Κ. Τσιάρας στο “Π”: Επένδυση στη Γνώση: Ο δρόμος προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική αγροτική οικονομία

Κ. Τσιάρας στο “Π”: Επένδυση στη Γνώση: Ο δρόμος προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική αγροτική οικονομία

Του
ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας


Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν διαχρονικά βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Βασική μας προτεραιότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι όχι μόνο η στήριξη των νέων αγροτών αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη εκπαίδευση του κλάδου. Άλλωστε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει στρατηγικά να επενδύσει στη γνώση, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.

Ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή νέων, αποδοτικών μεθόδων παραγωγής και φυτοπροστασίας. Οι παραδοσιακές πρακτικές, αν και σημαντικές, δεν αρκούν πλέον για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και της κλιματικής κρίσης.

Και εδώ οφείλουμε εμείς ως Πολιτεία να επέμβουμε ώστε να δώσουμε στους αγρότες ένα νέο εργαλείο, ίσως το πιο καθοριστικό όλων. Οι νέοι ειδικά αγρότες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στις πρακτικές τους. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ήδη εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. Για παράδειγμα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για Δικαιούχους Νέους Γεωργούς και Μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, το οποίο αφορά τις εξής τέσσερις κατηγορίες κατάρτισης: «Φυτική Παραγωγή», «Ζωική Παραγωγή», «Μελισσοκομία (Μεικτή)» και «Συνδυαστική Παραγωγή: Φυτική-Ζωική, Φυτική-Μελισσοκομία, Ζωική-Μελισσοκομία, Φυτική-Ζωική-Μελισσοκομία». Μάλιστα, ήδη από το 2021 – 2022 ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριος φορέας αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχει» επτά (7) ειδικότητες του Τομέα: Γεωπονίας – Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ενώ ο Οργανισμός υλοποιεί προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης που αφορούν τους μελισσοκόμους και τους νέους γεωργούς.

Εν κατακλείδι, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε βέβαιοι ότι η γνώση και η κατάρτιση είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, οι αγρότες μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας.

Ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύοντας την εκπαίδευση, προωθώντας τη διαφάνεια και υλοποιώντας τις αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Με την επένδυση στη γνώση, ανοίγουμε νέους δρόμους για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για όλους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ