Γ. Σιδέρης στο “Π”: Με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα

Γ. Σιδέρης στο “Π”: Με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΩΡΛ – Χειρουργού Κεφαλής Τραχήλου, Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ,
Υπεύθυνου του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ


Σε εφαρμογή μπήκαν πρόσφατα νέες αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιστρατεύοντας απαράδεκτους εκβιασμούς, η κυβέρνηση της ΝΔ φορτώνει στις πλάτες του λαού 30 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει έτσι κι αλλιώς για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Ουσιαστικά βάζει το μαχαίρι στον λαιμό των ασθενών, απειλώντας ότι αν δεν πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τα φάρμακά τους δεν θα τα βρίσκουν στα φαρμακεία!

Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι σε απόλυτη συνέπεια και συνέχεια της στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία που προδιαγράφεται και από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. Συνολικά στη χρηματοδότηση της Υγείας το κράτος συμμετέχει μόλις κατά 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή η τσέπη του λαού, κατά 69,6%. Τα τελευταία δέκα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών μειώθηκε κατά 62%, ενώ στη μείωση αυτού του ποσού υπήρξε κοινή επιχειρηματολογία από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, για «μείωση της σπατάλης», «αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας», «νοικοκύρεμα» κ.λπ.

Μέσα στο καλοκαίρι συνέχισαν και γιγαντώθηκαν τα τεράστια κενά σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων) σε όλες τις άλλες δομές υγείας, οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, χρόνιες αναμονές για ένα χειρουργείο, οι κλειστές ΜΕΘ, τα ασθενοφόρα – καρότσες ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο οξυμμένη, οι ελλείψεις σε αίμα, ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία είναι παραδομένη αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και την ατομική ευθύνη.

Την ίδια στιγμή οι δραματικές αυτές ελλείψεις έχουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις στην υγεία του λαού σε έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα, οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και αλλού.

Όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε αστοχίες ή ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, στην υπαρκτή αλαζονεία του οποιουδήποτε υπουργού ή διοικητή νοσοκομείου, όπως διατείνεται η «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», αλλά σε συντονισμένο σχέδιο πλήρους παράδοσης του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μετατροπής του ασθενούς σε πελάτη και του εργαζόμενου υγειονομικού σε ένα εργασιακό μοντέλο μερικής και ελαστικής απασχόλησης. Αυτό το σχέδιο υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και όλες οι ομάδες της σμπαραλιασμένης και εκφυλισμένης σοσιαλδημοκρατίας. Η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονης προκλητικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα ευθύνεται για τα αποτελέσματα που ζουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί.

Η δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός στην Υγεία και το φάρμακο επιβεβαιώνει ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία και το φάρμακο ως κερδοφόρο εμπόρευμα. Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι η αντανάκλαση ενός συστήματος που πνίγεται στις αντιφάσεις του. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επιστημονικές και τεχνολογικές ώστε να καλύπτονται εξολοκλήρου οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλης της κοινωνίας, μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα όλη η απαραίτητη υποδομή, υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό και η γνώση για έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας όλου του λαού. Αντί αυτού στον πυρήνα της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, όπως και των κατευθύνσεων της ΕΕ που εφαρμόζουν, είναι η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο λαός μας δεν είναι μόνος του. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, στήριξη των δομών Υγείας και όλων των κοινωνικών δομών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής όλων των ασθενών σε όλα τα φάρμακα, πλήρης αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, με χρηματοδότηση του 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση όλων των «λιστών» και αποζημίωση όλων των φαρμάκων. Για ολοκληρωμένο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ