Μ. Κρανίδης στο “Π”: Τα επτά μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας και στέγης

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Τα επτά μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας και στέγης

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO «Krama Property»,
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
www.kramaproperty.com


Σήμερα υπάρχουν ακόμη πολλά κρίσιμα ανοικτά ζητήματα ακίνητης περιουσίας των επτά εκατομμυρίων ελλήνων ιδιοκτητών και η αντιμετώπισή τους στην ουσία διαμορφώνει και αποτελεί ένα ζητούμενο και τελικά μια ολοκληρωμένη πολιτική στέγης και ακινήτων.

Τα επτά σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ακίνητη περιουσία και στέγη είναι επιγραμματικά τα παρακάτω:

1.H νέα μόνιμη μείωση της φορολογίας ακινήτων, όπως του ΕΝΦΙΑ, με κίνητρα έκπτωσης και κατάργηση συμπληρωματικού τμήματος, του φόρου μισθωμάτων και σύμπτυξη ή κατάργηση των 45 λοιπών που επιβαρύνουν ένα ακίνητο σε όλες τις φάσεις εξέλιξής του, όπως η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα.

2.Η προστασία και η στήριξη των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Με την κατάργηση της επέκτασης και βελτίωσης των προδιαγραφών και ειδικά της ταχύτητας υλοποίησης των προγραμμάτων επιδότησης τύπου «Εξοικονομώ» και τη διεύρυνση και υιοθέτηση μόνιμων φορολογικών κινήτρων, π.χ. της έκπτωσης φόρου 16.000 ευρώ για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Μια ενέργεια που επίσης θα ενισχύσει την αξιοποίηση χιλιάδων κενών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση του επιπέδου τιμών τους.

3.Η άμεση λύση του μεγάλου ζητήματος της νόμιμης δόμησης των εκτός σχεδίου ακινήτων, ειδικά μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για την άμεση αναγνώριση των οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και για την οριστική προστασία χιλιάδων ιδιοκτησιών εκτός σχεδίου, ειδικά από την απαξίωσή τους και τις αναίτιες διεκδικήσεις του Δημοσίου.

4.Η ξεκάθαρη ισορροπημένη οργάνωση των πολεοδομικών ζητημάτων ειδικά του μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012, η άμεση επιτάχυνση των εντάξεων σχεδίου, η ενεργοποίηση της ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 που αναίτια σταμάτησε το 2020 και βέβαια η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και δασικών χαρτών σωστά και με δίκαιο και λογικό τρόπο για τους ιδιοκτήτες προστατεύοντας τα δικαιώματά τους και όχι «καταστρατηγώντας ή υφαρπάζοντάς» τα.

5.Η στήριξη της κοινωνικής στέγης με αξιοποίηση χιλιάδων κενών ακινήτων του Δημοσίου και την κοινωνική κατοικία. Προγράμματα όπως το «Στέγη για νέους» με επιδότηση επιτοκίου και τα «Ανακαινίζω-Μισθώνω», «Κάλυψη» με επιδότηση ενοικίου είναι δύο τέτοια παραδείγματα πολιτικής, και η νέα κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει τη συνολική χρηματοδότηση και τις προδιαγραφές τους. Επίσης, μια σχετική πρόταση είναι η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων ως κοινωνική στέγη, μέσω των Δήμων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές.

6.Η πολιτική εξισορρόπησης των τιμών και ενοικίων κατοικίας, που σήμερα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο με κύριο μέλημα την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων, όπως κίνητρα για την αξιοποίηση των κενών κατοικιών και για τη μείωση των ενοικίων με ταυτόχρονη μείωση φορολογίας ακινήτων.

7.Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, ενέργειας, ανακαίνισης και ανέγερσης των ακινήτων, κατοικιών και επαγγελματικών. Η ραγδαία αύξησή τους τα προηγούμενα έτη απαιτεί μια σταθερή ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης, ώστε να είναι βιώσιμη η καθημερινή λειτουργία των ακινήτων, όπως η πτώση του ενεργειακού κόστους, του ηλεκτρισμού, του κόστους κατασκευής-ανακαίνισης και η πτώση του εξαιρετικά υψηλού γενικού κόστους στέγης και λειτουργίας για τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ή μισθωτές τους.

Ο χρόνος έχει παρέλθει καθώς όλα τα ανωτέρω ζητήματα είναι διαχρονικά. Βελτιώσεις και αλλαγές θετικές έχουν γίνει, υπάρχουν όμως και ουσιαστικές παραλείψεις και καθυστερήσεις. Τα επτά ζητήματα έχουν συζητηθεί και αναλυθεί διεξοδικά, οι λύσεις υπάρχουν και είναι εφικτές. Απαιτείται βούληση της κυβέρνησης και της πολιτείας γιατί αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας και βέβαια απαιτούν άμεσα ολοκληρωμένη παρέμβαση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ