Ρ. Θρασκιά: «Από το μπαλάκι των ευθυνών και τους αριθμούς της κυβέρνησης στην αυθαιρεσία – Η Ειδική Αγωγή σε ομηρία»

Ρ. Θρασκιά: «Από το μπαλάκι των ευθυνών και τους αριθμούς της κυβέρνησης στην αυθαιρεσία – Η Ειδική Αγωγή σε ομηρία»

Δήλωση της
Ράνιας Θρασκιά


Δέκα ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και λίγες μόνο ημέρες μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του 2ου Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πυλαίας – Χορτιάτη, επιβεβαιώνονται η έλλειψη της πολιτικής βούλησης και η αδιαφορία της κυβέρνησης για την Ειδική Αγωγή και ακολούθως όλοι οι φόβοι που εκφράσαμε και εντείνεται η αγωνία μας για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την χαρακτηριστική κυβερνητική αδράνεια και το κλείσιμο του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., αντί να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η άμεση κατασκευή νέου, σύγχρονου σχολείου, κατάλληλου για τη φοίτηση και τη φιλοξενία μαθητών με αναπηρία, η κυβέρνηση επέλεξε το «μπαλάκι των ευθυνών» των Υπουργείων και τη «λύση» του διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλα σχολεία, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υποστηρίξουν την υποδοχή των μαθητών του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – «λύση» που αντιμετώπιζε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία ως απλούς αριθμούς. Τώρα η κυβέρνηση περνά στην αυθαιρεσία, με τον διαμοιρασμό και των εκπαιδευτικών με παράτυπη διαδικασία, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αναγκαστική τοποθέτηση/διάθεσή τους, χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία τοποθέτησής τους ως οργανικά πλεονάζοντες, σύμφωνα με τα Π.Δ. 50/96 και 100/97.

Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), που τόσα χρόνια στηρίζουν τη λειτουργία αυτού του σχολείου, μετακινούνται, χωρίς καν δικαίωμα επιλογής, στα υπόλοιπα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και κάποιοι από αυτούς μετακινούνται σε άλλο ΠΥΣΔΕ από αυτό που ανήκουν οργανικά! Κι εδώ είναι που επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για τις «προσωρινές λύσεις» που προκρίνει η κυβέρνηση, είτε αυτές αφορούν στη μετακίνηση των μαθητών είτε στην τοποθέτηση του προσωπικού, σε μια περίοδο που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται σε ομηρία. Η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αναλγησία αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν όρια!

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση. Μέχρι όλα τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζονται όχι ως αριθμοί αλλά με όρους αληθινού σεβασμού και συμπερίληψης.



Σχολιάστε εδώ