Έξαρση του στρεπτόκοκκου σε παιδιά και ενήλικες
12 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
–Παιδίατροι: Μην αφήνετε τους ανηλίκους να εξαντλούνται από το παιχνίδι – ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να προσέχουμε
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Μετά την πανδημία Covid-19, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS της χώρας στις αρχές του 2023.
Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες), εκ των οποίων απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024 έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), εκ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο ΓΝ Ηλείας καθώς σε δείγματα από θανόντα ασθενή στην Ηλεία, για τον οποίο αρχικά ως αιτία θανάτου είχε αναφερθεί το τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε S. Pyogenes ομάδας Α.
Παράλληλα, υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα στα κάτω άκρα), σε δείγματα του οποίου απομονώθηκε επίσης S. Pyogenes. Η απομόνωση έγινε και στις δύο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό. Ο ΕΟΔΥ προέβη σε συνεννόηση ώστε να αποσταλούν τα στελέχη σε εξειδικευμένο εργαστήριο και να γίνει περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δύο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμη ασθενείς με κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα που επισκέφθηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.
Παρά τη χρονική συγκυρία των δύο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες, που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν να είχαν ξεκινήσει πριν από τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.
Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα, πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου, strep tests σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο, από τα οποία ένα είχε θετικό strep test, το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή, αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για τον λόγο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι για την αίσια έκβαση της νόσου είναι εξαιρετικά σημαντικά τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, όπως και η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό εάν εκδηλωθούν συμπτώματα (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κ.λπ.) προκειμένου να αναγνωριστεί η λοίμωξη από iGAS και να αρχίσει αμέσως αντιμικροβιακή και υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται, επίσης, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.
Με ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) σε όλη τη χώρα, όπως και στην Ηλεία, που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.
Μετάδοση και συμπτώματα
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στον λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη από iGAS, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), ειδικά στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κ.λπ.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν το άτομο έχει συμπτώματα.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Όπως προαναφέραμε, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο εάν:
• Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
• Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό.
• Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
• Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38 ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ή υψηλότερη.
• Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.
Παράλληλα, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:
«Ο στρεπτόκοκκος είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, ένα μικρόβιο που αφορά όλες τις ηλικίες. Εν προκειμένω για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει σίγουρα να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, χωρίς όμως να πανικοβληθούν. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πάρα πολύ συχνό νόσημα. Σκεφτείτε ότι κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, όπως τον χειμώνα, τα περιστατικά μπορεί να είναι και χιλιάδες κάθε μέρα.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά σε σχέση με τον όγκο των περιστατικών. Πρέπει να το θυμούνται πάντα οι γονείς: Τα παιδιά δεν πρέπει να τα εξαντλούν. Γιατί τα παιδιά δεν έχουν όριο. Το παιχνίδι τους δεν σταματάει ποτέ. Εκτίθενται ενδεχομένως σε σωματική κούραση. Διαταράσσεται ο ύπνος τους, μπορεί να μην παίρνουν τα υγρά που χρειάζονται, και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: onmed.gr