Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Όχι άλλα ψεύτικα, μεγάλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη

Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Όχι άλλα ψεύτικα, μεγάλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη

Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης


Επί πέντε χρόνια, ο κύριος Μητσοτάκης επισκέπτεται παραμονές της ΔΕΘ τη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει ένα μακρύ κατάλογο έργων, τα οποία μόλις φύγει από την πόλη τα ξεχνάει και τα ξαναθυμάται ένα χρόνο μετά για να τα παρουσιάσει ως νέα. Η πραγματικότητα και η κατάσταση που επικρατούν στην πόλη σε όλους τους τομείς αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του παραμένουν κενό γράμμα.

Εδώ και πέντε χρόνια η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται. Οι συμπολίτες μας βιώνουν καθημερινά αυτή την απαξίωση, την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό για τα μεγάλα και κρίσιμα έργα και για αυτό έδωσαν την απάντηση στην κάλπη των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Το κυκλοφοριακό έχει καταντήσει καθημερινός εφιάλτης με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού καθυστέρησε χαρακτηριστικά την κατασκευή του Μετρό, ενώ συγχρόνως κατέστρεψε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ακύρωσε τον διαγωνισμό των 350 νέων λεωφορείων που είχαμε δρομολογήσει, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες ιδιωτικοποιούνται και επέλεξε το αμφιλεγόμενο έργο του fly over χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη που δημιουργεί καθημερινή ασφυξία στην πόλη.

Τα νοσοκομεία της πόλης καταρρέουν, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει, με αποτέλεσμα τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες που θρηνήσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα αρκείται σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις για κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για αυτό.

Η Δημόσια Παιδεία έχει μπει στο στόχαστρο, καταργούνται συνεχώς σχολεία και συγχωνεύονται τμήματα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης εις βάρος των παιδιών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Δεν δίστασαν να βάλουν λουκέτο σε δύο ειδικά σχολεία και να προχωρήσουν σε διαμοιρασμό των μαθητών στα υπόλοιπα που είναι ήδη υπερπλήρη και λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια, λίγο πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Οι λίγοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι, τα καλύτερα «φιλέτα» της πόλης εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να αξιοποιούνται για ελεύθερους χώρους πρασίνου και για κοινωνικές υποδομές, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες που στενάζουν σε μια πόλη με τη χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που είχαμε δρομολογήσει εγκαταλείφτηκαν και βάλτωσαν, η κατασκευή του έκτου προβλήτα στο λιμάνι, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τα εθνικά δίκτυα, τα αντιπλημμυρικά έργα, όλα έχουν παραπεμφθεί στις νεοδημοκρατικές καλένδες. Το παραλιακό μέτωπο βάλτωσε και αυτό, ενώ ευτυχώς οι προσπάθειες εκχώρησης τμημάτων του σε ιδιωτικά συμφέροντα, με ιδιαίτερα επιβαρυντικούς για το περιβάλλον όρους, φαίνεται ότι ακυρώνονται μετά από την έντονη αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και μέρους του πολιτικού προσωπικού της πόλης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης έχει αφεθεί στη μοίρα του και πλήττεται από την πολιτική και τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης. Δεκάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο καθημερινά και δημιουργούν μια αποκαρδιωτική εικόνα τόσο στο Κέντρο όσο και στις γειτονιές.

Το στεγαστικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, τα ενοίκια έχουν πάρει φωτιά, το ίδιο και οι πωλήσεις, και καθιστώντας τη στέγη απλησίαστο όνειρο αποτρέπει τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια, με αποτέλεσμα το δημογραφικό να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Φέτος όμως ο πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε στις γνωστές εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη, αλλά αποφάσισε να «σώσει» και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όχι βέβαια με έργα, αλλά με μια ακόμα επικοινωνιακή φιέστα. Ακούσαμε τον εμπνευστή και ενορχηστρωτή του πλέον συγκεντρωτικού και αυταρχικού μοντέλου άσκησης εξουσίας, του «Επιτελικού Κράτους», να καταγγέλλει το αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης και να το ενοχοποιεί για τις περιφερειακές ανισότητες.

Είναι αστείο, αν δεν είναι τραγικό, ο αρχηγός του κόμματος και της παράταξης που ιστορικά και παραδοσιακά στάθηκαν απέναντι σε κάθε προσπάθεια περιφερειακής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, καταδίκασαν την ελληνική Περιφέρεια στην υστέρηση και στην οπισθοδρόμηση, παράδοση που και ο ίδιος συνεχίζει, να μιλάει για το αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.

Τα πρόσφατα λουκέτα των ελάχιστων βιομηχανιών που είχαν απομείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των αποτελεσμάτων της πολιτικής του, όπως και ότι η ανισότητα της Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με την Αττική αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το ΑΕΠ βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μισό της Αττικής. Η περιφερειακή σύγκλιση για την οποία μίλησε ο κύριος Μητσοτάκης αποτελεί άλλη μια απατηλή υπόσχεση από αυτές που συνηθίζει.

Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει ενώ διανύει τον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής του, καθιστά τις εξαγγελίες του κενό γράμμα και τον ίδιο αναξιόπιστο. Δυστυχώς για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, όσες επικοινωνιακές φιέστες και να διοργανώσει, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ