλιό ξενοδοχείο που κρύβει ένα τρομερό μυστικό. Και μία… χρονομηχανή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα γεμάτο κινδύνους και περιπέτεια ταξίδι στο παρελθόν της γης, τον καιρό των Νεάντερταλ… Την εικονογράφηση της σειράς επιμελείται η Κατερίνα Σωτηροπούλου.

Τέλος, για τους νεαρούς αναγνώστες τον Οκτώβριο έρχεται μια συγκινητική, αληθινή ιστορία επιβίωσης, όπου η θέληση και το πείσμα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οδήγησαν στον θρίαμβο. Το Γυρισμός στο σπίτι (προσωρινός τίτλος) του Saroo Brierley, σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά, είναι ένα βιβλίο-ύμνος στη σημασία του να μην εγκαταλείπεις την ελπίδα.

Ο Σαρού είχε χαθεί σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Ινδία σε ηλικία πέντε ετών. Μη γνωρίζοντας το όνομα της οικογένειάς του ή από πού καταγόταν, επιβίωσε για εβδομάδες στους δρόμους της Καλκούτα, πριν μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο, όπου και τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι από την Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι ήταν ευτυχισμένος στη νέα του οικογένεια, ο Σαρού πάντα αναρωτιόταν για την καταγωγή του. Όταν πια ήταν νεαρός ενήλικας, με τη βοήθεια του Google Earth, έψαξε για ορόσημα που αναγνώριζε και θυμόταν. Και μια μέρα, μετά από χρόνια αναζήτησης, βρήκε ως εκ θαύματος αυτό που έψαχνε. Το βιβλίο αποτέλεσε τη βάση για την κινηματογραφική ταινία “Lion”, που κέρδισε έξι υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ.

Τον Σεπτέμβρη, θα προσεγγίσουμε το αλφάβητο μέσω της τέχνης, με το Αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη, της Ελένης Γερουλάνου. Βασισμένο στα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών: για τα μικρότερα παιδιά, αποτελεί μια πρώτη επαφή με το αλφάβητο, ενώ, για τα μεγαλύτερα, ένα χρήσιμο λεύκωμα με μερικούς από τους θησαυρούς που φιλοξενεί το Μουσείο. Επιτέλους, ένα αλφαβητάρι που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια!

Τέλος, το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις μας, το πολύ

ξεχωριστό Γυναίκες που άγγιξαν και ξεπέρασαν τον μύθο – Αρχαιότητα και Βυζάντιο. Το βιβλίο και τα κείμενά του επιμελούνται η Βασιλική Μαρκάκη και ο Ζήνωνας Ζαμπακίδης, ενώ ο Θεόδωρος Παπακώστας (aka Archaeostoryteller) υπογράφει έναν δυνατό πρόλογο: «[…] Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το πόσο καλές και όμορφες ήταν κάποιες πριγκιποπούλες του παραμυθιού και του μύθου. Δεν είναι ένα βιβλίο ενδυνάμωσης μικρών κοριτσιών. Αυτό είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει μπροστά μας απίθανες μα απόλυτα πραγματικές ιστορίες αυθεντικών ανθρώπων, όπως θα έπρεπε να είναι ήδη καταφανώς μπροστά μας, για να αντιληφθούμε το μεγαλείο, την αγωνία, την δυσκολία, την ευτυχία του να είσαι άνθρωπος. […]

Ας πάρουν επιτέλους τη θέση τους όλες αυτές οι γυναίκες στην ιστορία, στον μύθο, και πέρα από τον μύθο. Για να μας εμπνεύσουν όλους και όλες».

Τις σπουδαίες γυναίκες του βιβλίου εικονογράφησε μοναδικά η Ρένια Μεταλληνού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ