Είναι η… ζάχαρη η νέα, πολλά υποσχόμενη  θεραπεία για την τριχόπτωση;

Είναι η… ζάχαρη η νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την τριχόπτωση;

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Νέα έρευνα αναδεικνύει ένα φυσικό σάκχαρο ως πιθανή αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή μορφή αλωπεκίας σε άντρες και μια από τις συχνότερες στις γυναίκες.

Θα μπορούσε ένα απλό, φυσικό σάκχαρο να είναι στο μέλλον μια αποτελεσματική –και χωρίς παρενέργειες– θεραπεία για τη φαλάκρα; Και μάλιστα, η διαφορά να είναι ορατή μετά από μόλις 20 ημέρες; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν, οι οποίοι βρίσκονται –ανέλπιστα– στον δρόμο για την ανακάλυψη μιας πιθανής αποτελεσματικής θεραπείας για την ανδρογενετική αλωπεκία, την οποία περιγράφουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Pharmacology».

Πώς φτάσαμε να συζητάμε τα σάκχαρα για τη θεραπεία της αλωπεκίας

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν μελετούν πώς ένα φυσικό σάκχαρο (2-δεοξυριβόζη – 2dDR) μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών μέσω του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων. Μια α­προσδόκητη παρατήρηση κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών έδειξε ότι το τρίχωμα των ποντικών γύρω από τις θεραπευόμενες περιοχές αναπτυσσόταν ταχύτερα σε σύγκριση με το υπόλοιπο τρίχωμα των ζώων. Το γεγονός τράβηξε την προσοχή των ερευνητών, οι οποίοι εφάρμοσαν για διάστημα 20 ημερών το 2dDR, σε μορφή τοπικού τζελ, σε ποντίκια με οφειλόμενη σε τεστοστερόνη αλωπεκία, ακολουθώντας ένα μοντέλο που αναπαριστά τα δεδομένα της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυ­ντικά: Το 2dDR όχι μόνο ενίσχυσε τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγεί­ων αλλά και προκάλεσε την αναγέννηση των τριχών, παρουσιάζοντας α­ποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με αυ­τή της μινοξιδίλης, μιας από τις πιο α­ποτελεσματικές θεραπείες για την τριχόπτωση.

«Η δυναμική της 2-δεοξυριβόζης στην αναγέννηση των μαλλιών είναι μια συναρπαστική εξέλιξη. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό το φυσικά απαντώμενο σάκχαρο μπορεί να ενισχύσει την παροχή αίματος στα τριχοθυλάκια, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη των μαλλιών. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για την ανδρογενετική αλωπεκία σε άντρες και γυναίκες», σχολιάζει για τα ευρήματα της έρευνας ο δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στη FUE μεταμόσχευση μαλλιών και επιστημονικός διευθυντής της Advanced Hair Clinics. «Σήμερα, για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας εφαρμόζουμε μινοξιδίλη, φιναστερίδη και ντουταστερίδη, αποτελεσματικές και δοκιμασμένες θεραπείες, που δρουν παρατείνοντας τη φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Στις θεραπευτικές μας επιλογές υ­πάρχει, επίσης, η PRP (Platelet-Rich Plasma) μεσοθεραπεία μαλλιών. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες στο πλάσμα αίματος του ίδιου του ασθενούς, διεγείροντας την ανάπτυξη των μαλλιών και βελτιώνοντας την πυκνότητά τους. Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE παραμένει μια αποτελεσματική και φυσική λύση για την αποκατάσταση της αλωπεκίας, καθώς και για αποκατάσταση του hairline και ενίσχυση της πύκνωσης σε άντρες αλλά και γυναίκες. Ακόμη, όμως, και μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών, η συντηρητική αγωγή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση των μεταμοσχευμένων και των υπαρχόντων μαλλιών.

Άρα, κάθε νέα συντηρητική θεραπεία είναι σημαντικό νέο για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης», συμπληρώνει ο δρ Βεκρής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ