Ύμνοι των Ινδών με μνήμες Μεγαλέξανδρου… για τους μακρινούς τους συμμάχους: Τους Έλληνες που διένυσαν 3000 μίλια για την αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti»
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Άρθρο στο Hellas Journal
Ύμνοι του Ινδικού Τύπου για την υψηλού συμβολισμού συμμετοχή της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην άσκηση «Tarang Shakti» που διοργανώνει η ιδιαίτερα μακρινή αλλά σύμμαχη χώρα.
Ινδός δημοσιογράφος ομιλεί για τον Μέγα Αλέξανδρο και το πέρασμά του από την Ινδία, πριν 2500 χρόνια. Και συνδέει την παρουσία Ελλήνων της 336 & 356 Μοίρας στην δική τους άσκηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ινδία φιλοξενούνται ακόμη και Ιάπωνες ιπτάμενοι και μηχανικοί στην αεροπορική βάση «Jodhpur», η οποία βρίσκεται κοντά με το Πακιστάν, με ότι αυτό σημαίνει ως μήνυμα από το Νέο Δελχί προς το Ισλαμαμπάντ.
About 2500 yrs ago #Alexander The Great from Yunaan🇬🇷 came to north-west part of Bharatvarsha 🇮🇳 and returned after impressed with bravery & spirit of warrior-King Porus. Now #Greek fighter jets come to India for #TarangShakti Exercise (29th Aug-14th Sept) 🤝@IAF_MCC… pic.twitter.com/a3dzmVhrGb
— Neeraj Rajput (@neeraj_rajput) August 29, 2024
Ουδέποτε η Ελλάδα είχε λάβει μέρος σε άσκηση της Ινδίας, η οποία βρίσκεται 3000 και πλέον μίλια μακριά.
Ωστόσο η διπλωματία, η αμυντική συνεργασία, η θέληση της Ινδίας να φτάσει εμπορικά μέσω της Μεσογείου στην Γηραιά Ήπειρο, οι άριστες σχέσεις που έχουν οικοδομήσει Αθήνα και Νέο Δελχί, ιδίως την τελευταία τριετία, φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα.
Να θυμίσουμε ότι η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στην «HAF» και την «IAF» πήρε σάρκα και οστά μετά την αποδοχή της ελληνικής πρόσκλησης από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία ώστε να λάβει μέρος στην μεγαλύτερη άσκηση σε ευρωπαϊκό έδαφος, τον ελληνικό «ΗΝΙΟΧΟ 23», με αεροσκάφη Su-30.
Στην «Tarang Shakti» οι Έλληνες αεροπόροι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν γι’ ακόμη μια φορά στον αέρα αλλά και στο έδαφος με ιπταμένους από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκτός του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τα «μπλε φτερά» έχουν βρεθεί 3000 μίλια μακριά, θα υπάρχει μια πρωτόγνωρη εμπειρία αφού θα συνεργαστούν με μηχανικούς και ιπταμένους από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, την Σιγκαπούρη, την Ταϋλάνδη.
Στόχος της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, εστιασμένο στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των αποστολών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Η αμυντική διπλωματία και η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Ν. Δελχί ιδίως τα δυο τελευταία χρόνια, παρουσιάζει όλα εκείνα τα σημάδια μιας υγιούς σχέσης κρατών που αντιλαμβάνονται την ανάγκη συμμαχικών δεσμών ακόμη κι αν τα χωρίζουν 3000 και πλέον μίλια.
Και μπορεί αρχικά από την αεροπορία να είχαν πρόθεση να στείλουν στην Ινδία τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R, λόγω κυρίως της ομοιοτυπίας με την Ινδική αεροπορία, ωστόσο από το Νέο Δελχί αιτήθηκαν να σταλούν στην άσκηση αεροσκάφη F-16.
Οι Ινδοί θέλουν να έχουν «απέναντί» τους αεροσκάφη σαν αυτά που διαθέτουν οι διαχρονικοί αντίπαλοί τους, του γειτονικού σ’ αυτούς Πακιστάν καθώς δεν είναι λίγα τα θερμά επεισόδια που εξελίσσονται στην συνοριακή περιοχή.
Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: Ελληνικό F-16 Block 52+ Advanced σε καταφύγιο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Ινδίας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία